Witam, mam pytanie odnośnie podliczników, m.in. mojego, który znajduje się w hali garażowej w szafce z podlicznikami. Doszło do jakiejś wielkiej pomyłki, jeśli chodzi o rozliczenie energii. Zarządca nie kwapi się, aby sprawę wyjaśnić, tylko żąda zapłaty, dlatego zajęłam się tematem. Liczników jest ok. 40. Na 4 jest stan licznika powyżej 81 865,67 kWh, w każdym razie zużycie kosmiczne. Na rachunku miałam podany stan z pominięciem 8, czyli 1 865, co wg mnie jest już nieprawidłowe, bo należy podawać całkowity stan z wyświetlacza z pominięciem zer. Rok wcześniej stan licznika wynosił 321 kWh. Licznik główny ma numer 81511811. Ten numer wyskakuje też na jego wyświetlaczu. Czy jest możliwe, aby w jakiś sposób (???) mógł ten numer zarejestrować się na podliczniku? Bo sumując numer seryjny licznika gł. i zużycie mojego z poprzedniego roku rozliczeniowego, to wychodzi bardzo zbliżony stan licznika, jaki wyskakuje aktualnie na moim podliczniku. Czy jest ktoś w stanie mi na to pytanie odpowiedzieć??? Pomóc rozwiązać ten problem... Ma tak wpadłam trop i sądzę, że jest coś na rzeczy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
AI: Czy możesz podać model i producenta podlicznika, który znajduje się w hali garażowej?
Niestety nie, nie widać ani nr seryjnego, nie udzielono mi też tej informacji u zarządcy budynku. Jedynie zrobiłam zdjęcia, gdzie widać jakieś oznaczenie.
AI: Czy próbowałaś już kontaktować się z dostawcą energii lub zarządcą budynku w celu wyjaśnienia tej sytuacji? Jeśli tak, jakie były ich odpowiedzi?
Oczywiście. Zostałam zbyta. Borykam się z problemem od zeszłego roku, ponieważ garaż jest zamknięty i mam 0 zużycie prądu. Stan licznika na dzień 31.12.22 - 321, na dzień 31.12.23 - 1865, na dzień 31.12.24 - 1865. Ale na liczniku jest 81865. Wysłałam zdjęcie. Sprawa jest bardzo dziwna.
Widać też, że w szafce ktoś grzebał, nie wiem, czy tak może robić zarządca, czy jego elektryk. Nie ma plomb, a liczniki nie mają przypisanych numerów seryjnych do obiektów, czyli garaży, na bezpiecznikach jest jedynie napisany numer mazakiem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
AI: Czy możesz podać model i producenta podlicznika, który znajduje się w hali garażowej?
Niestety nie, nie widać ani nr seryjnego, nie udzielono mi też tej informacji u zarządcy budynku. Jedynie zrobiłam zdjęcia, gdzie widać jakieś oznaczenie.
AI: Czy próbowałaś już kontaktować się z dostawcą energii lub zarządcą budynku w celu wyjaśnienia tej sytuacji? Jeśli tak, jakie były ich odpowiedzi?
Oczywiście. Zostałam zbyta. Borykam się z problemem od zeszłego roku, ponieważ garaż jest zamknięty i mam 0 zużycie prądu. Stan licznika na dzień 31.12.22 - 321, na dzień 31.12.23 - 1865, na dzień 31.12.24 - 1865. Ale na liczniku jest 81865. Wysłałam zdjęcie. Sprawa jest bardzo dziwna.
Widać też, że w szafce ktoś grzebał, nie wiem, czy tak może robić zarządca, czy jego elektryk. Nie ma plomb, a liczniki nie mają przypisanych numerów seryjnych do obiektów, czyli garaży, na bezpiecznikach jest jedynie napisany numer mazakiem.