logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór agregatu do płyty indukcyjnej 3-fazowej i systemu off-grid z LPG

laskoszdariusz 26 Mar 2025 12:07 651 5
REKLAMA
  • #1 21495945
    laskoszdariusz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć
    Chciałbym dopytać, jaki agregat wybrać do domu. Chodzi mi o dwie kwestie i nie wiem, czy można je połączyć, czy może muszą to być 2 oddzielne urządzenia.

1. Pytanie 1: Ponieważ mam w domu płytę indukcyjną podłączoną 3-fazowo, interesuje mnie, jaki musi być agregat, aby taka płyta zadziałała? Z tego, co czytam, to wszyscy odradzają agregaty 3-fazowe, że to nie ma sensu. Pytanie, czy z agregatu 1-fazowego da się uruchomić indukcję? Nie musi oczywiście działać w pełni, wystarczy, że np. będzie działał 1 "palnik".

Pytanie 2: W przyszłości myślę o zbudowaniu off-gridu i tak sobie wymyśliłem, czy taki agregat (zasilany LPG) mógłby być podpięty do falownika i się załączać w momencie, gdy akumulatory nie są już ładowane z fotowoltaiki i gdy ich napięcie spada? W jaką technologię musi być wyposażony agregat, aby np. falownik mógł go w takiej sytuacji automatycznie uruchomić? Nie wiem, czy jest takie urządzenie, aby połączyć te 2 funkcjonalności? Bo o ile w 1. sytuacji byłby raczej potrzebny czysty sinus, to w drugiej zupełnie go nie potrzebuję, skoro i tak miałby tylko ładować akumulatory?
  • REKLAMA
  • #2 21496041
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Sporo pytań dość chaotycznych. Jest sens kupić agregat 3-fazowy gdy jest taka potrzeba np. silnik 3-fazowy.
    W kuchence elektrycznej podłączenie jest do trzech faz aby je równomiernie obciążyć - ale można wszystkie grzałki podłączyć do jednej fazy (czy agregatu jednofazowego).
    Falownik zasila się zwykle prądem stałym akumulatora lub fotowoltaiki, agregat daje zwykle prąd przemienny czyli to co daje falownik.
    O ile idea inwestycji w fotowoltaikę ma sens bo światło słoneczne jest póki co za darmo o tyle do agregatu trzeba lać paliwo.
    Na krótką metę - np. awaria zasilania, to jak najbardziej ale na dłuższą? Trzeba dokładniej wszystko policzyć - wtedy podjąć decyzję.
  • REKLAMA
  • #3 21496118
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    >>21495945
    Płyta to z reguły dwie fazy, jeden palnik to ok. 2kW
    Pełny sinus to na pewno do falownika aby ładować aku, dlatego agregat z wyższej półki, do płyty niekoniecznie
    Agregat aby się uruchamiał automatycznie to autostart ale falownik musi mieć jakiś styk programowalny aby dawał start w zależności od stanu baterii
  • REKLAMA
  • #4 21496136
    laskoszdariusz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    czyli jeśli mam gniazdo na zasilanie awaryjne i tam zmostkowane 3 fazy z 1 z agregatu, to przynajmniej 1 palnik mi pójdzie bez jakichś zmian w podpinaniu kuchenki?
    A co do 2 punktu, to czyli jednak aby był pełny sinus? Nie mogę takich znaleźć, żeby pisało, że ma auto start, ewentualnie taki, co się uruchamia z przycisku albo pilotem, a nie na ten szarpak.
  • REKLAMA
  • #5 21496966
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    O jakim mostkowaniu 3 faz mowa?
    Chcesz agregat wysadzić w kosmos?
    3 fazy to 3 fazy a 1 faza to 1 faza.
REKLAMA