logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić brzmienie subwoofera na 2xSTX GDN 32/150/8 SS?

Mistrz161 15 Gru 2005 17:07 2124 12
REKLAMA
  • #1 2086215
    Mistrz161
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam zrobiłem suba takiego jak na foto z tego projektu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic387053.html

Róznica jest jedynie obudowa- zamknieta wytłumiona starymi matami po altonach
    Wymiary zewentetrzne:
    Wys- 40.6cm
    szer- 83.6
    Głem- 38.6
    Według wszystkich sub powinien trzasc wszytskim i bas powinien byc potezny mnie niesety nie zachwycił. Wzmacniacz mam dobry 220W 4ohm wiec mocy nie brakuje. Moze lepiej otworzyc na BR w tedy lepiej zagra...
    Posiadam pare altusów 140 i altonów 110 wiec mzoe poprostu sie przeliczyłem co do mozliwosci tego wielkiego suba.
    Zwracam sie do was o pomoc moze cos mzona ulepszyc zeby lepiej grało...
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak poprawić brzmienie subwoofera na 2xSTX GDN 32/150/8 SS? raf2.JPG (78.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić brzmienie subwoofera na 2xSTX GDN 32/150/8 SS? ra.JPG (92.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2086268
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Jak chciales sie sube pochwalic to w dział konstrukcje to wrzuc.
    Po drugie stx ma mniejsza efektywnosc od tonsilow i zagra ciszej.
    Moze masz cos w przeciwfazie podłączone?
  • REKLAMA
  • #3 2086339
    Mistrz161
    Poziom 10  
    Chwalic sie nie chciałem tylko mam problem z tym.
    A przecifaza to jak to jest?? bo cieki jestem w te klocki
    Głosniki sa 8 ohm podłaczone równolegle na 4 ohm
    pozdrawiam
  • #4 2086367
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    W przeciwfazie czyli moze pomyliles + i -?
    pozdr
  • #5 2086650
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Panowie, przecież głośniki połączone odwrotnie wyskoczyłyby z zawiasów.

Na oko -3dB jest koło 40 Hz, nie rewelacja. B-r raczej nie pomoże, głośniki mają niski EBP.

Wzmacniacz zasila tylko suba? Jaka zwrotnica ?
  • REKLAMA
  • #6 2086893
    Mistrz161
    Poziom 10  
    zwrotnicy nie ma kupiłem stx za 26zł ale jak ja zamontowałem sub grał strasnzi cicho i wszytsko sie az za bardzo trzesło a wzmacniacz to jak go sprawdzałem to podlanczałem pod jeden kanał suba a pod drugi altusa

Dodano po 3 [minuty]:

Aha
    Na głosnikach STX nie zauwazyłem z której strony jest + a z której minus poniewaz tam niema nic napisane wiec plusa dałem z lewej strony patrzac od góry na membrane...
  • REKLAMA
  • #7 2087014
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Mistrz161 napisał:

Aha
    Na głosnikach STX nie zauwazyłem z której strony jest + a z której minus poniewaz tam niema nic napisane wiec plusa dałem z lewej strony patrzac od góry na membrane...

Nie zauważyłeś, czy nie szukałeś? Popatrz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic406611.html#2073379
  • #8 2087092
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Chodziło o połączenie równoległe-odwrotne, czyli + jednego z - drugiego, ale o to Cię nie podejrzewam.

Wracajac do sedna... to należałoby zasilić suba wzmacniaczem z filtrem aktywnym.

Może jednak warto wypróbować b-r. Rurka Φ10 x 20 cm.
  • #10 2089242
    el_Siwma
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A kwestia ustawienia suba w pokoju, to też ma znaczenie, poproboj z ustawieniem w pokoju.
  • #11 2089451
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    raczej pomyslalbym ze to wina malego SPL glosnikow, albo zlej konstrukcji suba, byc moze za slabego wzmaka, a jesli jest na tyle zle ze nie trzesie szklankami to cos musi byc zle zrobione, bo moj sub na 25/100/8SC spokojnie ten efekt wywołuje
  • #12 2097893
    Mistrz161
    Poziom 10  
    Wzmacniacz jest dobry głosniki wychodza z siebie na połowie mocy
    Akai Am 67 Ciegnie moje altusy140 i altony 110 Naraz i nie mzona dojechac do 25 w skali 40 bo głosniki juz nie wytrzymuja...
    A co do suba To tresie on wszytskiem nie powiem poprostu chyba to przyzwyczajenie do głosnego grania Tonsil i mam takie wrazenie.
    A co mogłem zle zrobic??? obudowa jest dobrze wykonana wszytsko tak jak w projekcie

Dodano po 1 [minuty]:

Wzmacniacz jest dobry głosniki wychodza z siebie na połowie mocy
    Akai Am 67 Ciegnie moje altusy140 i altony 110 Naraz i nie mzona dojechac do 25 w skali 40 bo głosniki juz nie wytrzymuja...
    A co do suba To tresie on wszytskiem nie powiem poprostu chyba to przyzwyczajenie do głosnego grania Tonsil i mam takie wrazenie.
    A co mogłem zle zrobic??? obudowa jest dobrze wykonana wszytsko tak jak w projekcie
  • #13 2097918
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    nic żle nie zrobiłes po prostu altony i altusy są sporo głosniejsze i bedzie taki efekt ............te stxy są za ciche i tyle

jedyny ratunek to br

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy brzmienia subwoofera zbudowanego na dwóch głośnikach STX GDN 32/150/8 SS w obudowie zamkniętej wyłożonej matami wygłuszającymi. Pomimo zastosowania wzmacniacza 220W przy 4 ohm, subwoofer nie spełnia oczekiwań pod względem mocy i efektu "trzęsienia". Użytkownik rozważał zmianę obudowy na bass-reflex (BR), jednak eksperci wskazują, że głośniki STX mają niższą efektywność (SPL) i niski EBP, co ogranicza ich potencjał w BR. Poruszono kwestię poprawnego podłączenia głośników, zwracając uwagę na możliwe połączenie w przeciwfazie (odwrotne podłączenie biegunów), co może obniżać głośność. Brak zastosowania zwrotnicy aktywnej jest zauważony jako czynnik wpływający na jakość dźwięku. Sugerowano wypróbowanie filtra aktywnego oraz ewentualne zastosowanie bass-reflex o wymiarach rury około 10 cm średnicy i 20 cm długości. Wskazano również, że ustawienie subwoofera w pomieszczeniu ma znaczenie dla odbioru basu. Podsumowując, główną przyczyną słabszego brzmienia jest niska efektywność głośników STX w porównaniu do Altusów i Altonów, a poprawa może wymagać zmiany konstrukcji obudowy na BR oraz zastosowania zwrotnicy aktywnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA