logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty wzmacniacz z dostępnych lamp elektronowych?

siwy_watt 03 Lis 2007 12:44 1743 12
REKLAMA
  • #1 4442616
    siwy_watt
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    witam mam troszke lamp i mam pytanko czy da sie znich zrobic jakiś mały prosty w budowie wzmacniacz ?? Posiadam też pjedyńcze zdjęcia każdej z tych lamp jakby ktoś potrzebował.

Jak zbudować prosty wzmacniacz z dostępnych lamp elektronowych?

Moderowany przez oldboy:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic667366.html#3440140

• REKLAMA
  • #2 4442702
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Zmniejsz zdjęcie albo wrzuć na jakiś portal przeznaczony do tego celu, nikt nit będzie płacił 2.65pkt za fote, w końcu Tobie zależy by Ci ktoś pomógł. Zmniejszysz to się zobaczy co z tego będzie. Ja nie ściągałem, zresztą nie lepiej bylo podać oznaczenia poprostu?

Pozdrowienia
    Airnox
  • #3 4443276
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    generalnie odpadaja na dzien dobry wszystkie z kapturkami na wierzchu- to lampy do odchylania w tv- wysokonapieciowe.
    w gre wchodzilyby dwie na samym srodku z wyzszych- ale zalezy od ich opisu, wstaw oznaczenia- bez tych z kapturkami i obadamy :)
  • REKLAMA
  • #4 4443473
    siwy_watt
    Poziom 14  
    te lampy to UCH-21 wyjełem je z radia Pionier U2.
  • #5 4443501
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

Bez urazy ale:
    Te lampy da się wystawić na allegro i czekać aż może ktoś kupi.

Spójrzmy prawdzie w oczy - gdybyś miał pojęcie o budowie wzmacniaczy i samych lampach to byś nie zadawał takich pytań, bo byś wiedział czy się da coś z tego zrobić czy nie.

W urządzeniach lampowych występują napięcia rzędu setek woltów i na pewno nie jest to zabawa dla niedoświadczonych (początkujących) elektroników. Budując takie urządzenie i nie mając odpowiedniej wiedzy, można źle skończyć.

Tak więc zacznij od czegoś co nie zagraża Twojemu życiu i zdrowiu, a jak już zdobędziesz trochę wiedzy i doświadczenia to weźmiesz się za lampy.

Pozdrawiam
  • #6 4443615
    Dariusz Błaszkowski
    Poziom 11  
    Zawsze można kombinować i cudować ale bez dobrej wiedzy o elektronice może to być tylko zabawa.
  • REKLAMA
  • #7 4444164
    siwy_watt
    Poziom 14  
    ale ja bym chciał zrobić taki nawet najprostrzy wzmacniacz lampowy zawsze chciałem mieć taki a te wzmacniacze są troszke drogie wiec jak by mi ktoś chciał pomóc to bym sie nie obraził.
  • REKLAMA
  • #8 4445681
    Artur k.
    Witam

Ale Ty jesteś uparty.
    Czy do Ciebie nie dociera to, że przy braku odpowiedniej wiedzy może się Tobie stać krzywda ? Napięcia rzędu 200V to nie przelewki.
    Nie ma znaczenia czy układ jest prosty czy skomplikowany - tak czy inaczej występują w nim groźne dla życia napięcia.
    Wielu doświadczonych elektroników (elektryków) zginęło lub są kalekami w wyniku porażenia prądem, a Ty chcesz się za to zabierać nie mając zielonego pojęcia o co chodzi ? Z prądem na prawdę nie ma żartów.
    Nie jestem biegły w tematyce lamp ale coś tam wiem i zaręczam, że nie udzielę Ci żadnej porady w tej kwestii na tym forum, bo nie chcę potem przeczytać że komuś się coś stało bo poraził go prąd, po przeczytaniu porady na forum.

Ja kiedyś popełniłem błąd (zapomniałem się na chwilę) i mnie tak telepnęło, że przez pierwsze 15 min nie wiedziałem czy żyję, czy za chwilę poznam osobiście Św. Piotra. Przez następne 15 min mi się ręce trzęsły, że nie mogłem nawet utrzymać śrubokrętu.

Zrobisz wzmacniacz jak zdobędziesz wiedzę na ten temat.
    Jeśli bardzo chcesz mieć coś lampowego, to poszukaj na stronie EDW albo sklepu AVT, kitu bufora lampowego na lampie ECC83. To jest układ zasilany napięciem 12V, które nie zrobi Ci krzywdy.

Dariusz Błaszkowski napisał:
    Zawsze można kombinować i cudować ale bez dobrej wiedzy o elektronice może to być tylko zabawa.

Tyle, że ta zabawa może się źle skończyć.
    Kolego, to nie są klocki lego, tylko śmiertelne zagrożenie.
    Zastanów się co piszesz, bo ktoś inny może pomyśleć, że nic mu nie grozi (w końcu to zabawa) i będziesz miał na sumieniu człowieka.

Życzę zdrowego rozsądku :)

Pozdrawiam
  • #9 4446515
    siwy_watt
    Poziom 14  
    Ok przemówiłeś mi do rozsądku też mnie kiedyś pokopało 230V wiec zabiore sie tak jak radzisz za niższe napięcia. czy lampa PCF 802 nadaje sie na ten bufor czu trzeba będzie robić jakieś zmiany w konstrukcji tego bufora ????
  • #10 4447299
    Artur k.
    Do tego bufora nadaje się tylko i wyłącznie lampa ECC83.

Znajdź jego schemat oraz opis to się wszystkiego dowiesz.

Oznaczenia lamp zaczynające się od litery P (np. PCF802) to lampy "telewizyjne" i raczej nic sensownego z nich nie zrobisz.

Dla normalnego "amatora lamp" użyteczne są lampy z literką E (np. ECC83).

Pozdrawiam
  • #11 4448508
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    Artur k. napisał:
    Oznaczenia lamp zaczynające się od litery P (np. PCF802) to lampy "telewizyjne" i raczej nic sensownego z nich nie zrobisz.

Pierwsza litera nie oznacza zastosowania np telewizor tylko rodzaj żarzenia.
    W tym przypadku P - żarzenie szeregowe prądem stałym lub zmiennym o natężeniu 300mA.
    To tak dla uściślenia.

Pozdrawiam
    Adam
  • #12 4448916
    Artur k.
    :arrow: Adam

Wiem o tym :), dlatego napisałem "telewizyjne" w cudzysłowu.
    Nie chciałem się rozpisywać zbytnio na temat szczegółów.

Fakt jest jeden - na 100% lampy "P" są wyciągnięte z TV i raczej nic z nimi nie da się zrobić ze względu na żarzenie szeregowe. Kiedyś sprawdzałem chyba PCL86 i się okazało że prąd 300mA płynie przez nią przy napięciu ok. 27V (jeśli dobrze pamiętam). Trzeba eksperymentalnie dobierać napięcie żarzenia, a w dodatku każda lampa może mieć inne.

Podobnie zresztą jest z lampami "U", tyle, że one mają prąd żarzenia 100mA.

Pozdrawiam
  • #13 4451050
    To_masz_5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!
    Tutaj masz parametry swojej lampy:

http://datasheets.electron-tube.net/sheets/030/p/PCF802.pdf

Prąd żarzenia = 300mA, napięcie żarzenia 9V. Pozostałe napięcia i prądy odczytaj z charakterystyk.
    Jest to lampa podwójna, czyli w jednej bańce są zawarte dwie lampy.
    Jedna to trioda, a druga to pentoda. O ile z triodą może byś sobie poradził ( przy zachowaniu pełnej ostrożności! ),
    bo ma, podobnie jak tranzystor, trzy elektrody ( nie licząc żarzenia ), to obawiam się, że pentoda, to dla Ciebie zbyt
    duże wyzwanie. Posiada ona pięć elektrod, z czego trzy zasilane są wysokim napięciem 100-200V.
    Moc maksymalna triody to 1,4W. Moc użyteczna 0,6W.
    Moc maksymalna pentody to 1,2W. Moc użyteczna 0,5W.
    Do tego dochodzi skomplikowane nawijanie transformatorów głośnikowych.
    Dobrze się zastanów, czy warto się za to brać, szczególnie biorąc pod uwagę zagrożenie.
    Pozdrawiam

Dodano po 12 [minuty]:

Budowanie wzmacniaczy na lampach, jak widzisz, wcale nie było proste, a i moce z nich niewielkie.
    Kiedyś do oświetlenia używało się żarówek o mocy 15W, i to uważano za bardzo jasne światło.
    Dziś żarówka 100W nie świeci zbyt jasno. Taka jest cena postępu. :|

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania prostego wzmacniacza lampowego z posiadanych lamp elektronowych, w tym lamp UCH-21 i PCF802. Uczestnicy podkreślają, że lampy z oznaczeniami zaczynającymi się na "P" (np. PCF802) są lampami do żarzenia szeregowym o prądzie 300mA, typowo stosowanymi w telewizorach, co utrudnia ich praktyczne wykorzystanie w amatorskich wzmacniaczach. Lampy UCH-21 pochodzą z radia Pionier U2 i są lampami wysokonapięciowymi, często używanymi do odchylania w telewizorach, co czyni je nieodpowiednimi do prostych wzmacniaczy audio. Zaleca się stosowanie lamp z oznaczeniem "E" (np. ECC83), które są bardziej uniwersalne i przystosowane do zastosowań audio. Budowa wzmacniacza lampowego wymaga dużej ostrożności ze względu na wysokie napięcia (rzędu setek woltów), które mogą być niebezpieczne dla osób bez doświadczenia. Wzmacniacze lampowe wymagają także odpowiednich transformatorów głośnikowych i znajomości schematów oraz charakterystyk lamp. Wskazano, że lampa PCF802 zawiera w jednej bańce triodę i pentodę, z których pentoda wymaga wysokiego napięcia i jest trudna do zastosowania dla początkujących. Podsumowując, budowa prostego wzmacniacza lampowego jest możliwa, ale wymaga odpowiedniej wiedzy, doświadczenia oraz stosowania właściwych lamp i komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA