logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z rozliczeniem za energię elektr. - (za) wysoki rachunek ...

pela9 23 Lut 2015 22:45 1692 13
  • #1 14470911
    pela9
    Poziom 8  
    Witam,
    niestety żaden z podobnych tematów nie rozwiązał mojego problemu, więc zakładam temat.

Sytuacja jest taka, że: brałem prąd na budowę od szwagra (uczciwy chłop więc magnes neodymowy odpada). Mamy od siebie oddalone budynki o 150m. Założyliśmy u niego licznik, który po roku użytkowania przez majstrów wskazał 80kWh co daje około 60zł, szwagrowi niedopłata wyszła około 400zł!?!

Ciągnęliśmy 3 fazy, ale po 3 miesiącach jedna walnęła więc ją odpiąłem.

Czy jest możliwe, że ta moc wyszła w 'powietrze'?

A może w następnym okresie rozliczeniowym nastąpi wyrównanie i przez 3 miesiące będzie miał prąd za darmo?

dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • #2 14471010
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    pela9 napisał:

Ciągnęliśmy 3 fazy, ale po 3 miesiącach jedna walnęła więc ją odpiąłem.

Czy jest możliwe, że ta moc wyszła w 'powietrze'?

A może w następnym okresie rozliczeniowym nastąpi wyrównanie i przez 3 miesiące będzie miał prąd za darmo?

1. Nie wyszła w powietrze.
    2. Nie będzie wyrównania.
    3. Nie ma cudów, ktoś to zużył.
  • #3 14471052
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    pela9 napisał:
    Założyliśmy u niego licznik, który po roku użytkowania przez majstrów wskazał 80kWh

Trochę mało jak na rok budowy.
    Pewnie majstry wzięli więcej ale podlicznik uszkodzony. Od tego bym zaczął.
    Jaki typ tego podlicznika?
  • #5 14471487
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Mógł się jeszcze ktoś pomylić przy spisywaniu stany początkowego.
    60 zł za rok budowy ?, nie dziwi Cię że to trochę za mało?
    Żeby tyle na miesiąc wyszło to OK, ale na rok?
    Dobre mieszadło do kleju bierze 800-1000W/h, a gdzie reszta, choćby gotowanie wody na kawę dla robotników, światło, piły.
  • #6 14471525
    Józef Struzik
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Sprawdzić wymieniony używany licznik domowym sposobem. Znana moc, kolejno na każdą z faz przez określony czas, zapisujemy przeliczamy zużytą energię porównujemy z wskazaniami licznika.
    Podłączamy również odbiornik trójfazowy podłączając przerwaną fazę. W czasie pomiaru wyłączamy u szwagra wszystkie odbiorniki i porównujemy wskazania liczników. Podlicznik może być źle podłączony / chodzi m.innymi o zgodność faz./ wej - wyj cewki prądowej. powyższe rozwiązanie nie jest zgodne z prawem. udostępnianie osobom 3-cim energii el. Ale to inna bajka.
  • #7 14471567
    zbich70
    Poziom 43  
    pela9 napisał:
    Może ze względu na znaczą odległość 150m nastąpił jakiś większy pobór mocy, może biernej czy pozornej?

Kolego, widać że o elektrotechnice pojęcie masz nikłe. Piszesz na wstępie, że podlicznik jest zainstalowany u szwagra czyli na początku tej 150 metrowej linii, więc powyższy cytat jest bez sensu. O mocy biernej nie wspominając - odbiorcy indywidualni i małe firmy (taryfy G i C1x) nie są z niej rozliczani.

Wracając do podlicznika, kto go montował? Ty ze szwagrem czyli dwóch laików, czy kwalifikowany elektryk*?
    Sprawny licznik ale nieprawidłowo podłączony będzie zaniżał zużycie a wręcz liczył je w przeciwnym kierunku.

*-elektryk też mógł się pomylić
  • #8 14471836
    pela9
    Poziom 8  
    Jak nie wiesz to nie odpowiadaj i nie czepiaj się, bo nie mam zamiaru czytać głupich komentarzy... to chyba dział dla początkujących, więc mam prawo czegoś nie wiedzieć. ,I,,

Moderowany przez retrofood:

Ostrzeżenie. Pkt 3.1.9 regulaminu forum.

• #9 14471887
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    pela9 napisał:
    to chyba dział dla początkujących, więc mam prawo czegoś nie wiedzieć.

Nie wiedzieć masz prawo wtedy, jeśli nie uzurpujesz sobie prawa oceniania wiedzy innych. Od tego są moderatorzy.
  • #10 14471896
    zbich70
    Poziom 43  
    pela9 napisał:
    to chyba dział dla początkujących, więc mam prawo czegoś nie wiedzieć.

A my jesteśmy wróżki ze szklanymi kulami.
    Przyczyn może być wiele o różnym stopniu prawdopodobieństwa.
    Podałem ci jedną z nich, to ją sprawdź i się nie fochaj.
  • #11 14471914
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    80 kWh na rok budowy .... to niemożliwe :) za mało. (to tylko 80godzin pracy średniej wiertarki)
    Jak pisali powyżej - sprawdź podłączając urządzenie o znanej mocy (np. farelka) - będzie szybko nabijał.

Moim zdaniem powinieneś ze szwagrem odszukać rachunki z poprzedniego roku sprzed budowy i zobaczyć ile wtedy zużył realnie pradu - przyjąć obecnie to samo a za resztę powinieneś Ty dopłacić ... bo to on zrobił Ci dużą przysługę.

Jak ja budowałem to za sam licznik budowlany płaciłem energetyce 50 zł miesięcznie ... :(
  • #12 14476232
    Józef Struzik
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Po przemyśleniu tematu przyszła mi taka myśl.
    Fair play jest, za sam fakt grzecznościowego podłączenia dorzucić kilka zł np: (10,-) za miesiąc ponieważ licznik wpięty w sieć obciąża powyższą bez względu czy prąd używamy czy też nie. a za grzeczność obowiązuje każdego z nas grzeczność z nawiązką. czyli za rok 120,-zł Osobiście bym tak uczynił. W sytuacji wymienionej jesteś zobligowany do kroku z Twojej strony.
  • #13 14476330
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    oddał mu juz siostrę ... to nie wystarczy :)
  • #14 14477836
    pela9
    Poziom 8  
    Dzięki Józef, dobrze rzeczesz. A rachunek pokryję w całości ja,
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z rozliczeniem za energię elektryczną, gdzie po roku użytkowania podlicznika wskazania wyniosły tylko 80 kWh, co wydaje się zbyt niskie w kontekście budowy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że podlicznik mógł być uszkodzony lub źle podłączony, co mogło prowadzić do zaniżenia zużycia energii. Wskazują również na możliwość błędów przy spisywaniu stanów licznika oraz na konieczność sprawdzenia podlicznika poprzez podłączenie urządzenia o znanej mocy. Użytkownik planuje pokryć rachunek w całości, uznając, że podłączenie prądu było grzecznościowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA