logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać kwestię usunięcia słupa telekomunikacyjnego na działce?

adrian455555 29 Mar 2025 15:54 3180 19
REKLAMA
  • #1 21500004
    adrian455555
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Usunięcie słupa telekomunikacyjnego

1. Od 2 lat jestem właścicielem działki, na której był słup telekomunikacyjny.
    2. Napisał pismo o usunięcie (brak zgody na usunięcie, ponieważ 2 domy są podłączone z tego słupa i korzystają z internetu)
    3. Po roku Orange wysłało nakaz usunięcia słupa, lecz te 2 domy, które korzystają z przyłącza mają zostać bez internetu.

Co zrobić Orange upiera się na usunięcie słupa, pozostawiając osoby bez internetu. Nie chce również wiązać się umowa z Orange, ponieważ instalacja idzie ziemią po całej szerokości działki.
    AI: Czy istnieje jakaś umowa lub dokumentacja prawna dotycząca instalacji tego słupa na Pana/Pani działce?
    Ja nie posiadam i nie podpisywałem nic, kupiłem dom z działką, na której słup już był.
    AI: Czy Orange lub Pan/Pani rozważał(a) jakieś alternatywne rozwiązania, aby zapewnić dostęp do internetu dla tych dwóch domów po usunięciu słupa?
    W ogóle z nimi się nie kontaktuje odbiorcy też nie chcą radiowego.
  • REKLAMA
  • #2 21500024
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    Nie wiem, czy można sobie tak dla swojej wygody zażyczyć usunięcia słupa, który stał od lat. Działa tu tzw. zasiedzenie. Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę prawa nabyte, czyli ktoś ma na tych słupach poprowadzoną linię telefoniczną, czy internetową od iluś lat i jeśli firma dostarczająca im te media nie zapewni im innego, satysfakcjonującego ich rozwiązania, to sieć musi istnieć. Trzeba też spojrzeć na to w ten sposób, że kupując działkę widziałeś ten słup, czyli zgodziłeś się, ze on tam stoi.
  • #3 21500040
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 937
    Ale to chyba Orange chce słupa usunąć - pewnie im koszt utrzymania sieci do 2 domów wydaje się za wysoki...
  • #4 21500043
    adrian455555
    Poziom 9  
    Zgodnie z prawem mogę go usunąć, bo ja nie podpisałem umowy. Ale nie chcę go usuwać ze względu na to, że kilka domów zostanie bez internetu. Orange pismo o usunięciu dostało początkiem 2024 r. A po przedłużeniu umów w grudniu. Mówię, które przychodzą usuwać słup, że nie pozwolę go usunąć, ponieważ z tego słupa korzystają inne osoby, których nie da się przełączyć. Inaczej, ale to do nich nie dociera.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21500040 możliwe, ale to niech poinformują ludzi o tym fakcie i zaproponują im rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #5 21500048
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @r103 Z jednej strony zgodzili się na usunięcie, a za jakiś czas zorientowali się, że nie można, bo... dostarczają do dwóch domów internet, a nie ma możliwości innego zasilenia, a na internet radiowy tamte domy się nie zgadzają (do czego mają prawo). To trochę tak, jakbym miał gaz sieciowy (rurę), a sąsiadowi to przeszkadza i utną mi ją, a w zamian proponują mi butlę z gazem. Wiem, że to porównanie jest trochę "na wyrost", ale pewne podobieństwo istnieje.

Dodano po 3 [minuty]:

Czegoś nie rozumiem. Masz pozwolenie na usunięcie i sam nie pozwalasz tego słupa usunąć?
  • #6 21500078
    adrian455555
    Poziom 9  
    >>21500048
    Oględziny, informacja, że się nie da.
    Potem informacja, że usuwają, ale właściciele tamtych domów się nie zgodzili na odcięcie.
    Znów decyzja, że usuwają, ale gdy przyszli, to powiedzieli, że się nie da, bo są inni podłączeni do tego słupa i tak w koło. A sąsiadów w ogóle nie informują o niczym.
  • #7 21500083
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    adrian455555 napisał:
    Usunięcie słupa telekomunikacyjnego

1. Od 2 lat jestem właścicielem działki, na której był słup telekomunikacyjny.

Był, czy dalej tam jest?
    Jeżeli to jest działka budowlana i słup przeszkadza w zabudowie wg projektu, to możesz wynegocjować przesunięcie tego słupa w bezkolizyjne miejsce, a nie usunąć (!)
    Prawdopodobnie odbędzie się to na twój koszt.
    Być może, że z tytułu obecności tego słupa na działce cena zakupu posesji była wyjątkowo 'zachęcająca'.
    Być może też, że poprzedni właściciel posesji wydzierżawił to miejsce na jakiś okres czasu dla właściciela sieci.
    Umowa kupna/sprzedaży działki powinna adresować ten szczegół.
    Nikt nie ma prawa stawiać słupa/(cokolwiek) na twojej posesji bez twojej zgody!

e marcus
  • #8 21500101
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 227
    adrian455555 napisał:
    2. Napisał pismo o usunięcie

Czyli sąsiad napisał pismo o usunięcie słupa?

"Orange pismo o usunięciu dostało początkiem 2024" - czyli najpierw chciałeś usunąć, a potem zmieniłeś zdanie: "ale niechce go usowac", bo okazało się, słup dostarcza internet sąsiadom.

Kto w końcu naciska na usuniecie słupa?
  • #9 21500102
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    emarcus napisał:
    Nikt nie ma prawa stawiać słupa/(cokolwiek) na twojej posesji bez twojej zgody!
    Nikt tu słupa nie stawia i nie wiemy od ilu lat stoi, być może od wielu, wielu lat.
  • #10 21500112
    adrian455555
    Poziom 9  
    >>21500101 orange
  • REKLAMA
  • #11 21500115
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2618
    Normalnie jak w cyrku. Jak nasz były pan prezydent "jestem za, a nawet i przeciw" :)

To kto w końcu chce usunąć ten słup?
    Ty czy Orange?

Kto chce, aby ten słup pozostał?
    Ty czy Orange?
  • #12 21500133
    roman106
    Poziom 28  
    >>21500112
    Rozumiem. Orange same do siebie napisało pismo o usuniecie słupa.
    Jako właściciel działki chcesz usunąć słup, ale nie chcesz, bo dbasz o sąsiadów.

Wszystko jasne jak w telenoweli, gdzie nie wiadomo kto z kim, bo z odcinka na odcinek zmienia się akcja.
  • REKLAMA
  • #13 21500157
    adrian455555
    Poziom 9  
    >>21500115

🤣. Chciałem go usunąć, bo myślałem, że jest bezużyteczny. Przyszli, powiedzieli, że się nie da, bo sąsiedzi korzystają. No to ok, nie da się, to się nie da.

Nagle co drugi dzień dzwonią, że przyjeżdżają usunąć, jak przyjadą. To mówią, że nie mogą. Orange wydaje nakaz usunięcia, ale jak sąsiedzi zadzwonili, że im odetną neta, to firma, która usuwa słupy (podwykonawca), dostaje informację, że nie mogą usunąć. I tak jest co drugi, trzeci dzień. Już powiedziałem, żeby zostawili ten słup, ale to nie pomaga. I Orange nie informuje sąsiadów.
  • #14 21500267
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    adrian455555 napisał:
    Chciałem go usunąć bo myślałem że jest bezużyteczny

Bo stoi na mojej działce i mi przeszkadza... Jak może być bezużyteczny, skoro wisi na nim kabel?
  • #15 21500298
    roman106
    Poziom 28  
    stanislaw1954 napisał:
    Jak może być bezużyteczny skoro wisi na nim kabel?

Nieprawda, kabel nie wisi. Sytuacja jest jasno opisana w pierwszym poście:
    adrian455555 napisał:
    instalacja idzie ziemią po całej szerokości działki

Tak więc słup stoi, a instalacja idzie ziemią całą szerokością działki. Słup jest więc elementem informacyjnym wskazującym na podziemną instalację. Jeśli zostanie usunięty, to nie będzie informacji, a więc przy wbiciu szpadla można uszkodzić kable.
  • #16 21500321
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    adrian455555 napisał:
    2 domy są podłączone z tego słupa

Z tego opisu wynika ,że co? ze środka słupa wychodzi kabelek? jeśli tak nie jest to niech założyciel postu opisze to dokładniej, a jeszcze lepiej pokaże na zdjęciu, wtedy nie będzie żadnych wątpliwości.
  • #17 21500355
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2618
    Ale chwila. Czy ten słup Tobie przeszkadza?
    Skoro złożyłeś pismo o jego usunięcie to chyba tak?
    Jeżeli Ci przeszkadza to Ciebie interesuje jak doprowadzą sygnał do sąsiadów? To jest problem Orange, żeby wywiązali się z Twoimi sąsiadami z umowy dostarczania internetu.

Na nieruchomości, którą kupiłem był podobny problem. Poprzedniemu właścicielowi postawili słup telefoniczny na środku podwórka. Na przejeździe wprost do garażu. On wyraził zgodę, ale mieli postawić ten słup przy granicy posesji. Niestety nie było go w domu, kiedy przyjechała ekipa. Postawili, zamontowali kable i pojechali. Kilka miesięcy walczył z firmą telekomunikacyjną, aby ten słup przestawili, ale firma totalnie go olała. Wziął w rękę piłę motorową i wyciął ten słup i zadzwonił, żeby sobie go zabrali, bo jak nie to potnie go na opał. Firma skierowała sprawę do sądu i przegrała. Ale ponieważ umowa była podpisana to słup postawiono, ale tym razem dokładnie tam, gdzie on wyraził zgodę.

Ze 2 czy 3 lata temu przyjechała do mnie firma, która chciała poprowadzić światłowody po tych już nieużywanych słupach. Mieli zgodę firmy telekomunikacyjnej, ale musieli jeszcze uzyskać moją zgodę.
    przyszli do mnie jakieś tłuki z tekstem "tu musi pan podpisać zgodę". Jakie musi? "No musi pan podpisać"
    Przejrzałem z grubsza tę umowę, a tam mam wyrazić zgodę bezwarunkową i mogą sobie wchodzić na posesję kiedy chcą.
    To wziąłem ich pogoniłem z podwórka i powiedziałem, żeby nawet nie próbowali tu wchodzić, a żadnej zgody na wejście na teren mojej posesji bez wcześniejszego powiadomienia mnie o potrzebie wejścia.
    Wysłali do mnie "agenta specjalnego 0018". Po prostu młodą, osiemnastoletnią laskę w miniówce, która swoimi wdziękami miała mnie zmiękczyć :) Może była po dwudziestce, ale wyglądał bardzo młodo.
    Dziewuszka zaczęła na początku taką samą śpiewkę, że "muszę podpisać". No to ją wyśmiałem i mówię, że ja już jestem za stary, aby się podniecać krótkimi spódniczkami, a osobiście wolę bardziej dojrzałe intelektualnie kobiety i w ogóle nie jestem zainteresowany takimi przelotnymi romansami :)
    Wypisałem jej swoje warunki jakie muszą się znaleźć w tej umowie i wtedy możemy podpisać. Musiała się skonsultować z przełożonymi.
    Moje życzenia to było głównie to, że ekipa wchodzi na teren posesji dopiero po powiadomieniu o takiej potrzebie i po uzyskaniu ode mnie każdorazowo zgody. Ponadto, że będą dbali o pielęgnację drzew rosnących w linii tejże instalacji i że nie będę obciążany za szkody spowodowane np. oberwaniem się gałęzi czy też spowodowane innymi czynnikami zewnętrznymi.
    Niestety mam złe doświadczenie z energetyką, która bez zgody moich dziadków (czasy PRL-u) postawiła słupy z siecią NN na terenie posesji w pobliżu rosnących, wysokich drzew i zmuszała moją rodzinę oraz mnie jako spadkobiercę o dbanie o te drzewa. Tyle, że dla nas były to duże problemy, bo nikt się nawet nie chciał podejmować takich usług ze względu na tę sieć zagrażającą porażeniom i uniemożliwiającą wykonanie takich czynności. Kiedy się zwracałem do energetyki, aby to wykonali własnymi środkami to się wykręcali, że oni takich "usług" nie wykonują na terenach prywatnych, bo to należy do właściciela posesji. Natomiast energetyka miała środki i ekipy, które wykonywały takie prace poza terenami prywatnymi. Ponadto podczas wichury doszło do zwarcia linii i konieczności jej naprawy. Chciano mnie obciążyć kosztami tej naprawy, bo to ponoć z mojej winy.
    Nie dość, że się wpierniczyli bez zgody z tymi słupami i instalacją, bo za komuny obywatel nie miał nic do powiedzenia to jeszcze ja im miałem dbać o tę linię i odpowiadać za wszelkie szkody spowodowane warunkami atmosferycznymi. Z tytułu wykorzystania posesji nie było kompletnie żadnych grantów, a tylko same problemy, bo ani nic postawić, choćby szopy czy choćby poprowadzić w gruncie inne instalacje np. kanalizację. Z kanalizacją miałem problem, bo musiałem obchodzić te słupy, a miałem ich na posesji 3 sztuki. Nawet wjazd większym samochodem był mocno utrudniony, a moje żądania przesunięcia słupów ciągle kończyły się odmowami.

Oczywiście po zapisaniu moich warunków w umowie, umowę podpisałem.
  • #18 21500382
    roman106
    Poziom 28  
    Plumpi napisał:
    Ale chwila. Czy ten słup Tobie przeszkadza?
    Skoro złożyłeś pismo o jego usunięcie to chyba tak?

Słup przeszkadzał, ale później przestał przeszkadzać:
    "Mówię które przychodzą usowac słup że nie pozwolę go usunąć"

adrian455555 napisał:
    I tak jest co drugi trzeci dzień

I tu się wkrada wątpliwość czy słup całkowicie już nie przeszkadza czy też może przeszkadza w co drugi/trzeci dzień. To by wyjaśniało dlaczego ta ekipa próbuje się wstrzelić w dzień, w którym będzie przeszkadzać, żeby wykonać zadanie.
  • #19 21500493
    jakubprazmowskibox
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Normalnie. Siekierą. 😆😂
  • #20 21500815
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1144
    adrian455555 napisał:
    2. Napisał pismo o usunięcie (brak zgody na usunięcie, ponieważ 2 domy są podłączone z tego słupa i korzystają z internetu)
    Pisz zrozumiale. Popraw swoje posty bo tylko zamieszanie się robi.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel działki, na której stoi słup telekomunikacyjny Orange, dostarczający internet dwóm sąsiednim domom, napotkał problem z jego usunięciem. Operator Orange najpierw odmówił usunięcia słupa z powodu korzystających z niego abonentów, a następnie wydał nakaz jego usunięcia, co spowodowałoby odłączenie sąsiadów od internetu. Właściciel działki, mimo że początkowo wnioskował o usunięcie słupa (który może przeszkadzać w zabudowie lub z powodu podziemnej instalacji kablowej przechodzącej przez całą szerokość działki), obecnie blokuje jego demontaż, dbając o dostęp do internetu sąsiadów. Orange i podwykonawcy mają problem z przeprowadzeniem usunięcia, często odwiedzają działkę, ale ostatecznie odstępują od prac, informując o braku możliwości technicznych lub sprzeciwie sąsiadów, jednocześnie nie informując samych sąsiadów o planowanych działaniach i ich konsekwencjach (odcięciu od usług). W dyskusji poruszono kwestie prawne takie jak zasiedzenie, prawa nabyte użytkowników sieci oraz brak pierwotnej umowy na postawienie słupa z obecnym właścicielem, który kupił działkę z istniejącą infrastrukturą. Zaproponowano rozważenie możliwości prawnego wymuszenia przeniesienia słupa na koszt właściciela działki, jeśli ten przeszkadza w zagospodarowaniu terenu, lub rozważenie historycznych ustaleń dotyczących obecności infrastruktury na posesji. Problem jest skomplikowany przez niekonsekwentne działania operatora i brak jasnego porozumienia między stronami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA