logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena Telmor TT W21 GOLD COMBO 5G - brak sygnału TVP w rejonie Giżycka

tam43 17 Mar 2025 18:17 1074 11
REKLAMA
  • #1 21484015
    tam43
    Poziom 7  
    Antena Telmor TT W21 GOLD COMBO 5G Protected - pytanie, czemu dekoder podłączony do tej anteny nie wykrywa żadnej stacji telewizyjnej, nawet silnych sygnałów TVP. Problem w rejonie Giżycka. Odległość od nadajnika w Miłkach ok. 11 km. Nadmieniam, poprzednia siatkowa antena łapała co prawda nie wszystkie, ale chyba około 25 kanałów, ale np. bez mux 8. Antena odesłana na gwarancję wróciła od producenta z informacją, że jest ok😵‍💫. Proszę o pomoc i jakieś rady. Pozdrawiam 👍
    AI: Jaki model dekodera jest podłączony do anteny? Czy próbowałeś użyć innego dekodera, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje?
    Dekoder Wiwa i był podmieniany
    AI: Czy w okolicy anteny znajdują się jakieś przeszkody, takie jak budynki, drzewa lub inne obiekty, które mogą zakłócać sygnał?
    Osiedle domków jednorodzinnych i lasy
  • REKLAMA
  • #2 21484669
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2935
    Jeśli mieszkasz 11km od nadajnika a moce są duże to pewno wszystko przesterowane? Instalacja jak wygląda, jakieś przeszkody, opisz ?
    Prawdopodobnie coś źle zrobiłeś. Szukaj ręcznie kanały:26,22,36,48 i k.7. Będzie widać jaki sygnał. Czym to odbierasz?
    Jak siatkowa odbierała to kup taką.

Antena Telmor TT W21 GOLD COMBO 5G - brak sygnału TVP w rejonie Giżycka
  • #3 21484719
    tam43
    Poziom 7  
    Dzięki za zainteresowanie. No właśnie nie wiem, o co chodzi. Wcześniej na tym okablowaniu chodziła stara siatka i zbierała. A po podłączeniu tej, w trakcie wyszukiwania na dekoderze paski coś tam pokazują, jeżeli chodzi o siłę, ale jakości w ogóle nic nie wskazują, więc nie mam pojęcia. Na drugim budynku jest zamontowana dużo mniejsza antena i dużo niżej niż Telmor i tamta łapie sygnały. A przypomniałem sobie, że jak wcześniej zakupiłem tę antenę siatkową, to też słabo łapała, dopóki w puszce nie zamontowałem innej płytki, tj. symetryzatora i wtedy zaczęło działać. Nie mam już siły, o co chodzi z tym wszystkim. Nadajnik tak blisko, a ciągle kłopoty.
  • REKLAMA
  • #4 21484723
    LeDy
    Poziom 43  
    Jaki dekoder? Napisałem aby szukać po kanale a nie z automatu!
    Antena oczywiście musi być z symetryzatorem. Jaką masz wtyczkę?
  • #5 21484724
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    tam43 napisał:
    Wcześniej na tym okablowaniu chodziła staraxsiatka i zbierała. A po podłączeniu tej w trakcie wyszukiwania na dekoderze paski coś tam pokazują jeżeli chodzi o siłę ale jakości wogóle nic nie wskazują więc nie mam pojęcia

Po co po zmianie anteny ponownie wyszukiwałeś? Powinieneś zostawić wyszukane kiedyś na starej antenie
    tam43 napisał:
    poprzednia siatkowa antena łapała co prawda nie wszystkie, ale chyba około 25 kanałów,

i ewentualnie (doprogramować) wyszukać ręcznie brakujące MUX jeżeli na starej nie było wszystkich.
    tam43 napisał:
    . Nadajnik tak blisko a ciągle kłopoty.

tam43 napisał:
    Odległość od nadajnika w Miłkach ok. 11 km

Przy takiej odległości sprawdza się siatka bez wzmacniacza a jedynie z symetryzatorem a nawet bez symetryzatora podłączona "na żywca" a nie inne drogie anteny kierunkowe i jeszcze może ze wzmacniaczem.
  • #6 21484730
    tam43
    Poziom 7  
    Dekoder Viva, a wtyczka metalowa ogólnodostępna w sklepach AGD. Spróbuję szukania po kanałach, jak sugerujesz, i zobaczę. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 21484741
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    Siatke ze wzmacniaczem tak czasem działa.
    Użytkowałem taką siatkę ze wzmacniaczem w odległości ok 50km na nadajnika. Po refarmingu na DVB-T2 i zmianie lokalizacji nadajnika (stare ustawienie siatki pokrywało 2 nadajniki) siatka przestała działać.
    Pojawiła się antena typu Libox i bez wzmacniacza odbiera z ok 53km z podziałem na 3 odbiorniki.

Antena telewizyjna typu siatka z dodatkowymi panelami odbiorczymi.

Wykonanie słabe, ale takich podobnych antena jest więcej.
  • #8 21484884
    LeDy
    Poziom 43  
    Na próbę podłącz przewód antenowy tylko do dipola UHF.(Ten mały)

Nowoczesna antena telewizyjna z niebieskimi elementami zamontowana na maszcie.
  • #9 21484891
    tam43
    Poziom 7  
    Ok dzięki 👍
  • REKLAMA
  • #10 21484973
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    >>21484884
    No ale nie ma innej możliwości. Puszka na dipolu UHF ma wejście dla VHF i wyjście do odbiornika.
    Zbliżenie na puszkę anteny UHF z widocznymi gniazdami VHF i wyjściem do odbiornika.
    @tam43 - może pomyliłeś te gniazda i podłączyłeś dipol VHF do wyjścia?
  • #11 21484988
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    _kli_ napisał:

@tam43 - może pomyliłeś te gniazda i podłączyłeś dipol VHF do wyjścia?

Kto wie, kto wie...
    Gniazda są identyczne.
    Antena wydaje się być porządna, parametry podobne do tej co podałem, ale pewnie znacznie lepiej wykonana.

Chociaż podawanie zysku 7dBi dla VHF to spore nadużycie - dla yagi reflektor+dipol nie ma zysku 7dBi. Sam dipol do 2,4dBi, a dodanie reflektora to może ok 5dBi (czyli ok 2-2,5dBd).
    7 dBi to 3 elementy - reflektor(y) + dipol + direktor.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku odbioru sygnału TVP na antenie Telmor TT W21 GOLD COMBO 5G Protected w rejonie Giżycka, mimo bliskiej odległości (ok. 11 km) od nadajnika w Miłkach. Dekoder Wiwa, podłączony do anteny, nie wykrywa żadnych kanałów, choć sygnał siły jest widoczny, natomiast jakość sygnału jest zerowa. Wcześniej używana siatkowa antena odbierała około 25 kanałów, choć bez MUX 8. Antena Telmor została zwrócona na gwarancję i uznana za sprawną. Wskazano, że problem może wynikać z braku symetryzatora lub niewłaściwego podłączenia dipoli VHF/UHF w puszce antenowej. Zalecane jest ręczne wyszukiwanie kanałów (np. 26, 22, 36, 48, 7) zamiast automatycznego skanowania. Sugerowano także sprawdzenie instalacji antenowej, wtyczek oraz ewentualne podłączenie przewodu tylko do dipola UHF. Dyskutowano o efektywności anten siatkowych ze wzmacniaczem na różnych odległościach od nadajnika oraz o parametrach zysku anteny, podkreślając, że deklarowany zysk 7 dBi dla VHF jest prawdopodobnie zawyżony. Wskazano, że przy tak krótkim dystansie do nadajnika lepsze efekty może dać prosta siatka z symetryzatorem lub bez wzmacniacza niż droższa antena kierunkowa ze wzmacniaczem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA