logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz lampowy z lamp PCL86, PCF802, PFL200?

BARNI_GDYNIA 11 Sty 2006 19:32 1424 6
REKLAMA
  • #1 2170542
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam na poczatek chce powiedziec ze jestem kompletnie zielony jezeli chodzi o uzadzenia lampowe :/ elektronika zwykła tranzystorowa układy scalone tak owszem to kumam ale o lampach wogule nie mam pojecia nigdy sie tym zbytnio nie interesowałęm :/ no wiec do rzeczy mam pare lamp o to ich oznaczenia :
    -PCL86
    -PCF802
    -PFL200
    -PCL805
    -PCF801ECH84
    -PY88
    -EF183
    -PL504
    lampy sa produkcji tesli i polamp oraz mam do tego pare odbiorników radiowych unitry diory oraz pare magnetofonów szpulowych zk120/140 ( miejwiecej z 6 magnetofonów ) i moje pytanie jest takie co jestem w stanie z tego złożyć ? chce zbudowac wzmacniacz lampowy albo sam preamp , odrazu prosiłbym o jakies wskazuwki jakie ewentualnie lampy były by mi jeszcze potrzebne do budowy wzmacniacza lub preampu a jesli dało by rade z tego złozyc cos to ile to mogło by miec mocy ( wat ) z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2170567
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 2171584
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    a jakie jeszcze proponowali byscie schematy do preampu ? dysponuje prawie 50 lampami kture maja najrózniejsze oznaczenia z telewizoró radii i magnetofonów szpulowych oczywiscie lampy pochodza tylko z polskich urzadzen , zalezy mi na jakiejsc niewygurowanej konstrukcji bo tak jak pisze nie mam o tym zbytniego pojecia :/ dysponuje takze starym radiem CALYPSO oraz magnetofonami szpulowymi ( lampowymi oczywiscie ) zk120/140 około 6 sztuk ! a transformatory to jakiej mocy szukac ile amperowe , jakie napiecia powinny dawac? potrafie uzywac gogle i SZUKAJ ale tak naprawde jak szukam w goglach to pojawia mi sie mnustowo schematów i tak naprawd nie wiem ktury jest dobry i warto nad nim popracowac a ktury to zwykły smieć ktury sie nie przyda tak samo jest z opcja szukaj , zalezy mi przedewszystkim w tej chwili na jakims schemacie , na co mam zwrucic uwage przy budowie wszystkie rady i wskazówki beda wielce przydatne bo nic na ten temat nie wiem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2171639
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    są fajne , stare książki z cyklu "urządzenia lampowe" , "wzmacniacze lampowe" itp...Sądzę, że trochę nieciekawą kolejność obrałeś już na początku, wygląda to tak, że mając garść jakiś zdemontowanych elementów czynnych dopytuję się, co by tu z nich zmontować ;) Z tych, co podałeś, wykorzystując wszystkie, można zmontować fajny telewizor :)
    Zatem, jak pisałem, polecam lekturę czy to książek, czy rozmaitych stron w sieci entuzjastów lamp, dla poznania zasady działania i problemów konstrukcyjnych, takich jak np transformatory, w urządzeniach lampowych samodzielnie konstruowanych. Chociażby wzmacniacze audio na PCL86, o czym wspomniał kolega...
  • #7 2171650
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    jdubowski napisał:
    Radzę uważać - autor tej stronki zmasakrował schemat (spójrz na siatki pentody) - początkujący będzie się dziwił dlaczego mu nie działa...

Słusznie, nie patrzyłem na schemat :|
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy budowy wzmacniacza lampowego lub przedwzmacniacza z wykorzystaniem lamp takich jak PCL86, PCF802, PFL200 oraz innych lamp pochodzących z polskich urządzeń radiowych i magnetofonów szpulowych. Wskazano, że najprostsze do wykonania są wzmacniacze typu SE (Single Ended) na lampach PCL86. Zaleca się korzystanie z dostępnych schematów i literatury specjalistycznej dotyczącej urządzeń lampowych, aby poznać zasady działania i wymagania konstrukcyjne, w tym dobór transformatorów o odpowiedniej mocy i napięciach. Podkreślono, że niektóre dostępne schematy mogą zawierać błędy, np. w połączeniach siatek pentod, co może utrudnić działanie układu, zwłaszcza początkującym. Wskazano również, że z posiadanych lamp można zbudować kompletny odbiornik telewizyjny, jednak do prostego wzmacniacza warto wybrać schematy dedykowane do konkretnych lamp i zwrócić uwagę na parametry transformatorów zasilających i głośnikowych. Wskazano źródła internetowe z przykładami projektów i schematów wzmacniaczy lampowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA