logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek FPS w Fortnite na MSI B550-A PRO z RTX 4060 i Ryzen 5 5600

NierealnySzymuś 25 Lut 2025 23:08 1383 69
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w Fortnite na komputerze z MSI B550-A PRO, Ryzen 5 5600 i RTX 4060 FPS-y spadły z około 1150 do około 550 i czasem spadają nawet do 120, oraz jak to naprawić?

Najbardziej prawdopodobne jest, że problem leży w Fortnite, jego aktualizacjach albo ustawieniach, a nie w samym zestawie, bo w logach nie widać pełnego obciążenia CPU/GPU i pojawiają się raczej anomalie po stronie obciążenia GPU [#21513456][#21516102][#21516476] Żeby to potwierdzić, warto robić logi HWiNFO podczas gry i szukać momentu spadku FPS w tych samych wierszach, sprawdzając temperatury, throttling, limity mocy i użycie pamięci [#21513593][#21513673] Jeśli chcesz wykluczyć software, zrób czystą instalację Windowsa i Fortnite, bo dodatkowe gry i programy potrafią dodać biblioteki oraz składniki spowalniające system nawet wtedy, gdy nie są uruchomione [#21461785][#21461814][#21484603] W samej grze trzeba testować ustawienia parametrem po parametrze, a nie tylko presetami, bo „niskie” nie zawsze znaczy lepsze dla wydajności [#21516102][#21516476] Pomaga też ustawienie limitu FPS kilka klatek poniżej odświeżania monitora i test z niższym refresh rate oraz adaptacyjną synchronizacją; padły propozycje 165/160/120 FPS zamiast odblokowanych wartości [#21511133][#21516719]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21490945
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    >>21484603 Dobra, mam czysty system. Co teraz?
  • REKLAMA
  • #32 21508114
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21484603 Wracam z problemem, bo obejrzałem 3 filmiki, gdzie była pokazana wydajność z takimi samymi podzespołami, jakie ja mam. I mam o wiele gorszą wydajność od tych trzech osób. I ja już nie wiem, co może być problemem. Format zrobiłem, całkowitą optymalizację też, pastę wymieniłem.
  • #33 21510993
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Wywołany jak demon z przeszłości. Wchodzę i widzę znów ktoś ma problem bo zamiast 1000 FPS ma 200. Za pewne optymalnie będzie ustawić sztywna synchronizację z monitorem. Zgaduje będzie to 144Hz. To pozwoli ostatecznie i definitywnie osiągnąć wszystko co realnie można osiągnąć. Przypominam że mało kto widzi różnice między 100Hz a 144Hz a już próba wyświetlania 1000 FPS na monitorze 144 czy nawet 240Hz jest z góry skazana na niepowodzenie.
    Dość trudno jest rozwiązać problem który nie istnieje.
    Mocno wypadłem z obiegu. Ale samo się nasuwa pytanie jakie są ustawienia w grze i dlaczego takie? Czy brakuje w grze płynności? Po wyłączeniu fraps czy czym tam mierzysz FPS da się zobaczyć problem? Może gdzieś w między czasie coś zmieniłeś w ustawieniach gry? Przecież FPS może zależeć nawet od lokacji w grze, ilości ludzi na ekranie. Mogła zmienić się wersja samej gry. Może updated sterownika grafiki. Sam akt pomiaru wydajności wpływa na wydajność. Zgaduje że trochę tego masz napchane - programy diagnostyczne monitorujące optymalizujące.

Z mojego punktu widzenia generowanie 1000 klatek na sekundę to jest marnotrawstwo energii.

Czyli moje pytanie czy spadki wydajności są odczuwalne i wpływają na przyjemność płynącą z rozgrywki?
  • REKLAMA
  • #34 21511058
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21510993 Mi głównie chodzi o spadki FPS-ów, bo kiedyś te FPS-y miałem bardziej stabilne. A teraz te spadki trochę dokuczają.
  • #35 21511087
    310artur
    Poziom 43  
    Jak dokuczają? Logiczne że nie widzisz różnicy między 1000 FPS a 500fps bo wyświetlacz co 4 albo co 8 klatkę na monitorze. Więc pytam jak dokucza.
    Widać to czy nie? Bo możliwe że widać. Tylko to nie spadek FPS wtedy a lagi i ścinki.
    Jeżeli nie widzisz nic to w czym problem?
    No i dlaczego nie masz wymuszonego limitu FPS najlepiej z synchronizacją z monitorem?
    Ta super gra tego nie oferuje w ustawieniach?
  • #36 21511089
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21511087 Tylko że ja właśnie mam ustawiony limit na 240 fps, bo komputer jest w stanie na luzie tyle wyciągnąć, ale są takie dziwne nagłe spadki z 240 do 190, a i tak jest odczuwalny, pomimo tego że mam 180 Hz.
  • #37 21511133
    310artur
    Poziom 43  
    A w końcu coś pójdziesz w kierunku poprawy sytuacji czy będziesz nadal twierdził że komputer może więc musi tylko nie chce?
    Jaki monitor? Możesz włączyć freesync ? Jeśli możesz to dla tej gry zalecają ustawić w grze na sztywno FPS na 3-5 mniej niż częstotliwość odświeżania monitora.
    Skoro masz na tyle wyrobione oko że łapiesz te wahania FPS to albo po prostu masz jakieś ścinki (pamiętaj że wyświetlany FPS jest zawsze średni na jakiś okres czasu, z definicji klatki na sekundę) albo coś zgrzyta na monitorze.
    Vsync da ci imput lag i może to ci przeszkadzać ale freesync powinno załatwić sprawę
  • #38 21511948
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21511133 FreeSync nie pomógł.
  • #40 21512279
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21512163
    - tak
    - LG Ultragear 27GP850P NanoIPS HDR
    - 1920x1080
    - 180 Hz

Dodano po 14 [minuty]:

>>21511133 Może mam odpalić Hwinfo i coś tam sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #41 21513456
    310artur
    Poziom 43  
    Powiem że dziwna rzecz.
    Szczerze powiedziawszy problemu szukał bym w samej grze a na nią wielce wpływu nie ma.
    Pewnie gdyby mnie to denerwowało to walczył bym na początek z ustawieniami gry. Coś zmniejszyć coś zwiększyć. Zmienić refresh na 144 albo 120 czy jakie tam opcje masz i zobaczyć.
    No i są opcje o których tylko gdzieś czytałem a które są mocno rozwijane. Całe to skalowanie obrazu i generowanie klatek. Tam zdaje się były zmiany w ostatnim czasie u nvidia. Ale to ktoś bardziej na czasie musi pomóc.
    A masz jakiś ogląd na inne gry lub wyniki syntetycznych testów? Coś oprócz tej konkretnej gry pokazuje problem spadku wydajności?
    No bo coś musiało się zmienić. Pytanie co. Update systemu, sterownika grafiki, klienta gry to takie podstawowe. Wygląda że to jest ten przypadek gdzie wszystko jest dobrze tylko nie działa jak ma
  • #42 21513480
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21513456 No właśnie, mam praktycznie czysty system i tylko tę grę, więc za bardzo nie mam gdzie jeszcze sprawdzić wydajność. Mam przeczucie, że to może być coś od strony mojego sprzętu: albo płyta główna, albo zasilacz.
  • Pomocny post
    #43 21513593
    310artur
    Poziom 43  
    Szczerze mówiąc jeśli masz takie podejrzenia to sprawdź. Możesz np. na początek zresetować uefi do fabrycznych i ewentualnie od nowa ustawić (ale ręcznie nie z jakiegoś zapisu) jeśli coś zmieniłeś. Nie zaszkodzi przecież.
    Napięć programami się nie mierzy jednak np. klasyczny hwinfo w trybie sensor only powinien móc coś odczytać. Odpalasz takie coś w tle i grasz. Najlepiej żeby program ustawić pod log (zapis odczytów co np. 1s) i dodać żeby mógł logować FPS ( chyba fraps jest wymagany ale to poczytaj). Wtedy w jednym logu masz skorelowane czasowo odczyty FPS temperatur napięć taktowania zajętości pamięci i jeszcze paru innych.
    Takie logi robisz sobie kilka i szukasz co się dzieje jak jest spadek FPS. Jeśli znajdziesz coś co dzieje się w tym samym momencie to jest jakiś trop i nim trzeba podążać.
  • #44 21513596
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21513593 Dobra, to się pobawię z tym, ale zapis tego odczytu mam Ci jakoś wysłać?
  • Pomocny post
    #45 21513673
    310artur
    Poziom 43  
    Akurat hw info log ma w txt. Możesz go załączyć na forum. Ale sugeruje najpierw samemu popatrzeć. Ja zwykle obrabialem te dane w arkuszu kalkulacyjnym. Ale na bieżąco można po prostu patrzeć na wartości mask i minimum. Niestety w tej tabeli one się nie mają do siebie. Czyli będziesz widział maks temperaturę CPU i np. maks temp GPU ale one będą zapisane w różnym czasie. Tylko to i tak jakoś trop bo jeśli dobija obciążenie CPU GPU do 100 procent lub wolna pamięć spada blisko zera to już jakiś znak. Podobnie jak trotting czy cokolwiek.
    Była że widać co sprzęt boli. Choć patrząc na parametry twojego kompa i wymagania gry ciężko mi zgadnąć czego może brakować. Dla tej gry to klęska urodzaju.
    Niestety zwykle znalezienie takiej dziwnej usterki jest mozolne. Trzeba cierpliwie szukać.
  • #46 21513686
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    Może coś znajdziesz, bo ja nie potrafię się w tym połapać😉.
    Załączniki:
    • hwinfo 3.CSV (692.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hwinfo 2.CSV (627.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #47 21513689
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    310artur napisał:
    Dla tej gry to klęska urodzaju.

Dokładnie - 90% problemów z grami tu na forum to albo CS2, albo zakichany Fortnite.
    Coś na zasadzie, działało i pewnego dnia wszystkie parametry grywalności na pysk.

To co, wszystkim w podobnym czasie sprzęt zdycha, i na nowych częściach, i starszych gratach?
    Choć też prawda, że ludzie mają sprzęt/zestawy tanie, albo kosztowo średnie.
    Mało jest problemów, gdzie ktoś dał 2 tys. zł za MB, 3 tys. zł za procesor i 4 tys. zł za grafikę.
    No taka jest brutalna prawda - gry mają aktualizacje, optymalizacja najczęściej leży i kwiczy. Byle dużo kolorowych bajerów, byle dużo pierdołów zbędnych, ale dobijających sprzęt.
    Deweloper uznaje, że zainteresowanie grą słabnie, ludzie odchodzą, to próbuje za wszelką cenę się ratować.

Zaczynamy dochodzić do ściany, że jeśli nie wydałeś na komputer 10-20 tys. zł, zapomnij o komfortowym graniu dziś i w przyszłości.
  • #48 21513693
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21513689 I dosłownie tak było, wszystko pięknie śmigało, a tu nagle...
  • #49 21513724
    310artur
    Poziom 43  
    Mam mało czasu i bardzo sporadycznie siadam do kompa. A na telefonie to ja tego nie ogarnę. Dane trzeba obrobić. Mogę powiedzieć jak szukać. Masz tam kilka kolumn o framerate na nich się skup. Tam powinno być widać moment spadku wydajności. Jeśli znajdziesz go w tym wierszu szukasz wąskiego gardła. Parametr po parametrze. Patrzy na logikę skok temperatury, limit mocy, brak pamięci. Nagłówki kolumn nas opisane.
    To nie jest zabawa na 3 minuty. Ale co do zasady zadanie proste. Szukasz anomali występującej w tym samym czasie co spadek klatek. Coś powinno być.
  • #50 21514850
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21513724 Wiesz może, jak mogę to naprawić? Na tym wykresie z HWInfo w niektórych lukach mam daty w ogóle nie związane z pomiarem wydajności, zamiast wartości dotyczących wydajności.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Wykres z danymi liczbowymi i datami w tabeli.
    To co znalazłem przy spadku fps:
    - GPU Core Load [%]
    - GPU Memory Controller Load [%]
    - GPU Bus Load [%]
    Ale niestety 1/3 nie jestem wstanie odczytać przez te daty.
  • #52 21514942
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21514941 Dobra, to jutro spróbuję, a co sądzisz o tych 3 rzeczach, które wyszły przy spadku?
  • #53 21515824
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21514941 Przejrzałem jeszcze 3 logi i przy tym są anomalie:
    - GPU Memory Controller Load [%]
    - GPU Core Load [%]
  • REKLAMA
  • #54 21516102
    310artur
    Poziom 43  
    Ani jedno ani drugie nie jest nawet w pełni obciążone. Zwalał był więc na samą aplikację i kombinował z jej.ustaoeeniami.
    Gry nie znam. Tam się jakoś dziwnie te klatki generują welde logu. Spróbuj ograniczyć generowanie do 160 czy 120. Możesz odwrotną metodę.sprobowac. obniż do minimum w ustawieniach grafiki wszystko. Zobaczysz jak będzie. Jak Ok to podnosisz.

