logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowe rozliczenie energii - podlicznik w hali garażowej, co robić?

ania4367 27 Mar 2025 20:24 303 2
REKLAMA
  • #1 21498036
    ania4367
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie odnośnie podliczników, m.in. mojego, który znajduje się w hali garażowej w szafce z podlicznikami. Doszło do jakiejś wielkiej pomyłki, jeśli chodzi o rozliczenie energii. Zarządca nie kwapi się, aby sprawę wyjaśnić, tylko żąda zapłaty, dlatego zajęłam się tematem. Liczników jest ok. 40. Na 4 jest stan licznika powyżej 81 865,67 kWh, w każdym razie zużycie kosmiczne. Na rachunku miałam podany stan z pominięciem 8, czyli 1 865, co wg mnie jest już nieprawidłowe, bo należy podawać całkowity stan z wyświetlacza z pominięciem zer. Rok wcześniej stan licznika wynosił 321 kWh. Licznik główny ma numer 81511811. Ten numer wyskakuje też na jego wyświetlaczu. Czy jest możliwe, aby w jakiś sposób (???) mógł ten numer zarejestrować się na podliczniku? Bo sumując numer seryjny licznika gł. i zużycie mojego z poprzedniego roku rozliczeniowego, to wychodzi bardzo zbliżony stan licznika, jaki wyskakuje aktualnie na moim podliczniku. Czy jest ktoś w stanie mi na to pytanie odpowiedzieć??? Pomóc rozwiązać ten problem... Ma tak wpadłam trop i sądzę, że jest coś na rzeczy.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    AI: Czy możesz podać model i producenta podlicznika, który znajduje się w hali garażowej?
    Niestety nie, nie widać ani nr seryjnego, nie udzielono mi też tej informacji u zarządcy budynku. Jedynie zrobiłam zdjęcia, gdzie widać jakieś oznaczenie.
    AI: Czy próbowałaś już kontaktować się z dostawcą energii lub zarządcą budynku w celu wyjaśnienia tej sytuacji? Jeśli tak, jakie były ich odpowiedzi?
    Oczywiście. Zostałam zbyta. Borykam się z problemem od zeszłego roku, ponieważ garaż jest zamknięty i mam 0 zużycie prądu. Stan licznika na dzień 31.12.22 - 321, na dzień 31.12.23 - 1865, na dzień 31.12.24 - 1865. Ale na liczniku jest 81865. Wysłałam zdjęcie. Sprawa jest bardzo dziwna.
    Widać też, że w szafce ktoś grzebał, nie wiem, czy tak może robić zarządca, czy jego elektryk. Nie ma plomb, a liczniki nie mają przypisanych numerów seryjnych do obiektów, czyli garaży, na bezpiecznikach jest jedynie napisany numer mazakiem.
    Załączniki:
    • Nieprawidłowe rozliczenie energii - podlicznik w hali garażowej, co robić? IMG20250129104940.jpg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowe rozliczenie energii - podlicznik w hali garażowej, co robić? IMG20250324121846.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowe rozliczenie energii - podlicznik w hali garażowej, co robić? IMG20250324120519.jpg (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowe rozliczenie energii - podlicznik w hali garażowej, co robić? IMG20250324121420.jpg (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowe rozliczenie energii - podlicznik w hali garażowej, co robić? IMG20250327120016.jpg (2.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowe rozliczenie energii - podlicznik w hali garażowej, co robić? IMG_20250325_180022.jpg (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21498083
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    Licznik mógł się zepsuć i źle naliczyć.
    Wyświetlacz mógł się uszkodzić i wyświetla na stałe 8 na początku.
    Czy jesteś pewna, że to jest na pewno Twój podlicznik? Czy masz jego numer seryjny?
    Podłącz w swoim garażu farelkę lub czajnik bezprzewodowy i zobacz czy miga czerwona diodka na Twoim liczniku.
    Ktoś mógł coś przepinać, naprawiać i zamienił liczniki.
  • #3 21498169
    ania4367
    Poziom 2  
    >>21498083
    Tak, to licznik, który przynależy do mojego garażu. Sprawdzałam, wyłączając bezpiecznik, gdy światło było w nim włączone. Zgasło.
    Tak, mruga dioda czerwona, gdy włączam odkurzacz. Czasem odkurzałam auto, dlatego chciałam sprawdzić, jak przeskakuje miernik w czasie jego pracy.
    Nie, nie mam numeru seryjnego. Nie podano mi numeru seryjnego u zarządcy, kazali mi sprawdzić, czy to mój licznik, sprawdzając metodę ze światłem.
    Także mam obawy, że licznik mógł zostać przełożony.
    Ale moje podejrzenia są inne, że jakimś sposobem wczytał się numer seryjny licznika głównego na podlicznik?
REKLAMA