Cały czas czekam na parametry sieci od zarządcy.
Udało mi się jednak uzyskać pewne wiarygodne dane dotyczące żeberka żeliwnego centralnego ogrzewania typu T o wymiarach o jakie mi chodzi.
Czy z poniższej tabeli można wywnioskować jaka jest moc tego żeberka przy parametrach sieci
90/70/20, albo 95/70/20 ?
W tabeli niestety nie ma mocy, a jest wydajność cieplna w kcal/h
Poza tym nie bardzo rozumiem tych wartości. Jest tam 95/70, to rozumiem, że jest to temperatura zasilania i powrotu, ale kolejne 131,9 – w dwóch miejscach i 120,5, to nie wiem o co chodzi.
Okazuje się, że takie żeberka produkowały nie tylko odlewnie Stąporków i Bolimów, ale jeszcze Odlewnie Radomskie i Grodziska Fabryka Grzejników.
Norma państwowa PN-81/H-83130.03 dotyczyła też podobno tych grzejników, tylko nie wiem czy w niej znajdzie się moce żeberka w zależności od różnych parametrów sieci.
Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:Wszystko wskazuje na to, że norma ta dotyczy grzejników typu T-1, chociaż w tytule normy jest chyba samo T.
Wymiary pewnie będą takie same (wysokość 590, szerokość 80 i głębokość 140).
W normie tej jednak nie ma parametrów sieci, a jest jedynie odwołanie do normy BN-85/8864-48 i wskazanie, że moc członu (żeberka) w warunkach nominalnych powinna wynosić min. 125 W.
Czyli może wynosić więcej.
Zatem nie mam pewności, że grzejniki, które mam, mają taką właśnie moc, czy może wyższą.
Natomiast warunki nominalne są określone we wspomnianej normie BN-85/8864-48 i wynoszą:
- temperatura wody na dopływie do grzejnika – 90°C
- temperatura wody na odpływie z grzejnika – 70°C
- wartość nominalna temperatury obliczeniowej wewnętrznej 20°C
W normie tej przy mocy 125 W jest oznaczenie grzejnika T-500, ale to pewnie to samo co T-1.
To 500 to chyba rozstaw otworów.