Witam, mam problem z Peugeotem Partnerem 1.9D DW8B z 2005 r., pompa Lucas. Auto paliło za pół obrotu rozrusznika. Postanowiłem zmienić rozrząd, po zmianie auto paliło normalnie, ale mocniej klekotał (jak źle ustawiony kąt wtrysku, choć podobno w tej pompie nie da się przestawić). W międzyczasie przyszły mrozy i rzucił palenie. Zostały ustawione zawory płytkami (wszystkie dolotowe były podparte) oraz zmienione świece żarowe. Skontrolowałem jeszcze raz rozrząd i ustawiłem na blokady. Po tym wszystkim odpalał z wielkim trudem, dymił na biało jak lokomotywa i strasznie się rzucał. Spróbowałem przestawić trochę koło pompy paliwowej na fasolkach i sukces, odpalił i pracował normalnie, ale już nie za pół obrotu wału jak na początku, tylko przy każdym odpalaniu musiał wykonać kilka obrotów, żeby załapać. Odpalał tak przez kilka dni, aż znów rzucił palenie. Podejrzewałem powietrze w układzie paliwowym, założyłem filtr paliwa z Golfa II 1.6 i ręczną pompkę (gruszkę), aby wykluczyć zapowietrzanie. Niestety, nic to nie dało. Auto kręci, ale nie odpala. Przy kręceniu jest bardzo dużo białego dymu. Z samostartem pali od strzała. Każde kolejne odpalenie jest już bez problemu, nawet jeśli zgaszę go po chwili. Z zaciągu odpala, ale z lekkim trudem, tj. chwilę trzeba go pociągnąć. Na komputerze brak błędów. Jakieś propozycje, czy od razu zmieniać pompę wtryskową? Warto kombinować jeszcze z przestawianiem pompy na fasolkach? Z góry dziękuję.
AI: Czy sprawdzałeś jakość paliwa lub czy tankowałeś ostatnio w nowym miejscu? Może to być przyczyną problemów z odpalaniem i białym dymem.
Auto zatankowane do pełna na renomowanej stacji.
AI: Jaki jest stan akumulatora i rozrusznika? Czy były one sprawdzane pod kątem wydajności, zwłaszcza w niskich temperaturach?
Akumulator w bardzo dobrym stanie (wytrzymuje 10 minut kręcenia). Testowane też z resztą na innym mocniejszym akumulatorze. Rozrusznik bez uwag, wcześniej odpalał normalnie, a nie zauważyłem różnicy w jego działaniu.
AI: Czy sprawdzałeś jakość paliwa lub czy tankowałeś ostatnio w nowym miejscu? Może to być przyczyną problemów z odpalaniem i białym dymem.
Auto zatankowane do pełna na renomowanej stacji.
AI: Jaki jest stan akumulatora i rozrusznika? Czy były one sprawdzane pod kątem wydajności, zwłaszcza w niskich temperaturach?
Akumulator w bardzo dobrym stanie (wytrzymuje 10 minut kręcenia). Testowane też z resztą na innym mocniejszym akumulatorze. Rozrusznik bez uwag, wcześniej odpalał normalnie, a nie zauważyłem różnicy w jego działaniu.