logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio CHRYSLER Jeep GCII - radio działa - nie działa wyświetlacz

outsider6 26 Mar 2025 21:24 756 23
REKLAMA
  • #1 21496724
    outsider6
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Cześć Wszystkim!
    Mam problem z oryginalnym radiem CHRYSLER z Jeep GCII. Radio włącza się wszystko gra, działa podświetlenie przycisków jednak nie działa wyświetlacz.
    Rozebrałem radio wstępne czary mary w postaci sprawdzenia czy nic nie jest przepalone (wizualnie), przeczyszczenie gniazd nic nie wykazały. Poprawiłem luty na układnie OKI L9206 pod wyświetlaczem - bez zmian. Z wizualnych rzeczy jest dziwna plamka w górnym lewym rogu wyświetlacza ale nie wiem czy to jakieś ma znaczenie.
    Może jakaś mądra głowa podpowie czy da się to jeszcze uratować? Gdzie szukać przyczyny?
    Pozdrawiam

Płytka drukowana z radia Chrysler Jeep GCII z widocznymi układami scalonymi i komponentami.
    Płytka drukowana radia samochodowego z wyświetlaczem i przełącznikami.
    Zbliżenie na płytę drukowaną radia samochodowego z widocznym układem scalonym OKI L9206.
    Oryginalne radio samochodowe Chrysler z Jeep GCII z uszkodzonym wyświetlaczem.
    Zbliżenie wnętrza radia samochodowego z widocznym wyświetlaczem i elementami elektronicznymi.
    Zbliżenie na układ scalony OKI L9206 znajdujący się na płytce drukowanej radia.
  • REKLAMA
  • #2 21496863
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2330
    Z tego co widzę to wyświetlacz jest w postaci lampy vfd jest zarzenie inne napięcia potrzebne do pracy takiego wyświetlacza wykonaj pomiary.
  • #3 21496876
    outsider6
    Poziom 13  
    Telo napisał:
    wykonaj pomiary

Co dokładnie pomierzyć?
  • #4 21497260
    Telo
    Serwisant RTV
    Daj zdjęcie typ tego radia, jest jakaś naklejka ?
    Na początek czy lampa ma żarzenie.
  • #5 21497267
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    outsider6 napisał:
    Co dokładnie pomierzyć?

Może najpierw coś poczytać. Forum jest nie tylko od pisania ale i czytania czy innym nie trafiła się podobna usterka. Radio na swoją nazwę-model, więc wg. modelu możesz dowiedzieć się na co cierpią te radia że wyświetlacz jest ciemny, podpowiem że chodzi o przetwornicę zasilającą wyświetlacz. Jeden z tematów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2998849.html
  • REKLAMA
  • #6 21497285
    Telo
    Serwisant RTV
    No i kolega dobrze napisał a tak ogólnie masz jakąś wiedzę bo jak nie masz pojęcia na zasadze może się uda albo nie to nie zabieraj się za naprawę tak skomplikowanego radia.
  • #7 21497406
    outsider6
    Poziom 13  
    Dziękuję Panowie. Dostałem się do przetwornicy BA9744 poprawiłem solidnie luty i wyświetlacz świeci. Pytanie czy to wina faktycznie samych "zimnych lutów" czy układ ożył pod wpływem temperatury? Należy go wymienić na nowy czy tak zostawić? Radio jest moje a poprzedni właściciel coś wspominał że ten wyświetlacz raz działał raz nie.
  • #9 21497764
    outsider6
    Poziom 13  
    Jeszcze miałbym do Was jedno pytanie. Wlutowałem się z gniazdem słuchawkowym (prawy kanał ,lewy kanał ,GND) w celu możliwości podpięcia telefonu. Wszystko działa tylko musi być włożona kaseta, pytanie czy da się to pominąć żeby nie trzeba było wkładać kasety ?
    Z tego co doczytałem to trzeba głowice zablokować ? Nie wiem jak to ugryźć

Widok wewnętrzny mechanizmu magnetofonu kasetowego.
  • #10 21497868
    Telo
    Serwisant RTV
    Gdzie się wlutowales tymi przewodami w tor m.cz. magnetofon jeżeli tak to zobacz jak ustawia się mechanika po włożeniu kasety zapewne są tam jakies mikroswitche informujące elektronikę ze blok m.cz. się przyłączył
  • REKLAMA
  • #11 21498050
    outsider6
    Poziom 13  
    Nie myślałem że moje szczęście będzie trwać tak krótko :(
    wlutowałem się wyjściem słuchawkowym, chciałem sprawdzić jak działa i powrót do punktu wejście :/ znów nie świeci. Po tym jak działało poprawiłem jeszcze dla pewności drobnice wokół przetwornicy i pozakładałem ekrany, sprawdziłem pod mikroskopem i miernikiem i tam gdzie lutowane jest wszystko praktycznie jak fabryka więc połącznie są ok.
    W tym wątku ktoś pisał że wymieniał jeszcze kondensatory (jak dobrze widzę miał tantalowe) u mnie same ceramiczne, ale nie wiem jakie mają mieć wartości, przepalone nie są
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1812759.html

Zdjęcie płytki z przetwornicą

Płytka drukowana z elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i cewką.
    Płytka drukowana z przetwornicą i elementami elektronicznymi.
  • #12 21498111
    Telo
    Serwisant RTV
    Trzeba mierzyć inaczej kicha widzę złącze przylutuj przewody..
    Załączniki:
    • BA9744FV.PDF (114.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21498143
    emik
    Poziom 34  
    outsider6 napisał:
    Zdjęcie płytki z przetwornicą

Czy te zdjęcia są po poprawieniu lutowań, bo ja tam nie widzę żeby to było naprawione?
  • #14 21498146
    outsider6
    Poziom 13  
    Telo napisał:
    Trzeba mierzyć inaczej kicha widzę złącze przylutuj przewody..

w sensie że gniazdo kuleje? i zlutować kablami z płytą główną?

emik napisał:
    Czy te zdjęcia są po poprawieniu lutowań, bo ja tam nie widzę żeby to było naprawione?

tak już po lutowaniu, groty JBC swoje robią no i staram się zawsze robić porządek

Dodano po 1 [minuty]:

zmierzyłem kondensatory (podczas pomiaru przesunąłem je na pcb tak ze dotykała tylko jedna noga do płytki), wyglądają ok, wyniki pomiaru na zdjęciu

Zbliżenie na płytkę drukowaną z lutowanymi elementami i oznaczonymi pomiarami kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #15 21498160
    emik
    Poziom 34  
    outsider6 napisał:
    tak już po lutowaniu, groty JBC swoje robią no i staram się zawsze robić porządek

Jaja sobie kolega robi przecież tam większość elementów nietknięte lutownicą, ważne rezystory 5k6 o elementach spod fabrycznego lakieru nie wspomnę.
  • #16 21498163
    outsider6
    Poziom 13  
    lutowałem BA9744 i drobnice dookoła (bezpośrednio obok układu) czyli co wszystko tam trzeba oblecieć?
  • Pomocny post
    #17 21498168
    emik
    Poziom 34  
    outsider6 napisał:
    czyli co wszystko tam trzeba oblecieć?

Tak, w szczególności rezystory 5k6 i nogi trafka.
  • Pomocny post
    #18 21498177
    Telo
    Serwisant RTV
    Albo topnik i przelutowanie wszystkich elementów, albo usunięcie starej cyny plecionką i przelutowanie na nowo..
  • #19 21498320
    outsider6
    Poziom 13  
    emik napisał:
    Tak, w szczególności rezystory 5k6 i nogi trafka

Telo napisał:
    Albo topnik i przelutowanie wszystkich elementów, albo usunięcie starej cyny plecionką i przelutowanie na nowo..

przelutowałem wszystko i działa! Dzięki

Telo napisał:
    Gdzie się wlutowales tymi przewodami w tor m.cz. magnetofon jeżeli tak to zobacz jak ustawia się mechanika po włożeniu kasety zapewne są tam jakies mikroswitche informujące elektronikę ze blok m.cz. się przyłączył

tak wlutowałem się w magnetofon, bez przerubek jest potrzebna kaseta aby działało AUX, namierzyłem switch który jest "otwarty" gdy kaseta jest włożona i "zwarty" gdy nie ma kasety, usunięcie go powinno załatwić temat?
    Na zdjęciu poniżej pozycja switcha gdy kaseta jest wyciągnięta z radioodbiornika.

Zbliżenie na mechanizm magnetofonu z widocznym switchem kasety w pozycji otwartej.
  • #20 21498517
    Telo
    Serwisant RTV
    outsider6 napisał:
    namierzyłem switch który jest "otwarty" gdy kaseta jest włożona i "zwarty" gdy nie ma kasety, usunięcie go powinno załatwić temat?

Powinno, ale masz świadomość, że wtedy słuchasz tylko w torze m.cz. tego, co przesyłała kaseta, a teraz telefon, jak się przełączysz na radio... aby posłuchać?
  • #21 21498529
    outsider6
    Poziom 13  
    Telo napisał:
    jak się przełączysz na radio... aby posłuchać?

no to słabo trochę, bo chciałbym mieć radio i możliwość podłączenia telefonu, czyli bez kasety tego nie da radę ogarnąć?
    Testowo tak się wlutowałem

Obwód drukowany z przylutowanymi kablami.

Dodano po 24 [minuty]:

tak sobie myślę radio ma wyjście pod zmieniarkę, może tam by udało się podpiąć telefon bądź jakiś moduł BT ? Było by to lepsze rozwiązanie ? o ile możliwe

Ręka trzymająca tylną część radia samochodowego z widocznymi złączami.
  • #22 21498629
    Telo
    Serwisant RTV
    Schemat podłączenia radia samochodowego z opisem pinów i kolorów przewodów. Można zamontować taki mały przełącznik zamiast tego w mechanizmie, lub czy to radio na wejście sygnału AUX, albo co się kryje pod przyciskiem Mode, nie zmienia aż tak tego radia... Trzeba by mieć rozpiskę pinów...
    Można spróbować tam się wpiąć sygnałem m.cz. tylko albo wtyczka, albo zrobić takie małe wsówki zarobione z jakichś złącz w koszulach termo...
  • #23 21498668
    emik
    Poziom 34  
    outsider6 napisał:
    tak sobie myślę radio ma wyjście pod zmieniarkę, może tam by udało się podpiąć telefon bądź jakiś moduł BT ? Było by to lepsze rozwiązanie ? o ile możliwe

Wszystko jest możliwe, ale skomplikowane technicznie lub ekonomicznie bo musiałbyś zbudować emulator zmieniarki lub go dokupić. Jeżeli masz trochę wiedzy i umiejętności możesz wykorzystać tor radiowy AM i tam wpiąć się swoim gniazdem aby mieć możliwość elektronicznego przełączania. W dalszym ciągu nie podałeś dokładnego modelu radia więc trochę trudno dokładnie podpowiedzieć gdzie fizycznie rozłączyć tor AM i dolutować gniazdo. Zapewne taki temat już był na Elektrodzie gdzie zamontować AUX w twoim modelu radia, znowu kłania się przeszukanie istniejących tematów.
  • #24 21498680
    outsider6
    Poziom 13  
    emik napisał:
    W dalszym ciągu nie podałeś dokładnego modelu radia więc trochę trudno dokładnie podpowiedzieć gdzie fizycznie rozłączyć tor AM i dolutować gniazdo.

Etykieta na urządzeniu marki Chrysler Corporation.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył oryginalnego radia Chrysler z Jeep GCII, w którym radio działało, podświetlenie przycisków było aktywne, ale wyświetlacz nie świecił. Wyświetlacz to lampa VFD wymagająca specyficznych napięć, a przyczyną usterki okazały się zimne luty na przetwornicy BA9744 zasilającej wyświetlacz. Po solidnym przelutowaniu układu i elementów otaczających (w tym rezystorów 5k6 i nóżek transformatora) wyświetlacz zaczął działać. Wymiana kondensatorów tantalowych nie była konieczna, gdyż w urządzeniu były ceramiczne i nie wykazywały uszkodzeń. Dodatkowo autor podłączył gniazdo słuchawkowe do toru magnetofonu, co wymagało obecności kasety do aktywacji AUX. Aby pominąć konieczność wkładania kasety, zasugerowano usunięcie lub przełączenie mikrowyłącznika wykrywającego obecność kasety, jednak wiąże się to z ograniczeniem funkcji radia i koniecznością manualnego przełączania źródeł sygnału. Alternatywnie można rozważyć podłączenie telefonu lub modułu Bluetooth do wejścia zmieniarki lub toru AM, co wymaga jednak wiedzy technicznej i ewentualnego emulatora zmieniarki. W dyskusji podkreślono konieczność dokładnego pomiaru napięć i starannego lutowania, a także przeszukania istniejących wątków na forum Elektroda dla podobnych usterek i rozwiązań.
REKLAMA