logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Integra 64+, ACU-220, ASW-210 - jak ustawić automatyczne zapalanie gaszenie światła?

Zukes 03 Mar 2025 20:52 321 5
REKLAMA
  • #1 21464776
    Zukes
    Poziom 10  
    Ocena: 64
    Mam następujący kłopot.
    Mam Integrę 64+. Dokupiłem do tego ACU-220 i włącznik ASW -210.
    ASW-210 włącza mi oświetlenie przed domem i jest także połączony ze zwykłym bistabilnym przełącznikiem.

Chcę aby naruszenie na wybranych wejściach włączało mi światło na 3min a potem je gasiło.

Zrobiłem tak, że wybrane wejścia aktywują mi wirtualne wyjście BISTABLNE na 3min (włączona opcja Timer załącza/wyłącza).
    Z kolei to wirtualne BISTABILNE wyjście włącza mi wirtualne wejście 47 (bez akcji alarmowej) i dalej ono wysterowuje ASW-210.

Efekt jest taki że światło się zapala ale nie chce się gasić.
    Bardzo proszę o poradę co robię źle.
  • REKLAMA
  • #2 21464784
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Aby wyjście aktywowało się po naruszeniu czujki - czyli wejścia na ustalony czas i gasło należy ustawić go na monostabilne i ustawić czas działania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21464883
    robreg
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    ASW-210 ma dwa wejścia i dwa wyjścia. dla przykładu przyjmijmy, że jest ono dodane jako pierwsze urządzenie ABAX2 w pierwszym ekspanderze magistrali ABAX. Dzięki temu mamy:
    wejście 1 ASW-210 to wejście nr 17 w centrali (nr 17 w przykładzie zmienić nie będzie można)
    wejście 2 ASW-210 to wejście nr 18 w centrali (nr 18 w przykładzie zmienić nie będzie można)

wyjście 1 ASW210 to wyjście nr 17 w centrali (nr 17 w przykładzie zmienić nie będzie można)
    wyjście 2 ASW210 to wyjście nr 18 w centrali (nr 18 w przykładzie zmienić nie będzie można)

wejście przewodowe wyzwalające światło na 3 minuty to będzie powiedzmy wejście numer 1 centrali Integra

konfiguracja elementów:
    wejście A - wejście nr 1 centrali - podłączona np. czujka jak użytkownik wymaga
    wejście B - wejście nr 17 centrali - wejście typu 2 NO, będzie używane do włączania i wyłączania światła na stałe poprzez sterownik ASW-210
    wyjście A (pomocnicze) - wyjście numer 64 - wyjście typu 24 MONO, czas działania 3 minuty, wyzwalane wejściem na przykład numer 1 (to będzie wejście które będzie światło wyzwalało czasowo)
    wyjście B (pomocnicze) - wyjście numer 63 - wyjście typu 25 BI, wyzwalane wejściem 17 (pierwsze wejście urządzenia ASW210, ono będzie wyzwalało światło na stałe, zgodnie ze stanem przełącznika podłączonego do wejścia SW1 kontrolera ASW-210)
    wyjście C - wyjście numer 17 - wyjście typu 47 SUMA LOGICZNA - wyzwalane wejściami 63 oraz 64.

to chyba będzie na tyle w temacie. Pozdrawiam.

PS. na określony czas można ustawić jedynie wyjście MONO - monostabilne. Wyjście takie ma stan domyślny nieaktywny, oraz stan aktywny ustalony na określony czas, który trwa od momentu naruszenia wyjścia.

Wyjście BI oznacza wyjście bistabilne - wyjście o dwóch stabilnych stanach możliwych na wyjściu (stan nieaktywny oraz stan aktywny), pomiędzy którymi wyjście jest przełączane określonym zdarzeniem. Na tym polega błąd w prezentowanym przez Ciebie rozwiązaniu.
  • REKLAMA
  • #4 21465282
    Zukes
    Poziom 10  
    Podziękowania dla "robreg".

Wszystko działa i jest logiczne.

Niestety rozwiązanie jest drogie jeśli chodzi o "zużycie" wejść-wyjść :) .

Mam jeszcze jeden kłopot . NIE chcę aby w aplikacji mobilnej prezentowało mi się wyjście A (timer).

Teraz w apce mam wyjścia ASW 210 i to jest OK ( bo włączam i wyłączam światło na podwórku ) ale tego timera nie potrzebuję no i żona narzeka (boi się).

Czy można się go pozbyć z pulpitu?

Pytanie 2.

Czy Timer może się podnosić od początku gdy w trakcie odliczania nastąpi kolejne naruszenie. Czyli czy timer może oznaczać czas bez naruszenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21465291
    robreg
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Uruchamiasz DloadX, okno wyjścia, przycisk grupy wyjść, przechodzisz przez wszystkie grupy i odznaczasz dane wyjście w grupach, w których ma się ono nie pojawiać.

Co do zasobożerności takiej konstrukcji, to ten typ tak ma :-) ALE pomimo tego ograniczenia można bez problemów przy użyciu Integry tworzyć bardzo elastyczne rozwiązania automatyki domowej. Z utęsknieniem czekam, aż Satel wypuści na rynek Integrę 512 albo 1024 - wezmę w ciemno najwyższy model. Ja w swoim przypadku używam 256-tki i na razie na jednorodzinny, dwukondygnacyjny domek wystarcza (oczywiscie centrala używa większości wejść oraz wyjść w trybie wirtualnym, by realizować właśnie takie sztuczki).

Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

na pytanie numer 2 odpowiada Ci pomoc DloadX-a :-) Cytując:

Akt. podczas narusz. - opcja dotyczy wyjść typu 24. PRZEŁĄCZNIK MONO. Jeżeli jest włączona, wyjście jest aktywne cały czas, gdy naruszone jest wejście sterujące, a czas działania wyjścia odliczany jest dopiero po zakończeniu naruszenia.

Jest to jeden z parametrów wyjścia, jaki można ustawić, kiedy wybierze się wyjście typu MONO.
  • #6 21465321
    Zukes
    Poziom 10  
    Dzięki.

Rozwiązanie powyżej

Mam Integrę 64+ - zatem ilość portów ograniczona :(
REKLAMA