logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór bojlera elektrycznego 50L czy 65L dla dwóch osób, taryfa G11

xIvy 28 Lut 2025 14:36 1650 16
REKLAMA
  • #1 21459930
    xIvy
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Szukam bojlera elektrycznego pojemnościowego dla dwóch osób. Wahamy się pomiędzy rozmiarem 50, a 65L. Nie będziemy brać prysznica w tym samym momencie, bo w różnych porach dnia. Jaki rozmiar wybrać? Jaką średnią temperaturę ustawić? Słyszałam dobre opinie o bojlerze Ariston VELIS PRO 80 EU, ale wolelibyśmy coś tańszego. Czy przy takiej ilości opłaca się wyłączać bojler z gniazdka? Dodam jeszcze, że taryfę mamy G11.
  • REKLAMA
  • #2 21459949
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3192
    Ten Velis nie polecam części drogie zbiornik przecieka. bo są dwa zbiorniki dlatego mało odstaje od ściany. Dla 2 osób to min 65 i więcej litrów. Nie wyłączać z gniazdka. Trzeba rozumieć że przy 65 litrach nie ma tyle ciepłej wody tylko dużo mniej, trochę powyżej połowy może 2/3.
  • #4 21459981
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 846
    78db78 napisał:
    Ten Velis nie polecam części drogie zbiornik przecieka. bo są dwa zbiorniki dlatego mało odstaje od ściany. Dla 2 osób to min 65 i więcej litrów.

Oj, mam 50l na 2 osoby i wystarcza. Nie przeciekał nadal - w czerwcu 2025 będą 2 lata od montażu i liczę, że nie będzie przeciekał.
    Pytanie co przecieka?

Użytkowałem w trybie ECO przez ponad rok i było dobrze, ale po 2 restartach czasem w tygodniu słabo mu idzie grzanie - weekend znacznie lepiejm ale jest znacznię większe zużycie. Przez 21 miesięcy średnie zużycie < 3kWh/dzień (średnio).

Planuję zrobić mu przegląd - sprawdzic jak w środku i czy elektroda magnezowa wymaga wymiany. Są 2 ale nie wiem jaki jest numer katalogowy - z niektórych stron wynika, że jest kilka modeli elektrody.

Jeszcze jedno - w razie dłuższej nieobecności (Min 1 doba) wyłączany. Latem 2 doby wyłączenia woda nadal ciepła, 10 min dogrzewa do statusu "Shower ready" (min 40l wody min 40°C). Zima podobnie - gorzej jesienią jak nie ma grzania z CO i jest chłodno to doba musi już się dogrzewać.
  • REKLAMA
  • #6 21460765
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3363
    78db78 napisał:
    Trzeba rozumieć że przy 65 litrach nie ma tyle ciepłej wody tylko dużo mniej, trochę powyżej połowy może 2/3.
    Niby dlaczego? Mam 50 l na 2 osoby i jest 50 l ciepłej wody.
    78db78 napisał:
    Nie wyłączać z gniazdka.
    Też dlaczego? U mnie grzeje ok. 7 godz. w ciągu doby podłączony przez zegar.
  • REKLAMA
  • #9 21463332
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3363
    xIvy napisał:
    A jaki model?
    Zelmech. Już nie kupisz.
    78db78 napisał:
    mierz temperaturę to zobaczysz na koniec 50l jaka jest.

Normalne, że jest chłodniejsza niż ustawione na termostacie, ale to nadal jest ciepła woda.
    Jeżeli na termostacie ustawisz np. 80°C, to jest ok. 100 l wody do kąpieli.
  • #10 21463602
    sq3evp
    Poziom 39  
    78db78 napisał:
    albo zbiornik albo metalowe rurki łączące zbiorniki.

Widziałem gdzies filmik, na którym wymieniali taką rurkę łacząca oba zbiorniki - może to było bo było dużo gadania o uszczelkach.
  • #11 21586031
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 541
    Dzień dobry Szanowni Forumowicze.
    Podepnę się pod wątek ponieważ także stoję przed podobnym dylematem. Jaki podgrzewacz o pojemności ok. 65 litrów wart jest dziś zakupu? Co polecacie? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie ze wspomnianym Finlux'em?
    Ps. Miło by było gdyby to była 'płaska' konstrukcja...
  • #12 21586082
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 942
    Jeśli macie możliwość, czytaj moc przyłącza, to polecam ogrzewacz przepływowy, na działce (skromny domek rekreacyjny 220m na działeczce 10ha, czasem ruch przy stole jak na weselu...) mamy takie cudo 17kW (firmy nie zareklamuję choć naprawdę warto), polski produkt, sterowanie elektroniczne (sam się bałem bo elektronika w środku potężna), ostatnio ze studni zassało nam do domku stado mrówek, parę godzin czyszczenia (zamontuję w tygodniu filtr przed hydroforem), ogrzewacz zablokował ogrzewanie, czyszczenie instalacji wodnej i prysznic (przytkało go na amen) działa idealnie. Zakładając nawet zasilanie 17kW non stop (bo elektronika reguluje moc podgrzewania w zależności np. od temperatury wody zasilającej, ustawiliśmy zworkami moc na max 17kW, idealnie wystarcza) to ile może kosztować prąd przy kąpieli pod prysznicem w granicach 5-10minut. Tylko przyłącze mamy 25kW.
  • #13 21586170
    zlychnet
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Akurat 2 tygodnie temu stałem przed podobnym problemem, bo stary 20 letni zaczął przeciekać. Mój wybór padł na Tesy 80 litrów / 2000 Wat z możliwością podłączenia do centralnego ogrzewania. Też dwie osoby. Czasem prysznic a czasem kąpiel w wannie. Przy kąpieli nie brakuje ciepłej wody. Moim zdaniem napływającą zimna wodą do bojlera nie miesza się z ciepłą tak szybko jak w starym bojlerze. Przewód z wtyczką. Koszt ~800 złych plus 150 za transport. Kupione na znanym portalu aukcyjnym z mniej popularnego marketu budowlanego. Wybrałem ze względu na cenę, zamontowaną od razu grzałkę, płynną regulację, wbudowane uchwyty i płynną nastawę temperatury wody oraz możliwość ogrzewania wody z dwóch źródeł. Latem z grzałki a zimą z CO. Jest wbudowana wymienna anoda magnezowa. Cena myślę że dwukrotnie niższa niż alternatywne rozwiązania rodzimych producentów. Dodatkowo odeszło trochę pracy z montowaniem grzałki. Orientacja pionowa jak w starym bojlerze i nawet rozstaw kołków pasował. Nie wiem jak z trwałością i wydajnością grzania przez CO. Estetyka też na plus względem kospela czy tym podobnych. Zerknij sobie. Może znajdziesz to, czego szukasz.

P.S. Zasilanie jednofazowe.
  • #14 21586565
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Przepraszam, że nie dopisałem dosyć istotnego szczegółu - w grę wchodzą wyłącznie konstrukcje 1F, 1,5-2,0 kW...
  • #15 21586941
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mam coś takiego - Ariston Velis Eco 50V
    Grzałka 1450W, daje radę na 2 osoby.
    Koszt pewnie wyższy lekko niż bojlera, ale bardzo dobrze działa.
    Dorobić zegar i sterować nim w tańszych taryfach. Nagrzadny trzyma ciepło ok 1,5 doby.
  • REKLAMA
  • #16 21586948
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Dziękuję bardzo @sq3evp , właśnie zakup tego Aristona brałem pod uwagę na równi z Tesy BelliSlimo GCR 50 27 22 E31 EC, Midea M-D50-20ED6 50, Thermoval Aqua Ti- 50L-W. Za jego wyborem przemawia dla mnie fakt, że nie powinienem mieć problemów z ewentualnym jego serwisowaniem. Bojler ma trafić do domu po dziadkach na wielkopolskiej wsi, gdzie będzie użytkowany doraźnie przez 4 miesiące w roku.
  • #17 21587056
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mnie teraz czeka serwisowanie - minęło już 23 lata od montażu i jest czas na przegląd, sprawdzenie kondycji elektrody i grzałek.
    Narazie obserwuję zużycie prądu to jest większy przy większym zużyciu, spada przy sporadycznym. Warto tryb ECO załączyć tylko poinstruowac o tym co to oznacza. Instrukcja jest dośc dokładna i po polsku ma sens, chyba tłumaczył tłumacz żywy bo nie różni się przekaz od wersji angielskiej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru bojlera elektrycznego o pojemności 50 lub 65 litrów dla dwóch osób korzystających z taryfy G11. Użytkownicy wskazują, że 50 litrów może wystarczyć, jeśli nie korzysta się z ciepłej wody jednocześnie, jednak 65 litrów daje większy zapas. Zalecane jest ustawienie temperatury na około 80°C, co pozwala uzyskać efektywną ilość ciepłej wody do kąpieli. Modele z dwoma zbiornikami, jak Ariston VELIS PRO 80 EU, mogą mieć problemy z przeciekaniem, co wynika z konstrukcji i połączeń metalowych rurek. Wskazane jest nie wyłączanie bojlera z gniazdka na co dzień, lecz można go wyłączyć przy dłuższej nieobecności, co nie wpływa znacząco na komfort użytkowania. Tryb ECO jest polecany dla oszczędności energii, choć może powodować wolniejsze dogrzewanie po restartach. Wśród polecanych modeli wymieniane są Finlux F-WH65D20SL, LIN LIFVD1 50 l, Tesy 80 l z możliwością podłączenia do CO, Ariston Velis Eco 50V oraz modele Midea i Thermoval. Ważne są parametry takie jak moc grzałki (1,5-2 kW), ciśnienie robocze (np. 10 barów) oraz łatwość serwisowania, w tym wymiana anody magnezowej. Konstrukcje płaskie i z możliwością sterowania zegarem są dodatkowym atutem dla użytkowników taryfy G11.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA