logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odkurzacz bezprzewodowy Koenic KVR25221 jak naładować bez ładowarki

mwrc 21 Lut 2025 09:03 534 7
  • #1 21449428
    mwrc
    Poziom 11  
    Ocena: 46
    Witam posiadam odkurzacz bezprzewodowy firmy Koenic model:KVR25221

Niestety nie posiadam do niego ładowarki i żeby sprawdzić go czy działa to ładowałem każde ogniwo akumulatora przy pomocy modułu TP4056 niestety akumulator ma 6 ogniw 25,2V i ładowanie każdego z osobna jest trochę uciążliwe i zajmuje dużo czasu.

Czy jest jakiś inny sposób na ładowanie odkurzacza jeśli nie mam oryginalnej ładowarki, bo szukałem jej w internecie ale coś ciężko ją znaleźć.

W gnieździe ładowania znajdują się 3 przewody czarny, brązowy i niebieski a gniazdo jest identyczne jak w przypadku laptopów HP
  • #4 21455946
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Stamtąd weź parametry, a szukaj bliżej....
    Pozdr.J.
  • #5 21456584
    mwrc
    Poziom 11  
    Problem jest taki że w gnieździe ładowania są 3 przewody.

Czarny, niebieski i brązowy.

Zbliżenie na gniazdo ładowania z trzema przewodami: czarnym, niebieskim i brązowym.

Próbowałem naładować przy pomocy ładowarki do hulajnogi elektrycznej z przetwornicą step-down ustawioną na 28V przez gniazdo ładowania na czarnym i niebieskim ale nic nie ruszyło.

O tym że ładowarka do tego odkurzacza może mieć 29V sprawdzałem na zagranicznych portalach aukcyjnych.

Moduł z przetwornicą step-down ustawiony na prostokątnym czarnym urządzeniu na drewnianym stole.
  • #6 21456963
    piwkooo
    Poziom 25  
    Ocena: 127
    Witam.
    Jeśli jest tak jak piszesz że gniazdo ma 3 piny, to nic nie wykombinujesz. Ladowaka gada z pakietem i włącza ładowanie.
    Tu masz wymaganą ładowarkę od środka.
    Te ładowarki są dostępne na ali.... w znośniej cenie, ale ty tyko w miejscowo kupujesz, to nie wiem jak pomóc ;)
    Pozdrawiam
  • #7 21460144
    mwrc
    Poziom 11  
    Bo przesyłki z Ali dostarcza poczta Polska a u mnie ona nie działa tak jak trzeba, na 11 przesyłek z Ali dotarła tylko jedna.
    A nie da się jakoś przerobić płyty głównej w odkurzaczu albo wpiąć wie w nią w odpowiednim miejscu żeby uruchomić lądowanie na dwóch przewodach + i - ?

Już myślałem nad wymianą bmsa w akumulatorze ale potem nie będzie on gadać z płytą w odkurzaczu. Bo podpięcie tylko zasilania bez komunikacji pojedynczych ogniw go nie uruchamia
  • #8 21479015
    mwrc
    Poziom 11  
    Zamówiłem ładowarkę z linku od adamjur1 ale okazało się że odkurzacz wyłącza się po niecałej minucie.

Jest jakaś szansa żeby to naprawić? Jeśli nie to zastanawiam się nad przerobieniem go na przewodowych wstawiając w miejsce elektroniki i akumulatora zasilacz 26V bo takie napięcie wychodzi z płyty głównej na silnik a jest on dwu przewody czerwony i czarny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada odkurzacz bezprzewodowy Koenic model KVR25221, ale nie ma oryginalnej ładowarki. Próbował ładować ogniwa akumulatora indywidualnie za pomocą modułu TP4056, co jest czasochłonne. W gnieździe ładowania znajdują się trzy przewody: czarny, brązowy i niebieski. Użytkownik rozważał użycie ładowarki do hulajnogi elektrycznej, jednak nie przyniosło to efektów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że ładowarka musi komunikować się z pakietem akumulatorów, co uniemożliwia ładowanie na dwa przewody. Użytkownik zamówił ładowarkę, ale odkurzacz wyłącza się po krótkim czasie. Rozważa przerobienie odkurzacza na model przewodowy z zasilaczem 26V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA