logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór pralki i suszarki: Electrolux vs Samsung w budżecie 5500-5800 PLN

zloty_2000 01 Kwi 2025 08:22 3705 40
Najlepsze odpowiedzi

Jaką pralkę i suszarkę wybrać w budżecie 5500–5800 PLN, przy pralce minimum 9 kg i jak najlepszej efektywności energetycznej?

Najrozsądniejszym wyborem w tym budżecie jest zestaw BSH, czyli Bosch albo Siemens, bo to w praktyce ta sama konstrukcja; jeśli nie potrzebujesz bajerów, celuj w serie 4 lub 6, a za serię 8 płaci się głównie za dodatki [#21503078] [#21503940] [#21504928] Suszarek Electroluxa z pompą ciepła lepiej unikać, bo wskazywano na bardzo awaryjne układy pompy i sprężarki [#21503078] [#21505475] Samsungową suszarkę też odradzano, głównie przez awaryjną elektronikę i drogie części, choć pralka Samsung była oceniana lepiej niż suszarka, m.in. za wymienne łożyska i rozkręcalny bęben [#21503078] [#21505475] [#21510468] W Boschu pompa ciepła jest rozwiązana prosto i bez większych problemów w serwisowanych egzemplarzach, a same suszarki od lat mają raczej dopracowaną, tylko kosmetycznie zmienianą konstrukcję [#21506039] [#21511961] Jeśli chcesz możliwie trwały i serwisowalny zestaw bez zbędnych funkcji, forumowicze wskazywali właśnie Bosch Serie 6 / Siemens iQ500 jako najbardziej rozsądny kierunek [#21503940] [#21504928]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21510698
    zloty_2000
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    AsReeX napisał:
    Co tu kolega chce wiedzieć dokładnie?

W zasadzie lodówki (podkreślam tylko lodówki) Samsung'a i LG są całkiem przyzwoite! To autorskie konstrukcje (własne projekty, a nie nadrukowane logo na Chińczyku) i nie sprawiają większych problemów.

Prywatnie mogę powiedzieć, że u mnie lodówka to jedynie wyrób niepochodzący z B/S/H :)

Moja połowica ma ciśnienie na french door i wyszło, że chce wziąć LG GML860PYFE - bo french door, a ja chcę podłączenie do bieżącej wody i automatyczną kostkarkę z dystrybutorem wody. I zastanawiam się, czy to będzie dobry wybór w cenie do 6,5 k PLN, czy może coś jeszcze wziąć pod uwagę.

Dziękuję.
  • Pomocny post
    #32 21510713
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1574
    Hymm u mnie też domownicy chcieli czarnego SideBySide z dystrybutorem i automatyczną kostkarką (czego na tamten moment nie było w polskiej ofercie B/S/H).

zloty_2000 napisał:
    I zastanawiam się czy to będzie dobry wybór w cenie do 6,5kPLN czy może coś jeszcze wziąć pod uwagę.

W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. W polskiej ofercie masz np. Siemens iQ500 KF96DAXEA lub iQ700 KF96DPXEA niemniej przekraczają twój budżet dwu lub trzy krotnie.
  • #33 21510721
    zloty_2000
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    Hymm, u mnie też domownicy chcieli czarnego Side by Side z dystrybutorem i automatyczną kostkarką (czego na tamten moment nie było w polskiej ofercie B/S/H).

zloty_2000 napisał:
    I zastanawiam się, czy to będzie dobry wybór w cenie do 6,5 k PLN, czy może coś jeszcze wziąć pod uwagę.

W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. W polskiej ofercie masz np. Siemens iQ500 KF96DAXEA lub iQ700 KF96DPXEA, niemniej przekraczają twój budżet dwu- lub trzykrotnie.

Aż tyle to nie chcę wydawać na lodówkę. Ta LG to chyba idealny balans co do wymagań vs cena. Bo jak pisałem, moja połówka chce french door, a ja automatyczną kostkarkę i dystrybutor. Przez chwilę myślałem o Samsung RF50C530EB1, ale jako minus, że musisz otwierać zamrażarkę, aby wziąć sobie lód, a dystrybutor wody to z pojemnika idzie.

Dziękuję Ci za pomoc.
  • Pomocny post
    #34 21510727
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1574
    zloty_2000 napisał:
    Przez chwilę myślałem o Samsung RF50C530EB1 ale jako minus, że musisz otwierać zamrażarkę aby wziąć sobie lód a dystrybutor wody to z pojemnika idzie.

To właśnie jest problem konstrukcji z chłodziarką na górze a zamrażarką na dole - trzeba kombinować co zrobić z kostkarką.
  • #35 21510734
    zloty_2000
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    zloty_2000 napisał:
    Przez chwilę myślałem o Samsung RF50C530EB1, ale jako minus, że musisz otwierać zamrażarkę, aby wziąć sobie lód, a dystrybutor wody to z pojemnika idzie.

To właśnie jest problem konstrukcji z chłodziarką na górze a zamrażarką na dole - trzeba kombinować, co zrobić z kostkarką.

W LG GML860PYFE kostkarka jest w drzwiach chłodziarki, masz jakoś to rozwiązane, że tam jest cały moduł z kostkarką i na drzwiach masz dystrybutor z wodą i lodem z kruszeniem.
  • #36 21511732
    Nikita_Bennet
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    zloty_2000 napisał:
    WGG242ZEPL

jakiś konkretny powód tego wyboru? W sensie czym się kierowałeś.
  • #37 21511750
    zloty_2000
    Poziom 8  
    Nikita_Bennet napisał:
    zloty_2000 napisał:
    WGG242ZEPL

jakiś konkretny powód tego wyboru? W sensie czym się kierowałeś.

Dobre opinie, pasuje pod suszarkę (ta sama linia) i organoleptyczne macanie w sklepie, że jest OK. Nie ma jeszcze przebajerzenia w stylu automatycznego dozowania Wi-Fi czy innych niepotrzebnych mi rzeczy.
  • #38 21511780
    Nikita_Bennet
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    mają ją tylko w rtveuroagd z tego co widzę a gdzieś mi wyświetliło że to model już nie sprzedawany czyli jakiś starszy.....
  • #39 21511828
    zloty_2000
    Poziom 8  
    >>21511780
    Niekoniecznie musi to być model starszy, nie interesowałem się tym, bo spełnia to, co sobie założyliśmy w domu. Co niektóre modele sprzętów Bosch mają albo w Euro, albo w ME, albo w MM
  • #40 21511961
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6863
    Jeśli nawet model jest schodzący z rynku to warto się nad nim pokłonić, ponieważ przez ileś tam lat produkcji danego modelu producent również go poprawia i usuwa pewne błędy konstrukcyjne. Inna kwestia, w suszarkach Boscha konstrukcja od wielu lat ulega tylko kosmetycznym zmianą i w sumie dobrze, bo przynajmniej konstrukcja jest dopracowana.
  • #41 21528197
    zloty_2000
    Poziom 8  
    Ostatecznie wybór padł na pralkę Bosch Serie 6 WGG242ZEPL 9kg 1200obr/min i suszarkę Bosch Serie 6 WQG2410EPL. I po ponad tygodniu użytkowania mogę powiedzieć, że sprzęt sprawuje się bardzo dobrze. W porównaniu z wcześniejszym (pralka Whirlpool i suszarka Electrolux kupione w 2009 roku) sprzętem są zdecydowanie cichsze. Tak z pralki jak i suszarki pranie wychodzi bardziej delikatne niż wcześniej i dodatkowo suszarka, mam wrażenie, zbiera zdecydowanie więcej kłaczków. W samej suszarce fajnie rozwiązany filtr na kłaki w drzwiach - są dwa jeden wkładany w drugi które się rozpina by łatwiej było wyczyścić. Na dole przy przy skraplaczu dodatkowy trzeci filtr gąbkowy dość dobrze dopasowany tak by na nim najdrobniejszy pył się osadzał - świadomie wybrałem sprzęt bez "samoczyszczenia".
    Pralka natomiast jest bardzo cicha, słychać jak chlapie woda a nie silnik. Dodatkowo dość dobrze rozwiązane autowyważenie prania przy wirowaniu które nie pozwala na odwirowanie jeśli wkład nie jest idealnie rozłożony..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru zestawu pralki i suszarki w budżecie 5500-5800 PLN, porównując Electrolux i Samsung oraz rozważając alternatywy z grupy BSH (Bosch, Siemens). Electrolux suszarki są krytykowane za awaryjność układów pompy ciepła, szczególnie sprężarek, co skutkuje częstymi naprawami. Samsung pralki są oceniane pozytywnie pod kątem trwałości i serwisowalności, choć elektronika bywa awaryjna i droższa w naprawach. BSH jest rekomendowane jako najbardziej trwały i serwisowalny wybór, z podziałem na serie 4 (podstawowa), 6 (średnia) i 8 (zaawansowana). Pralki Bosch Serie 6 (np. WGG242ZEPL) i suszarki Bosch Serie 6 (np. WQG2410EPL) są chwalone za cichą pracę, skuteczne suszenie, dobre rozwiązania filtrów i autowyważanie prania. Funkcje parowe w pralkach Bosch (np. Iron Assist) są uznawane za mało awaryjne i raczej dodatki niż konieczność. W temacie lodówek, LG GML860PYFE (french door z kostkarką i dystrybutorem wody) jest oceniana jako dobry wybór w cenie do 6500 PLN, przewyższający niektóre modele Samsunga pod względem funkcjonalności. Dyskusja podkreśla znaczenie trwałości, serwisowalności i unikanie nadmiernych bajerów w sprzęcie AGD, zwłaszcza w pralkach i suszarkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA