logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka lampa prostownicza zamiast 4x PY88 do wzmacniacza lampowego na ECL82?

lewytolewy 07 Lut 2007 10:30 2796 11
REKLAMA
  • #1 3538728
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam wykonuję właśnie wzmacniacz na ECL82.
    Bardzo bym chciał aby nie robić prostowania prądu "krzemem" 8-O
    Miałem na myśli tzw. lampowego fula. Na początku chciałem załatwić prostowanie na 4X PY88 lecz tutaj pojawił się problem zasilania bo potrzebują one nietypowego napięcia żarzenia- muszą mieć ok. 27V jedna a biorąc pod uwagę że potrzeba 4 (nie polecam i nie praktykuję żarzenia równoległego)
    a na szeregowe potrzeba (za kupno takiego trafa "4x27v=108V /2,5A" trzeba zapłacić tyle: 280W->>170zł-250zł) ja raczej się nie skusze a nawijać jeszcze nie potrafię. BŁAGAM!! pomóżcie w doborze innej lampy najlepiej żeby starczyła jedna(tak jak w radiu np.Aga-->AZ1)

Moderowany przez oldboy:

Zbędne załączniki skasowałem, to nie jest dział DIY

Załączniki:
    • P1070003.JPG (540.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaka lampa prostownicza zamiast 4x PY88 do wzmacniacza lampowego na ECL82? DSC00027.JPG (91.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaka lampa prostownicza zamiast 4x PY88 do wzmacniacza lampowego na ECL82? DSC00024.JPG (88.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • P1060001.JPG (578.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3538759
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Wybacz, ale skąd Ci wyszło te 2.5A przy żarzeniu szeregowym?
  • #4 3538775
    jethrotull
    A masz trafo sieciowe z dzielonym uzwojeniem anodowym? Jeśli tak to możesz użyć EZ81, jesli potrzebujesz mostka graetza to minimum 3 lampy będą potrzebne (przynajmniej z tych popularnych).

Moderowany przez oldboy:

Mostek Graetza na 3-ch lampach?

• REKLAMA
  • #5 3538777
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Niestety nie ma dzielonego wtórnego.
    Niekoniecznie od razu mostek może poradzicie inną "technikę" prostowania przynajmniej mi się nic nie nasuwa na myśl.
  • REKLAMA
  • #6 3538831
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Ma być wzmacniacz na ECL82, w takim razie skąd pomysł zastosowania 4 lamp PY88? Czy nie prościej wykonać prostownik półokresowy na jednej PY88 albo EZ81, jak radzi kolega wyżej?
  • REKLAMA
  • #7 3539066
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Macie racje wykonam prostownik na jednej lampie-EZ81 tutaj pasuje mi żarzenie.
  • #8 3539216
    jethrotull
    ->oldboy: chodziło mi o trzy bańki a nie trzy systemy, podobnie jak (tak mi się wydaje) koledze założycielowi wątku.
    ->lewytolewy: jeśli nie masz dzielonego wtórnego to EZ81 nie przyda Ci się bardziej niz PY88.
  • #9 3539398
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 526
    oldboy napisał:
    Mostek Graetza na 3-ch lampach?

Można nawet na dwóch (oczywiście 4 diodach), np. 2x 25Z6 lub 2xCY2.
    Były też produkowane lampy prostownicze z czterema systemami diodowymi w jednej bańce, ale w tych typach, które znam, każda dwójka miała wspólną katodę (lub połączone razem wewnątrz).
  • #10 3539556
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    w przypadku braku trafa z dzielonym anodowym w gre wchodzi wykożystanie tylko i wyłącznie prostownika hybrydowego czyli krzem (no w sumie może być i german) być musi.
  • #11 3552245
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    To trafko nie ma dzielonego uzwojenia anodowego, wiem bo to trafko de mnie :)
    Mostek na PY88 jest dobrym pomysłem, sam go podrzuciłem :)
    trzeba zdobyć trafko 24V/1,5A, dowinąć kilkanaście zwojów na karkasie i połączyć szeregowo z fabrycznym. Żarniki łączyć równolegle.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru lampy prostowniczej do wzmacniacza lampowego na ECL82, z zamiarem uniknięcia prostowania krzemowego. Autor planował zastosować 4 lampy PY88, jednak napotkał trudności z nietypowym napięciem żarzenia (ok. 27V na lampę) oraz kosztownym transformatorem o odpowiednich parametrach (108V/2,5A). Zasugerowano użycie pojedynczej lampy prostowniczej, np. EZ81, która ma standardowe żarzenie i jest stosowana w podobnych konstrukcjach. Wskazano, że bez transformatora z dzielonym uzwojeniem anodowym mostek Graetza wymaga minimum trzech lamp prostowniczych. Alternatywnie zaproponowano prostownik półokresowy na jednej lampie (PY88 lub EZ81). Wskazano również możliwość zastosowania dwóch lamp 25Z6 lub CY2, a także hybrydowego prostownika z diodami krzemowymi lub germanowymi, jeśli brak jest odpowiedniego transformatora. Poruszono też temat dowinięcia dodatkowych zwojów na istniejącym transformatorze w celu uzyskania potrzebnego napięcia żarzenia dla lamp PY88. Na koniec pojawiła się sugestia użycia prostownika selenowego o prądzie 100mA jako alternatywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA