logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć nowy włącznik dwuklawiszowy? Instrukcja i zdjęcia sytuacji

eterone87 23 Lut 2025 11:19 1146 14
  • #1 21452126
    eterone87
    Poziom 3  
    Tył włącznika dwuklawiszowego TW-M2012-GD z widocznymi złączami.
    Zdjęcie instalacji elektrycznej z opisanymi przewodami: Faza, Zero, Faza oraz Mostek do zera.

Witam, czy ktoś pomoże, jak podpiąć nowy włącznik dwuklawiszowy? Lekkie pojęcie o prądzie jest, na tyle lekkie, że pokonała mnie sytuacja ze zdjęć.
    AI: Jaki to model włącznika dwuklawiszowego? To pomoże w dostarczeniu dokładnych instrukcji.
    TW-M2012-GD
    AI: Czy możesz opisać lub załączyć zdjęcia obecnego układu przewodów? To ułatwi zrozumienie sytuacji.
    Na zdjęciu
  • #2 21452143
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Kolego do łącznika nie podpina się żadnego "zera" jak to pokazujesz na zdjęciu.
    Łącznik ma dwie pary styków La i La1 i Lc i Lc1
    Fazę podłączasz pod dwa styki np. pod La i Lc, natomiast dwa różne źródła światła pod La1 i Lc1.
  • #3 21452148
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    eterone87 napisał:
    Lekkie pojęcie o prądzie jest,

Chyba kiepskie pojęcie jeśli podłączasz pod wyłącznik fazę i zero jak piszesz na zdjęciu.

Napisz co chcesz zrobić.
    Podłączyć dwie żarówki pod osobne klawisze ?
  • #4 21452153
    eterone87
    Poziom 3  
    Zdjęcie starego włącznika jest ze stanem obecnym, w wynajętym mieszkaniu wychodzą różne kwiatki z instalacją. To na zdjęciu, gdzie są przewody wpięte w wylacznik dwyklawiszowy, to nie ja podłączyłem, tylko tak było w puszce. Chodzi o podłączenie żyrandola z dzielonym oświetleniem, tzn. jeden klawisz włącza 2 żarówki, drugi 3 żarówki, działają w tej chwili tak jak jest na obrazku. Instalacją z lat 60. XX w....
  • #6 21452162
    eterone87
    Poziom 3  
    >>21452159
    Dziękuję serdecznie. Jeszcze rozeznanie, stary włącznik i zrobię zdjęcie przewodów z oznaczeniami, gdzie jest faza, może to jakoś uprości.

Dodano po 5 [minuty]:

Zdemontowany stary przełącznik z widocznymi przewodami w ścianie.

Przewody skierowane w górę mają fazę. Ten w dół nie ma.
    Zbliżenie na stary przełącznik elektryczny z widocznymi numerami i przewodami ułożonymi poziomo.
    Tak wygląda stary przełącznik.
  • #7 21452179
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Jeśli do "starego" łącznika dochodziły dwie fazy (oczywiście trzeba to sprawdzić dokładnie) to wychodzi na to że w tej instalacji rozłączany jest przewód "zerowy/neutralny" tak kiedyś to robiono.
    Faza jest podłączona bezpośrednio do lampy, odejście z lampy idzie do łącznika i tam podłączane/rozłączane jest zero/neutralny.
  • #8 21452184
    eterone87
    Poziom 3  
    >>21452179
    W tej chwili sprawdziłem ponownie, dwa przewody mają fazę, jeden nie. Da radę to wpiąć w ten wlącznik nowy z oznaczeniami La i Lc?
  • Pomocny post
    #9 21452212
    kokapetyl
    Poziom 43  
    eterone87 napisał:
    Da rade to wpiąć w ten wlacznik nowy z oznaczeniami La i Lc?

Dla samego łącznika jest to obojętne co on załącza (fazę, czy zero)
    I tak La i LC (razem spięte) -zero, a pod La1 i Lc1 fazy dowolnie która gdzie.

Nie będzie to zgodne ze standardem bieżącym, ale taki stan jest zastany.
  • #10 21452225
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2874
    kokapetyl napisał:
    Jeśli do "starego" łącznika dochodziły dwie fazy (oczywiście trzeba to sprawdzić dokładnie) to wychodzi na to że w tej instalacji rozłączany jest przewód "zerowy/neutralny" tak kiedyś to robiono.

Tak teraz też niektórzy robią. Pytanie czy tak kiedyś wszyscy robili bo były takie przepisy lub normy czy po prostu robili jak uważali? Z tego co ja wiem, może za młody jestem, ale nigdy nie było przyzwolenia na przerywanie zera w łączniku.
  • #11 21452253
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    Pozostaje jeszcze kwestia czym był dokonywany pomiar.
    Bo jeśli tym:
    Widok tylnej części gniazdka elektrycznego z podłączonym przewodem, zaznaczonym żółtą strzałką, obok przezroczysty wkrętak. To musicie przyznać, że to nie za bardzo w takiej sytuacji.
    Najlepszym miernikiem w takich sytuacjach jest:
    Żarówka z dwoma przymocowanymi przewodami na drewnianej powierzchni. Tylko, że u autora tematu nie za bardzo jest się gdzie podłączyć(wpiąć się) z jedną końcówek.
    Która to wymaga, jak wam wszystkim wiadomo punktu "zero" czyli neutralnego.
  • #12 21452277
    kokapetyl
    Poziom 43  
    klm787 napisał:
    Tylko, że u autora tematu nie za bardzo jest się gdzie podłączyć(wpiąć się) z jedną końcówek.

Jeśli masz na myśli, że będzie problem z podłączeniem pod śrubę stykową z dwoma przewodami, to wymyślono już złącza WAGO
  • #13 21452300
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    Nie.
    Nie to miałem na myśli.
    Na myśli miałem to co już napisałeś na początku tematu.
    Nie będę cytował.
    Czyli, że w takiej puszcze raczej (bo widać tylko trzy przewody czyli teoretycznie zasilanie i dwa odejścia) nie znajdziemy przewodu neutralnego, zerowego
  • #14 21452326
    kokapetyl
    Poziom 43  
    klm787 napisał:
    (bo widać tylko trzy przewody czyli teoretycznie zasilanie i dwa odejścia)

Tak jak piszesz "teoretycznie", autor podaje wyraźnie są dwie fazy, więc mija się to trochę z teorią.
  • #15 21452815
    eterone87
    Poziom 3  
    >>21452212
    Dziękuję, zrobiłem według instrukcji, działa 'jak należy', chociaż niezgodnie ze standardem. Temat do zamknięcia, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia nowego włącznika dwuklawiszowego TW-M2012-GD w kontekście starej instalacji elektrycznej. Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia przewodów, wskazując na niejasności związane z obecnym układem. Odpowiedzi sugerowały, że do włącznika nie należy podłączać przewodu neutralnego, a fazę można podłączyć do styków La i Lc, natomiast źródła światła do La1 i Lc1. Użytkownik potwierdził, że w jego instalacji są dwa przewody z fazą i jeden bez, co pozwala na podłączenie nowego włącznika, mimo że nie jest to zgodne z aktualnymi standardami. Po wykonaniu instrukcji, użytkownik stwierdził, że wszystko działa poprawnie.
REKLAMA