logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar CZE 236 A Cieknąca woda spod lodówki - co może być przyczyną?

superjokers 27 Mar 2025 06:58 240 8
REKLAMA
  • #1 21497014
    superjokers
    Poziom 3  
    Witam.
    Od wczoraj cieknie mi woda spod lodówki Polar CZ 236. Lodówka chłodzi, zamrażarka mrozi, sądziłem, iż to może być termostat, to wymieniłem, ale jest to samo. W środku na podłodze pojawia się trochę wody pod tą szufladą dolną, a nad nią nie mrozi, bo rurki są suche. Górna półka mrozi, bo jest nad nią lód, to co to może być? Z tyłu lodówki jest sucho. Pomocy, bo już nie wiem, jak do tego podejść, proszę o pomoc, bo w instrukcji nic nie ma...
    Pozdrawiam...
    AI: Ile lat ma Twoja lodówka Polar CZ 236?
    Była zakupiona w 2001 r.
    AI: Czy lodówka jest ustawiona równo? Czasami nierówne ustawienie może powodować problemy z odpływem wody.
    Lodówka stoi równo i nie była ruszana ani przestawiana, było wszystko wcześniej dobrze...
  • REKLAMA
  • #2 21497022
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Na dole lodówki jest otwór odpływowy, którym woda powinna spływać na zewnątrz, na tackę zamontowaną nad agregatem. Trzeba miękkim drutem to udrożnić, ale z wyczuciem , bo tam jest wężyk który można uszkodzić.
  • #3 21497047
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 742
    stanislaw1954 napisał:
    Trzeba miękkim drutem to udrożnić, ale z wyczuciem , bo tam jest wężyk który można uszkodzić.

Grubą żyłką od podkaszarki z obtopionym końcem.
    Gruba żyłka do podkaszarki o przekroju kwadratowym w kolorze pomarańczowym.
  • REKLAMA
  • #4 21497080
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Po prostu zsunął się wężyk odprowadzający skropliny z chłodziarki do tej tacki i żadne udrażnianie nic nie zmieni dopóki nie zrobisz porządku z połączeniem wężyka z wylotem króćca by woda trafiała do niego bo póki co to płynie po ścianie z tyłu lodówki i ląduje na podłodze co zauważyłeś więc pora ją wysunąć i zrobić z rurką porządek by woda spływała nią do tacki na sprężarce.
  • #5 21497146
    superjokers
    Poziom 3  
    Zauważyłem właśnie ten wysunięty wężyk, ale jak tam się dostać? Bo chyba muszę delikatnie odkręcić i odsunąć tę kratownicę/maskownicę, w której idzie to chłodziwo z agregatu, aby wsunąć delikatnie i przymocować ten wężyk. A to powinno pomóc, by wszystko znowu było dobrze, co do tego ociekania po podłodze oraz niechłodzenia tej dolnej szuflady???
    Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #6 21497322
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    @superjokers To gdzie ta woda w końcu wypływa? Czy w środku lodówki, czy na zewnątrz z końcówki, na której ma być złożony wężyk?
  • REKLAMA
  • #7 21497341
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2794
    stanislaw1954 napisał:
    To gdzie ta woda w końcu wypływa?w środku lodówki, czy po zewnątrz z końcówki, na której ma być złożony wężyk?

Tego nie wie nikt. Nawet ...autor tematu...
    Jego "konsekwencja" wypowiedzi jest znamienna:
    superjokers napisał:
    Lodówka chłodzi, zamrażarka mrozi,

Czylo OK. Jednak niżej:
    superjokers napisał:
    niechłodzenia tej dolnej szuflady

Także niewiele wiadomo. Lodówka ma 23 lata przy fatalnej konstrukcji. Pora na ...złom bo:
    superjokers napisał:
    środku na podłodze pojawia się trochę wody pod tą szufladą dolną, a nad nią nie mrozie bo rurki są suche. Górna półka mrozie bo jest nad nią lód

Co może sugerować zużycie sprężarki. Także jw.
  • #8 21497489
    kstorosta
    Poziom 5  
    Jeżeli woda jest w środku lodówki, to wężyk pewnie jest zatkany. Można na Allegro kupić za 5 zł takie specjalne sprzęty do czyszczenia tego elementu. Jak woda na ziemi pod lodówką, to wężyk uszkodzony. Rozmroź, połóż na bok i może od dołu dojdziesz.
  • #9 21515747
    superjokers
    Poziom 3  
    Witam serdecznie!
    Rozwiązałem problem poprzez zakup nowej lodówki, a starą oddałem w zamian za nowy sprzęt, bo nie opłacało się szukać dalej przyczyny...
    Z góry dziękuję za pomoc...
    Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ W lodówce Polar CZ 236 pojawiła się woda na podłodze pod dolną szufladą, mimo że chłodzenie i zamrażanie działają prawidłowo. Przyczyną najczęściej jest zatkany lub zsunięty wężyk odpływowy skroplin, który powinien odprowadzać wodę do tacki nad agregatem. Zaleca się delikatne udrożnienie odpływu miękkim drutem lub specjalnym narzędziem do czyszczenia wężyka, zwracając uwagę na możliwość uszkodzenia wężyka. W przypadku zsunięcia wężyka konieczne jest jego ponowne prawidłowe zamocowanie, co może wymagać odkręcenia i odsunięcia maskownicy tylnej lodówki. Jeśli woda wycieka na podłogę, a nie do tacki, wężyk może być uszkodzony. Wskazano również, że wiek lodówki (zakup w 2001 roku) i jej konstrukcja mogą wpływać na problemy techniczne. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę lodówki na nową, gdyż naprawa okazała się nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA