logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Budowa zasilacza lampowego z PY88 dla PCL805, PCF802, EM80 - schemat i porady

elektronik598 24 Lut 2025 09:32 270 4
REKLAMA
  • #1 21453612
    elektronik598
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

Przeszukiwałem ostatnio swoje zapasy i znalazłem lampę PY88. Z tego, co wiem, jest to lampa prostownicza stosowana w zasilaczach lampowych.

Chciałbym zbudować zasilacz na tej lampie, który będzie zdolny zasilić:
    • 3× PCL805,
    • 4× PCF802,
    • 1× EM80.

Mam kilka pytań:
    • Czy PY88 nada się do tego zastosowania?
    • Jak powinien wyglądać odpowiedni schemat zasilacza?
    • Jakie napięcie anodowe i żarzenia powinienem zastosować dla tych lamp?
    • Jaki transformator zasilający będzie odpowiedni?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i schematy.

Dodano po 40 [sekundy]:

Mam 2 takie lampy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21453630
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    PY88 była stosowana w TV w bloku wysokiego napięcia - zobacz jej kartę katalogową najpierw i przeanalizuj, czy nada się prądowo dla niskiego napięcia. Oraz poczytaj tutaj: Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21453632
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    Wiele pytań; wnioskuję, że nie masz zbyt dużego lampowego doświadczenia.
    Może napisz, co budujesz, bo to może być nieco za trudne dla Ciebie. Uwzględnij, że w układzie występują niebezpieczne napięcia, musisz wiedzieć, jak je rozprowadzić.
    - Informacji o lampach szukamy w karcie katalogowej danej lampy, tam są podane parametry i zalecane układy pracy.
    - PY88 to EY88 z nieco innym sposobem żarzenia, o ile EY to typowe 6,3 V, to PY żarzy się prądowo, musisz zapewnić przepływ prądu 300 mA, co dla tej lampy odpowiada mniej więcej 30 V zasilania żarzenia.
    - Pamiętaj, że ta lampa to pojedyncza dioda, więc prostownik będzie jednopołówkowy.
    - Pierwszy kondensator w układach lampowych nie powinien mieć dużej pojemności, typowo to były 32 µF, dalej filtr LC. Spójrz na typowe układy zasilaczy.
    - Transformator powinien zapewnić wszelkie napięcia potrzebne w układzie z odpowiednią wydajnością prądową (i lekkim zapasem mocy 10-20%), mogą być 2-3 transformatory.
    - Napięcia anodowe i żarzenia - to wszystko jest w karcie katalogowej, ale też zależy od konkretnego układu pracy.
    - Zobacz: https://www.duncanamps.com/psud2/, możesz sobie posymulować, ale uwzględnij, że symulator przyjmie nawet bezsensowną konfigurację.
    - Co do schematów, to po prostu użyj wyszukiwarki, polecam https://forum-trioda.pl/.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 21453633
    elektronik598
    Poziom 2  
    Jeżeli dobrze wiem, to może być problem, bo te lampy mają różne napięcia żarzenia, ogólnie to miałyby ok. 300 V na anodę (czy katodę, ale myślę, że na anodę).
    Dziękuję za szybką odpowiedź.

Dodano po 8 [minuty]:

OK, poczytałem, ona się nie nadaje do wzmacniacza, ale do przedwzmacniacza tak, też średnio by 4 trzeba było.
  • #5 21453646
    elektronik598
    Poziom 2  
    Lampa PY88 nie nadaje się do zasilania wzmacniaczy, była głównie stosowana do zasilania telewizorów.
REKLAMA