logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampę EM80 jako wskaźnik wysterowania do ECL82?

*vip* 03 Kwi 2009 17:13 2342 10
REKLAMA
  • #1 6370357
    *vip*
    Poziom 17  
    Witam,
    Chciałbym sobie zrobić wskaźnik wysterowania do prostego wzmacniacza na lampie ECL82.
    Posiadam jedynie "magiczne oko" - lampę EM80.
    Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś sensownego schematu połączenia.

Pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #2 6370446
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Magiczne oka (np EM84) były stosowane we wzmaczniaczach Regent 60, W tym poście są informacje i link do schematu Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 6370633
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    *vip* napisał:
    Witam,
    Chciałbym sobie zrobić wskaźnik wysterowania do prostego wzmacniacza na lampie ECL82.
    Posiadam jedynie "magiczne oko" - lampę EM80.
    Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś sensownego schematu połączenia.

Pozdrawiam;

W Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany masz moje rozwiązanie.
  • #4 6371580
    *vip*
    Poziom 17  
    Aha, dzięki.
    Tak jeszcze nie zakładając nowego tematu - moglibyście mi zapodać najprostrzy z możliwych wzmacniacz na EL84 z numerami wyprowadzeń lamp?
    Tylko po to, aby przetestować lampy :)

Pozdrawiam.
  • #5 6372514
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    *vip* napisał:
    Aha, dzięki.
    Tak jeszcze nie zakładając nowego tematu - moglibyście mi zapodać najprostrzy z możliwych wzmacniacz na EL84 z numerami wyprowadzeń lamp?
    Tylko po to, aby przetestować lampy :)

Weź dowolny wzmacniacz na EL84, popatrz na kartę katalogową (dostępne w sieci) i wszystko będziesz wiedział. Na ogół nie rysuje się numerów wyprowadzeń lamp, bo to tylko zaśmieca schemat.
  • REKLAMA
  • #6 6372564
    *vip*
    Poziom 17  
    hmm...dowolny znaczy jaki?
    Nie widzialem duzo wzmaków na tej lampie...
  • #7 6372569
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Wystarczy dokładniej przeglądać forum. TutajAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - czyli na samej górze strony forum Retro i lampy masz całą masę schematów prostych wzmacniaczy i karty katalogowe popularnych lamp.
  • #8 6372674
    *vip*
    Poziom 17  
    Ok, to się nada do EL84?
    I rozumiem, że ten pierwszy rezystor ma rezystancję 0,2-0,5 Ohma?
    A Rsp, Rk i Csp jakie dać? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdro
  • #9 6372772
    dood
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Raczej MΩ. To co przedstawia rysunek to tylko stopień końcowy. Po podłączeniu typowego źródła dźwięku (odtwarzacz CD, mp3, komputer) będzie to grało bardzo cicho - potrzebny jest jeszcze jeden stopień wzmocnienia.
    Nie ma tam regulacji glośności i w dodatku sprzężenie zwrotne jest dość nietypowe. Ten wzmacniaczAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany zbudowało z sukcesem wielu początkujących. Zasilacz nie musi być aż tak rozbudowany, wystarczy jedno ogniwo C-R-C. Masz tam gotowe rysunki płytek drukowanych, co pozwoli ci uniknąć walki z przydźwiękiem i sprzężeniami (w jednym z wątków obok kolega męczy się już cztery strony :P) i główkowania jak rozplanować montaż, chociaż ja i tak zbudowałem go bez płytki i żadnych problemów nie było. Schemat samego wzmacniacza możesz też nieco uprościć, np. pominąć wszystkie dodatkowe kondensatory foliowe bocznikujące elektrolity (C3, C5), także C1 nie jest bezwzględnie konieczny, a oba rezystory R1 i R3 zastąpić jednym o rezystancji równej ich sumie. Sprzężenie dołączysz wtedy bezpośrednio na nóżkę katody. Także rezystory R1 i R7 nie muszą być montowane, chociaż w pewnych okolicznościach zapobiegają wzbudzaniu się lamp.
    Nic prostszego już nie da się wymyślić.
    Dołożyłem też układ z okiem magicznym który tszczesn poleca powyżej - działa rewelacyjnie.
  • REKLAMA
  • #10 6372925
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Pomyśl logicznie - 0,5Ohma stanowi praktycznie zwarcie, więc jak sygnał miałby się dostać na siatkę? Proszę, np. tuAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany masz schemat kompletnego wzmacniacza na EL84 i to stereo.
  • #11 6376112
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Z powodu lenistwa, jakie prezentuje sobą Autor tego tematu, jestem zmuszony przesunąć owy wątek do Kosza.
    Punkt 14. regulaminu stanowi:
    Cytat:
    Przed napisaniem nowego tematu każdy użytkownik jest zobowiązany do zapoznania się z zawartością danego działu oraz zawartych w nim ogłoszeń (niebieskie tematy). Powinien również użyć lokalnej wyszukiwarki w celu upewnienia się, czy temat nie był już poruszany na forum (link szukaj u góry strony).
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia lampy wskaźnikowej EM80 ("magiczne oko") jako wskaźnika wysterowania do prostego wzmacniacza lampowego na ECL82. Użytkownik poszukuje schematu połączenia EM80 z ECL82, jednak w odpowiedziach wskazano, że lampy wskaźnikowe typu EM84 były stosowane we wzmacniaczach Regent 60, a schematy można znaleźć na forum elektroda.pl. Wątek rozszerza się o prośbę o prosty schemat wzmacniacza na lampie EL84 wraz z numeracją wyprowadzeń, co jest trudne do znalezienia, ale dostępne są karty katalogowe i liczne schematy prostych wzmacniaczy na EL84 na forum Retro i lampy. Podkreślono, że rezystory o bardzo niskiej rezystancji (np. 0,5 Ω) praktycznie stanowią zwarcie i nie nadają się do podłączenia sygnału na siatkę lampy. Zaproponowano wzmacniacz z linku audioton.republika.pl, który jest popularny wśród początkujących, z prostym zasilaczem i gotowymi płytkami drukowanymi, co ułatwia montaż i eliminuje problemy z przydźwiękiem. Wskazano również, że schematy wzmacniaczy często nie zawierają numeracji wyprowadzeń lamp, gdyż jest to standardowa informacja dostępna w kartach katalogowych. Ostatecznie dyskusja nie dostarczyła bezpośredniego schematu podłączenia EM80 do ECL82, ale skierowała do źródeł i przykładów wzmacniaczy lampowych oraz schematów wskaźników wysterowania z lampami EM80/EM84.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA