Witam. Lampami nigdy w życiu się nie zajmowałem i nieszczególnie się w tym orientuję. Wiele słyszałem o jakości wzmacniaczy lampowych, po naprawach i rozbiórkach telewizorów i innych takich zostało mi trochę lamp. Mam też transformator głośnikowy o diabelnym oznaczeniu TG 25-2-666 ]:->. Lampy które posiadam to:
PCL86 (2szt.)
PY88
PCF802 (3 szt. jedna nie podpisana, ale widać że są identyczne)
Oraz 4 inne (2 spore, 2 są rozmiarów PY88, ale widać że się różną budową) ze startymi oznaczeniami, zdjęcia dam później.
Prośba jest taka, żeby ktoś kto się na lampach zna lepiej niż ja, powiedział mi czy i z których lamp mógłbym zbudować wzmacniacz. Chodzi o to żebym wykorzystał to co mam. To będzie raczej coś do testów i nauki, niż do jakiegoś grania, bo wątpię żebym na lampach z telewizorów i radyjek wyciągną więcej jak 5W (chociaż choroba wie, nie znam się na tym), może zrobię sobie grajkę lampową do warsztatu, tam nie trzeba dużo mocy
. Pewnie zrobię mono, chyba że będzie coś z tych lamp co mam po parę szt. Oglądałem parę schematów, ale nie mam pojęcia czy trafo będzie pasować i na co powinienem zwrócić uwagę. Ktoś mógłby coś konkretnego polecić? Zasilanie nie powinno być problemem, mogę nawinąć transformator sieciowy o odpowiednich napięciach, nie ma problemu. Może nawet znajdę jakiś pasujący w rupieciach.
PCL86 (2szt.)
PY88
PCF802 (3 szt. jedna nie podpisana, ale widać że są identyczne)
Oraz 4 inne (2 spore, 2 są rozmiarów PY88, ale widać że się różną budową) ze startymi oznaczeniami, zdjęcia dam później.
Prośba jest taka, żeby ktoś kto się na lampach zna lepiej niż ja, powiedział mi czy i z których lamp mógłbym zbudować wzmacniacz. Chodzi o to żebym wykorzystał to co mam. To będzie raczej coś do testów i nauki, niż do jakiegoś grania, bo wątpię żebym na lampach z telewizorów i radyjek wyciągną więcej jak 5W (chociaż choroba wie, nie znam się na tym), może zrobię sobie grajkę lampową do warsztatu, tam nie trzeba dużo mocy