logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki agregat do domu przy awariach PGE: 1/3 fazy, benzyna czy diesel?

Juhas0 30 Mar 2026 14:48 459 5
  • #1 21874010
    Juhas0
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Hej, zaczynam budowę domu modułowego i pojawia się prądem z zasilaniem, bo PGE po raz kolejny dało ciała.
    Generalnie opcje są dwie - albo wypożyczyć agregat (co już robiłem podczas robienia fundamentów), albo kupić nowy, bo i tak się przyda.

I teraz tak - moja wiedza jest w tym temacie prawie zerowa, więc proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi nawet na "głupie pytania" :)

Jeśli bym chciał kupić agregat docelowy, to na co tak naprawdę muszę zwrócić uwagę?
    Chcę, żeby agregat zasilał mi dom w przypadku braku prądu z sieci. Czyli:
    - pompa ciepła (jeszcze nie wybrałem)
    - lodówka, zamrażarka
    - światło
    - płyta grzewcza (3fazowa)

Poza tym w domu będę miał niewielki magazyn energii i solary. Niewielki - znaczy 2 - 4 akumulatory.
    Wiem, że muszę sobie obliczyć, ile to wszystko mocy mi ciągnie i kupić agregat minimum takiej mocy. To jasne.

Ale teraz:
    - czy ma być Dual Power, czy wystarczy po prostu 3fazowy?
    - nie mam w projekcie elektrycznym uwzględnionego agregatu, będzie musiał być podłączony jakoś później - oczywiście przez elektryka - z czym to się wiąże?
    - na co mam zwrócić uwagę? AVR, "pełny sinus", coś jeszcze?

Główna moja wątpliwość jest chyba taka, że w domu mam urządzenia zarówno na jedną fazę jak i na 3. Na jakimś filmie na YT widziałem, jak facet podłączył tylko 3fazowe gniazdo i mu wszystko działało. Czy tak się robi? Czy wystarczy podłączyć tylko 3faze z agregatu i cały dom (zarówno 1 jak i 3 fazy) będzie działał?

I z Waszego doświadczenia - przy takim użyciu (PGE ma awarię i nie ma prądu przez kilka godzin / dzień), agregat benzynowy będzie ok, czy powinienem iść w diesla?
  • #2 21874110
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Pogadaj z elektrykiem, który to będzie robił wypytaj go czy lepiej mieś 3kW jednofazowy, czy 3 fazowy każda po 800W. Jaki pobór ma przy starcie lodówka z silnikiem inwertorowym a jaki ze zwykłym. Jak będziesz zasilał domowe odbiorniki z generatora i odtłaczał siec, ręczne czy z automatu - różnica w kosztach i zgoda ZE? Czy piec gazowy ruszy na agregacie bez PEN?
  • #3 21874114
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    Juhas0 napisał:
    Poza tym w domu będę miał niewielki magazyn energii i solary. Niewielki - znaczy 2 - 4 akumulatory.
    Wiem, że muszę sobie obliczyć, ile to wszystko mocy mi ciągnie i kupić agregat minimum takiej mocy. To jasne.

Podstawowa kwestia - ile masz na to pieniędzy? Żeby agregat uciągnął i pompę ciepła i płytę kuchenną, do tego jeszcze n+1 drobnych odbiorników, to prawdziwe 10kW mocy prądnicy. No i wyłącznie diesel.
  • #4 21874229
    Juhas0
    Poziom 11  
    >>21874114
    Liczyłem na koszt około 4000
  • #5 21874312
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    Juhas0 napisał:
    Liczyłem na koszt około 4000

Za tyle, to solidnego, markowego benzyniaka nie kupisz.
  • #6 21874524
    Juhas0
    Poziom 11  
    No to proszę o wskazówki, na co zwrócić uwagę i ile to powinno mniej więcej kosztować. Taki rząd wielkości.
REKLAMA