Witam
Właśnie napisałem, że te 9,1 kohm jak się da 2 x po 2 ECL86 to daje 9,1/2, czyli 4,55 kohm. Nawijam trafa od zawsze (od 1962r.), głośnikowych mniej, ale nawinąłem setki sieciowych i takie różne nietypowe w robocie. Najtrudniej to się nawija trafa międzystopniowe (jak głośnikowe, tylko cieńszy drut i mnóstwo zwoi), symetryzujące a zwłaszcza wejściowe, ale to pikuś w porównaniu do nawijania cewek głośników a zwłaszcza mikrofonów (tego nie robiłem i nie chciałbym robić). Jest jeszcze jedna rzecz gorsza- ramki do ustrojów magnetoelektrycznych, które nawijał kolega drucikiem o średnicy nawet 0,02mm. Co do trafa TG to będę je projektował i nawijał i podam szczegóły tutaj w tym temacie "krok po kroku". Założenie jest takie 4,55 kohm Raa i 8 ohm na głośniki. Ma wytrzymać 600Vpp, czyli trochę mniej niż sieciowe bo tam jest około 650Vpp. Parametry rdzenia będą pomierzone Testerem HIOKI Teter 3531Z dla kilu częstotliwości i stąd będę miał dane wyjściowe do projektowania, gdyż to trafo jest od czegoś tam i ma już jakieś tam uzwojenia (jakie to się zobaczy przy odwijaniu).
Zasilacz skończyłem, działa pewnie, ale dokładne pomiary i pewne szczegóły podam dopiero jutro. Na razie wiem, ze daje 300V i przy ponad 100mA obciążenia i jest to dla mnie wynik ok!.
Pozdrowienia