Nie znam gry. Nie wiem nawet co można tam ustawiać. Czy ta gra nie ma forum dedykowanego? Może tam.ktos rozpozna problem
  • #55 21516246
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21516102 Właśnie bardzo ciężko jest odkryć powód spadku wydajności w tej grze. Żadnego forum ta gra też nie ma.
  • #56 21516416
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    Od czasu jak zainstalowałem tego FORTNITE, nawet pograłem trochę zastanawia mnie skąd te 1000fps ?
    U mnie w 4k było 250fps na niskich detalach. Ta gra wtedy wygląda paskudnie.
    Sprzęt mam mocniejszy, a wynik słabszy.
    Jak to możliwe że na CPU za 470zł żadnym sposobem nie idzie wyciągnąć te 1000fps ?
    Poza tym jak pisał kolega @310artur po kiego grzyba te 1000fps?
    Ani to sie gra lepiej, ani szybciej dostrzega wroga, a jedynie cyferki na monitorze widać które nijak mają się do samej gry.

Dlaczego pytam o to?
    Jestem fanem COD trybów DEADMATCH na multi, i tam 150fps w zupełności wystarcza do bycia naprawdę skutecznym.
    Dodam że mój wyświetlacz ma JEDYNIE 60Hz, więc szału nie ma tak naprawdę.

Jakbym miał te 100hz byłoby znacznie lepiej.
    Więc gdzie te 1000fps ?
    Długo nie odpisywałem w temacie, bo tak naprawdę brakło mi pomysłów co by tu można jeszcze poprawić.

Temat dość ciekawy poniekąd.
  • #57 21516476
    310artur
    Poziom 43  
    Ciekawe to jest to że ta gra wydaje się dławić sama z siebie. Nie gram i nie zagram w to. Bo nie mam czasu a poza tym mój zabytkowy sprzęt i tak nic nie powie w temacie.
    Jak patrzyłem w te logi to wygląda że tam jest aktywny jakiś udoskonalacz nowoczesny typu generowanie dodatkowych klatek. Ta technologia jeśli będzie aktywna to mogła i dać efekt 1000 klatek. I w tym upatrywał bym problemu. To trzeba wyłączyć bo takie dodatkowe klatki z generatora nie pomagają a wręcz przeszkadzają w tego typu grze.
    Nie wiem na ile gra daje dostęp do ustawień grafiki. Na pewno nie jest metodą wybieranie ustawień niskich średnich wysokich. Bo np. ogólnie rzecz ujmując niskie obejmą wszelkie dostępne technologie generowania klatek, skalowania rozdzielczości i co tam jeszcze jest. Trzeba ustawieniami bawić się parametr po parametrze
  • #58 21516484
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    @310artur czyli autor coś tu ściemnia, bo pisał że czysty system.

Tak to prawda. Wszelakiej maści "ulepszacze" powodują więcej strat, niż zysków. Ściema poprostu taka. Ale co kto lubi.
    Ja się nie zagłębiam w te logi, bo nawet nie potrafię ich czytać.
  • #59 21516622
    NierealnySzymuś
    Poziom 2  
    >>21516484 Dobra, zapomnijmy o tym, że miałem 1000 fps świeżo po kupieniu kompa. Teraz zainstalowane mam: Fortnite, Discord, Crosshair X i CCleaner. Wcześniej miałem tylko Fortnite i różnicy nie było. Od początku nie mam włączonych żadnych "sztucznych klatek", np. DLSS. Sprawdzę, czy będą spadki na 165 fps. Czytałem też, że może to być CPU bottleneck.
  • #60 21516719
    310artur
    Poziom 43  
    CPU masz nieobciążony, GPU też nie. Nic tam ani razu nie osiągało 100 procent. Pamięci zapas wątpliwe żeby na tej płycie magistrala PCI express miała nie wyrabiać.
    Dla pewności masz ryzen 5600 bez g czyli nie ma integry?
    Karta graficzna jest wpięta w gniazdo białe to bliżej procesora?

Uefi tej płyty na całe mnóstwo bajerów. Nie bardzo chce mi się czytać instrukcje ale pewnie są tam jakieś tryby pracy i może warto wybrać coś jak "wydajność", a może warto poczytać przysiąść i właśnie nie zdawać się na auto tylko ustawić jak najwięcej ręcznie. Welde opisu MSI ma opcję OC. W dawnych czasach takie funkcje jak auto OC potrafiły działać źle. Nie wiem czy tam masz coś na mieszane warto zawsze zacząć "od początku". Reset do fabrycznych ustawień i sprawdzić jak działa bez włączania bajerów. Jak działa w trybach OC, co tam w ogóle jest włączone i co włączyć można.

Upierasz się że było dobrze i się popsuło. A ja zaczynam się zastanawiać czy czasem nie zmieniała się twoja percepcja. W sumie klatek masz dużo. Wydajność jest. W sumie te spadki FPS w logach ich nie widać. Nigdy mniej niż 60 a i to jako 1 procent. 99 procent czasu masz 150 wyświetlanych. I to mnie dziwi.

Ja bym zaczął ostro ustaw monitor na 120hz a limit klatek na 110 i adaptacyjną synchronizację.
    Ewentualnie zobacz co będzie jak zmniejszysz rozdzielczość gry.
    Może problemem nie jest limit sprzętowy tylko ta gra niewiele więcej potrafi oddać. Optymalizacja takich masówek jest zwykle żadna byle działało

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza spadki FPS w grze Fortnite na komputerze z płytą MSI B550-A PRO, procesorem AMD Ryzen 5 5600 oraz kartą graficzną Gigabyte GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB. Początkowo osiągał około 1150 FPS, obecnie ma spadki do 120-550 FPS, mimo braku limitu FPS. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z instalacji wielu programów i gier, które dodają różne biblioteki obciążające system, co sugeruje konieczność reinstalacji systemu operacyjnego i monitorowania instalowanych aplikacji. Użytkownik wykonał format systemu i wymienił pastę termiczną, jednak problem spadków FPS nadal występuje. Analiza logów HWInfo wykazała anomalie w obciążeniu GPU (GPU Core Load, GPU Memory Controller Load, GPU Bus Load), jednak nie są one pełne i nie wskazują na pełne wykorzystanie zasobów. Dyskusja porusza także kwestie ustawień limitu FPS, synchronizacji z monitorem (FreeSync, VSync), ustawień UEFI (m.in. Resizable BAR), które mogą wpływać na stabilność wydajności. Wskazano, że Fortnite może mieć problemy z optymalizacją i aktualizacjami, co jest częstym zjawiskiem w tej grze. Zalecane jest testowanie różnych ustawień graficznych, ograniczanie FPS poniżej odświeżania monitora oraz monitorowanie parametrów sprzętowych podczas gry. Wskazano również, że spadki FPS mogą być subiektywnie odczuwalne mimo wysokich wartości liczbowych, a stabilność jest ważniejsza niż maksymalna liczba klatek. Ostatecznie problem może wymagać dalszej diagnostyki sprzętowej i programowej, w tym resetu BIOS/UEFI do ustawień fabrycznych oraz wykluczenia problemów z zasilaczem lub płytą główną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA