logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Partner 2003 2.0 HDI - Wysokie obroty na zimnym i ciepłym silniku

Gaczkowic 25 Lut 2025 10:39 330 7
REKLAMA
  • #1 21455320
    Gaczkowic
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, nie znalazłem podobnego tematu z rozwiązaniem dlatego piszę jeszcze raz. Pacjent Peugeot Partner z 2003 roku 2.0 HDI po odpaleniu na zimnym silniku trzeba trzymać na gazie, bo auto by gasło, jak się nagrzeje to obroty idą do góry około 3 tys. i nie schodzą w dół, czy na biegu, czy na neutralnym, dopiero po naciśnięciu hamulca obroty spadają. W czym może leżeć problem?
  • REKLAMA
  • #2 21455354
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Komputer coś ciekawego mówi?

Miałem taki epizod jednorazowo też w 2.0 HDi, z czym u mnie na 99% był to błąd komputera spowodowany inną, nieznaną do tej pory usterką.
  • REKLAMA
  • #3 21455696
    Gaczkowic
    Poziom 2  
    Niestety nie mam kompa, dziś przyjdzie skaner diagnostyczny, czy czujnik stopu albo ciśnienia paliwa może mieć na to jakiś wpływ?
  • #4 21455715
    OPservator
    Poziom 39  
    Pompa hamulcowa używa podciśnienia silnika - tak mocno ogólnie napisane, mechanikiem nie jestem.
    Auto dostaje za dużo powietrza/paliwa, auto dostosowuje mieszankę, podnoszą się obroty. Wciśnięcie hamulca zabiera powietrze, komputer kontruje, zmniejszając paliwo.
    W dieslu gaz steruje przepustnicą - nie wykluczone że się zakleiła od nagaru i podaje za dużo powietrza, a komputer wyrównuje paliwem.
    Nie mniej może być problem z czujnikami, co w francuzach jest bardzo powszechne, więc bez komputera to gdybanie.
  • #5 21455755
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    OPservator napisał:
    W dieslu gaz steruje przepustnicą

W dieslu nie ma przepustnicy.
  • REKLAMA
  • #6 21455766
    OPservator
    Poziom 39  
    M.R-V4 napisał:
    W dieslu nie ma przepustnicy.

Jest, ale fakt, zamieszałem, jest na odwrót, w dieslu sterujesz wtryskiem, w benzynie przepustnicą.
    W dieslu przepustnica to klapa gasząca :)
  • REKLAMA
  • #7 21455772
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    OPservator napisał:
    klapa gasząca

I tak właśnie powinna być nazywana, działa tylko przez moment podczas gaszenia silnika.
  • #8 21455999
    Gaczkowic
    Poziom 2  
    Jutro dojdzie skaner, podłączę i zobaczymy, co wyjdzie. Wrzucę screeny z kodów błędów, jakie występują.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot Partner 2003 2.0 HDI, który po uruchomieniu na zimnym silniku wymaga trzymania na gazie, aby nie zgasł. Po nagrzaniu silnika obroty wzrastają do około 3000 RPM i nie spadają, chyba że naciśnie hamulec. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z błędem komputera, czujnikami (np. czujnik stopu, ciśnienia paliwa) lub zbyt dużą ilością powietrza/paliwa w mieszance. Wskazano również na możliwość zacięcia się przepustnicy, chociaż w dieslu nie ma tradycyjnej przepustnicy, a kontrola odbywa się przez wtrysk paliwa. Użytkownik planuje podłączyć skaner diagnostyczny, aby zidentyfikować kody błędów.
REKLAMA