logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerywany problem z chłodzeniem klimatyzacji w Mercedes Benz B200 W245 z 2006 r.

bruceallansmith 16 Mar 2025 01:46 1458 7
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21481568
    bruceallansmith
    Poziom 2  
    Witam
    Dziękuję za przyjęcie mnie tutaj.
    Dołączam, ponieważ mam problemy z klimatyzacją w moim Mercedesie Benz B200 W245 z 2006 roku.

A/C robi się zimna z przerwami ok. 1 na 10 użyć.
    Problem jest z samochodem odkąd go mam.

Jestem mechanikiem ciężarówek w Volvo, więc mam doświadczenie z klimatyzacją.

W zeszłym roku wymieniłem sprężarkę, ponieważ była głośna, a skraplacz wyglądał na uszkodzony.
    Ewakuowałem wyciek gazu i podciśnienia, wszystko w porządku, przegazowałem wszystko ok. 0,8 kg.
    Nadal działa tylko sporadycznie ...
    Później w roku po zimie wymieniono zawór rozprężny, opróżniono, sprawdzono, czy nie ma blokady we wszystkich rurach, test próżniowy w porządku i doładowanie, nadal z przerwami robi się zimno.
    Wymieniłem sterownik HVAC w samochodzie (z drugiej ręki i wyczyściłem czujnik z brudu środkiem do czyszczenia elektrycznego), myśląc, że może problemy z czujnikiem wewnętrznym
    Nadal sporadycznie nie robi się zimno.
    Zmierzone napięcie na czujniku nasłonecznienia 5v.
    Rezystancja czujnika nasłonecznienia około 12kohm przy 21c.
    Wyciągnięte bezpieczniki zamienione nie pomogły,
    Kiedy klimatyzacja działa, jest naprawdę dobra w niskich temperaturach.

Co może być nie tak?
    Myślę, że poprowadzę przewód prosto do wtyczki sprężarki klimatyzacji, ale nie jestem pewien, czy napięcie?

Dziękuję

AI: Czy możesz podać warunki temperatury otoczenia, gdy klimatyzacja nie chłodzi prawidłowo?
    Od 10 do 25 stopni
    AI: Czy sprawdzono kody błędów lub komunikaty diagnostyczne z systemu pojazdu, które mogą wskazywać na problem z klimatyzacją?
    Tak brak błędu
  • REKLAMA
  • #2 21481769
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2471
    Gdy nie działa podejrzyj parametry.
  • REKLAMA
  • #3 21482000
    bruceallansmith
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem Cię, co masz na myśli mówiąc "podejrzewam parametry"? >>21481769 .
  • #4 21482808
    Ireneo
    Poziom 42  
    A powiedz gdzie ja napisałem że podejrzewam parametry? 😂😂😂
  • #5 21483028
    bruceallansmith
    Poziom 2  
    Ireneo napisał:
    Gdy nie działa, należy podejrzewać parametry.
    .

Być może mylimy się nawzajem z naszymi możliwymi różnymi językami 😄

Nie rozumiem, co masz na myśli w swojej odpowiedzi w odniesieniu do parametrów?

Dziękuję
  • REKLAMA
  • #6 21483678
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Parametry pracy klimy odczytanie diagnoskopem, np. jakie panuje ciśnienie HP w układzie kiedy klima chłodzi i kiedy jest usterka. To samo z sygnałem sterującym zaworu na sprężarce
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 21484106
    Ireneo
    Poziom 42  
    Translator źle widzę Tobie przetłumaczył. Odpowiedź masz wyżej. Parametry pracy diagnoskopem gdy klimatyzacja nie działa. Coś może znajdziesz co powoduje niepoprawne działanie.
  • REKLAMA
  • #8 21485969
    bruceallansmith
    Poziom 2  
    Ciśnienia są zgodne z oczekiwaniami dla systemu, pamiętam, że kiedy regassowałem, wyglądało to normalnie.

Wczoraj klimatyzacja nie działała przez około 20 minut jazdy, a następnie działała idealnie przez około 30 minut, a następnie znów się nagrzewała

Dzisiaj sprawdziłem napięcie idące do sprężarki na złączu i pokazuje około 8,64 V.?

Zrobiłem bezpośrednio przełączany bezpiecznik zdolny do przeskoczenia przewodu zasilającego, aby przetestować, kiedy sprężarka ma pełne napięcie akumulatora, i nadal nie działa -.
    Ale myślę, że powodem tego jest napięcie dostarczane do sprężarki jest prawdopodobnie moc PWM, więc stabilne napięcie nie sprawi, że będzie działać skutecznie?

Jakieś inne pomysły, które mogę wypróbować?

Dodano po 3 [godzinach] 57 [minutach]:

po podłączeniu tego kabla A/C działało przez długi czas, a potem przestało działać, ... więc nadal jest tak samo?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Mercedesie Benz B200 W245 z 2006 roku, która działa sporadycznie, chłodząc co 10 użyć. Po wymianie sprężarki i zaworu rozprężnego oraz przeprowadzeniu testów ciśnienia i podciśnienia, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził napięcie na złączu sprężarki, które wynosi około 8,64 V, co może sugerować problemy z zasilaniem PWM. Pomimo podłączenia bezpośredniego zasilania, klimatyzacja działała przez pewien czas, a następnie znów przestała. Użytkownik poszukuje dalszych sugestii dotyczących diagnozy i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA