logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zresetować telewizor Thomson 40 FD54.6 i naprawić Netflix?

kalafior3018 27 Mar 2025 16:42 600 7
REKLAMA
  • #1 21497784
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam, potrzebuję porady, jak zresetować telewizor Thomson model 40 FD54.6. Problem jest z aplikacją Netflix, nie odtwarza filmów. Robiłem reset, ale to nie naprawiło problemu. Co jeszcze mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21497818
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1578
    Można ewentualnie zrobić Factory Reset telewizora: Link, ale wątpię by to pomogło. Alternatywa to odinstalowanie Netflixa i ponowne zainstalowanie. Jednak trzeba usunąć również dane tej aplikacji. Jak to nie pomoże, to pozostaje poszukać plik APK jakiejś innej wersji, która może zadziała: Link. Instalując takie pliki trzeba uważać, bo na telewizorze aplikacje dla Android Mobile obsługuje się mniej wygodnie i generalnie musi być do tego myszka.

Przykładowo na Smart Box Blow w wersji 2.2 jakoś udało mi się uruchomić Netflixa. Jakaś wersja dała się w końcu zainstalować i nawet działa. Problem miałem też z TVP VOD, ale wersja TVP VOD Ad Free (mobile) działa idealnie.
  • REKLAMA
  • #3 21497918
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Factory reset polskie menu jest, czy tylko podgląd z linku

Dodano po 3 [minuty]:

Mam pobraną nową aplikację, ale działa dopóki się nie zaloguję, znaczy reklamy Netflixa idą. po resecie ,ale jak się zaloguję to znowu miele
  • REKLAMA
  • #4 21497919
    mati1121
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Czy to nie powinno być w innym dziale ?
  • #5 21497925
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Potrafisz pomóc w temacie?
  • #6 21498560
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5363
    @kalafior3018
    Jeśli telewizor starszy niż 5 lat, zapomnij o działającym Smart TV.

Musisz kupić jakąkolwiek przystawkę, typu Chromecast, Xiaomi MiBox.
    Albo kupić nowy telewizor.

Niestety, ale dotyczy to każdego telewizora, starszego niż 5 lat.

Resetować telewizor możesz jeszcze milion razy, nic to nie zmieni i w niczym nie pomoże.
  • #7 21498724
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1578
    kalafior3018 napisał:
    Mam pobraną nową aplikację, ale działa dopóki się nie zaloguję, znaczy reklamy Netflixa idą. po resecie ,ale jak się zaloguję to znowu miele

Miałem dokładnie tak samo na przystawce Blow z Androidem chyba 12, czy coś. Jakaś inna wersja zaskoczyła i jest jak na razie dobrze.

KOCUREK1970 napisał:
    @kalafior3018
    Jeśli telewizor starszy niż 5 lat, zapomnij o działającym Smart TV.

Niestety bardzo prawdopodobne, że tak będzie. Producent nie udostępnia aktualizacji do starszych modeli, więc tak się to kończy. Można ewentualnie próbować z jakąś inną wersją Netflixa instalowaną ręcznie przez plik APK. Najprościej na komputerze to pobrać i skopiować na pendrive. Potem na telewizorze plik APK da się zainstalować poprzez menedżer plików jaki zawsze jest pod Androidem. W ten sposób można instalować wersje mobile na Android TV, ale gorzej się to obsługuje i konieczna jest myszka. Mi to jednak nie przeszkadza. Oczywiście poprzednią wersję aplikacji trzeba odinstalować i skasować jej dane.
  • REKLAMA
  • #8 21498907
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Ten problem miałem ze 2 tygodnie, ale też wczoraj zgłosiłem do Netflixa, czy oni może coś poradzą, i po sprawdzeniu okazało się, że wina jest po ich stronie, i że postarają się naprawić usterkę. I tu dziś Netflix zaczął działać, jest dobrze, to tak dla informacji wszystkich. Z problemami odbioru Netflixa u mnie pomogli, dodam też, że w czasie resetu telewizor też zainstalował nową aplikację Netflix, nie wiem, czy to miało jakieś znaczenie, może i tak. Zamykam temat, dziękuję wszystkim za aktywność.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z aplikacją Netflix na telewizorze Thomson 40 FD54.6 polega na braku odtwarzania filmów pomimo wykonania standardowego resetu. Proponowane rozwiązania obejmują wykonanie Factory Resetu telewizora oraz odinstalowanie i ponowne zainstalowanie aplikacji Netflix wraz z usunięciem jej danych. W przypadku braku efektu sugerowano instalację alternatywnych wersji aplikacji Netflix poprzez pliki APK, co wymaga użycia myszki ze względu na ograniczenia interfejsu Android TV. Wskazano, że starsze telewizory (powyżej 5 lat) często nie otrzymują aktualizacji i mogą mieć problemy z działaniem Smart TV, dlatego rekomendowane jest użycie zewnętrznych przystawek takich jak Chromecast czy Xiaomi MiBox lub zakup nowego telewizora. Ostatecznie problem okazał się leżeć po stronie Netflixa, który po zgłoszeniu usterki naprawił działanie aplikacji, a podczas resetu telewizor zainstalował nową wersję aplikacji Netflix, co mogło mieć wpływ na rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA