logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka do 2000 PLN: Bosch Seria 4 WAN vs Electrolux MEW6F348XP vs Whirlpool - 8kg, 1400 obr/min

zgredziox 05 Kwi 2023 23:50 8052 50
Najlepsze odpowiedzi

Którą pralkę do 2000 zł wybrać: Bosch Seria 4 WAN, Electrolux czy Whirlpool 8 kg/1400 obr./min?

W tym budżecie najczęściej polecano Whirlpoola, najlepiej serię W7 lub W8, bo według odpowiedzi to obecnie jedna z lepszych konstrukcji w tej cenie: ma wymienne łożyska, napęd bezpośredni i pracuje cicho, a części są dostępne [#20534642][#20531439][#20529611] Trzeba tylko pamiętać, że oznaczenie W6/W7/W8 odnosi się do wsadu, a nie do „lepszej” lub „gorszej” klasy modelu [#20534642] Electroluxa odradzano przez identyczne konstrukcje w różnych wersjach, drogie części, nie najlepsze inwertery i zgrzewany zespół piorący, który podnosi koszty napraw [#20527985][#20531433] Bosch WAN skrytykowano za mały otwór załadunkowy, mały bęben, brak możliwości wyłączenia wirowania i ogólnie słabszą funkcjonalność w porównaniu z oczekiwaniami [#20527234]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20527014
    zgredziox
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Dzień dobry
    Poszukuje pralki do nowego miejsca. Dużo szperałem na forum i liderem jest b
    Bosch seria 4 WAN, sam posiadam starsza generacje tej pralki, ale współczesne, mają bardzo mały otwór na pranie, co mnie zaskoczyło, nie muszę mówić, o reakcji kobiety, co skreśliło ją, a tak się cieszyłem z prostoty wyboru. Wymagań nie mam jakiś szczególnych, biała, 8kg wystarczy, wirowania może być 1200/1400 bez różnicy i tak często używam 1000 dla zdrowotności mojej pralki.
    W skrócie, opisano tutaj, ze wszystko i tak się zepsuje. Podobny do Boscha, plasowano Electrolux, czasem Whirlpool. Ogólnie po tym forum wiem, ze nic nie wiem. Fanatycy Electroluxa, Whirlpoola czy Samsunga jak w każdym sprzęcie niestety :(
    Znalazłem takie opcje:
    https://www.mediaexpert.pl/agd/pralki-i-susza...aAg0KMYu4Z1p_OKaxdp9Mmsf0o4iWqV6Zb1JI_yFZx-nw
    https://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ew6...t0LRTl5MCPAaCAxpoIMfagDfg3EPc54NKp9plx7sXp1GQ
    https://www.mediaexpert.pl/agd/pralki-i-susza...rpyHcpLZpqaDACj5g_mDxn0I4AcABKQcaAtVSEALw_wcB

Jedynie sklep gra mi rolę Media Expert lub RTVEuroAGD, bo muszę kupić wszystko do domu.
    Z góry dziękuję za pomoc, rady, doświadczenia !
    Pozdrawiam Adrian
  • REKLAMA
  • #2 20527069
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Witam serdecznie.

Jeżeli już to LG, broń boże Electrolux
    miałem złe doświadczenia...
    Media Expert od lat tam kupuje, a na RTVEuroAGD tam się sparzyłem.
  • #3 20527234
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 433
    zgredziox napisał:
    liderem jest b Bosch seria 4 WAN

Funkcyjne dziadostwo, mały otwór, mały bęben (te kg to fikcja), brak możliwości wyłączenia wirowania, czas prania to też fikcja, brak pary.
    zgredziox napisał:
    Fanatycy Electroluxa, Whirlpoola czy Samsunga

Raczej starego Boscha
    zgredziox napisał:
    W skrócie, opisano tutaj, ze wszystko i tak się zepsuje.

Nikomu nie zależy na trwałości, sprzęt ma być tani w zakupie i drogi w naprawach, taki "zachód", gdzie się nic nie naprawia, a oprócz aso, serwisy agd praktycznie nie istnieją.
    zgredziox napisał:
    Jedynie sklep gra mi rolę Media Expert lub RTVEuroAGD, bo muszę kupić wszystko do domu.

Obojętnie, zobaczyć w sklepie, zamówić poprzez sklep internetowy, większe prawa, lepsze ceny, promocje, wielosztuki itp itd
    zgredziox napisał:
    rady, doświadczenia

Rozpakować przy odbiorze, sprawdzić dokładnie pod kątem uszkodzeń mechanicznych, za jakieś akceptowalne rysy, otarcia, można dostać dodatkowy rabat.
  • #4 20527963
    zgredziox
    Poziom 3  
    To jakieś konkretne modele? Złe doświadczenie może dopaść każdego, jak niektórzy nawet mieli z Miele. Lg znika powoli z europy już pod względem lodówek, nie wiem jak pralki się mają. Wiem, że są tu tez ludzie co naprawiają i wiedzą, co powinno podziałać dłużej.
  • #5 20527985
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1587
    Obie pralki Electrolux mają identyczną konstrukcję + bardzo drogie części zamiennie i nie najlepsze inwertery ^^

Jak ma być "tanio" to najlepszym wyborem będzie Whirlpool i tyle w temacie.
  • #6 20528508
    zgredziox
    Poziom 3  
    Okej, czyli te electroluxy słabe konstrukcje. Poleca Pan jakieś modele inne dobre electroluxa? Wspomniał Pan o whirlpoolu, tez jakieś modele? W pracy mam serię 6 i jest tragiczna, serwis już nie chce do niej przyjeżdżać, wszystko już w niej chyba wymienili. Nie wiem czy kwestia modelu czy po prostu trafnego egzemplarza.
    Otwarty jestem na propozycję oparte o Pana doświadczenia. Potrzebuję dobrej w miarę rozsądku cenowego pralki :D
  • #8 20529031
    AsReeX
    Poziom 40  
    @zgredziox Pralki Electrolux (z resztą nie tylko ich) to głównie identyczne konstrukcje, różniące się dodatkami i funkcjami :)

Brać najtańszego Whirlpoola z silnikiem CIM / BPM ^^ W tym segmencie cenowym to chyba najlepszy wybór, poza wynalazkami z ryżowego kraju xD
  • #9 20529593
    zgredziox
    Poziom 3  
    Bosch odpada - otwór na pranie. Lg mi nie przeszkadza, o ile będzie rozsądny cenowo i działał - serwis w razie był optymalny.
    Takiego whirlpoola znalazłem Pralka WHIRLPOOL FFB 9258 SV PL 9kg 1200 obr link poniżej jak trzeba.
    https://www.mediaexpert.pl/agd/pralki-i-susza....23&utm_source=fCAdkEcDcq&utm_content=3085275
    Troche mi przypomina whirlpoola z pracy, który pisałem jak się spisywał.
    Jakieś jeszcze rady, polecenia?
  • REKLAMA
  • #10 20529611
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Jeżeli Whirlpool to tylko seria W7 lub W8 pozostałe modele to budżetówka nie najwyższych lotów. Pomyśl o Electrolux jeżeli z góry odpada Bosch, ale w przypadku awarii sterownika silnika będzie bolało Twój portfel.
  • #11 20531423
    zgredziox
    Poziom 3  
    Seria W7 / W8 jak przeglądam, to ciężko do 2 tysięcy znaleźć, wszystko ponad 2k. Jestem otwarty na electroluxa, tylko no niektórzy tutaj twierdzą, ze to może być kiepski pomysł z electroluxem.[/twitter]
  • #12 20531431
    AsReeX
    Poziom 40  
    @zgredziox We wtorek będę w firmie, to ci zrobię zdjęcie ile mam popsutych modułów EWX14931CA z Eluxa ^^

Whirlpool W7 jest "drogą" serią bo zapakowali tam wszystkie nowe funkcje, włącznie z automatycznym dozowaniem.
  • #13 20531433
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Serwisowanie tej marki niestety nie jest tanie. Elektronikę w większości przypadków udaje się naprawić bo ta część bywa okrutnie droga w marce Electrolux, ale niestety nie zawsze. Do tego dochodzą zgrzewane zespoły piorące montowane obecnie w każdym modelu tej pralek tego producenta. Oczywiście obecnie też się je bardzo skutecznie naprawia i można to robić nawet wysyłkowo jeżeli w Twoim mieście nie będzie serwisu, który będzie świadczył takową usługę.
  • #14 20531439
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Kenworth 18 Naprawiało się elektronikę ze starszych modeli! Teraz psuje się albo flash w EWX14931CA albo pada IBGT w Inverterze EMC14EVO / EMC18EVO, a jedno i drugie kosztuje powyżej pincet złotych xD

Noo .. jest jeszcze klejony zespół :)

Jak autor ma już wydać ze dwa klocki na Eluxa - radzę Ci dobrze ... kup tego Whirlpool W7/W8. Łożyska wymienne, napęd bezpośredni, pralka cicha jak myszka ^^ Pralki są na rynku od ponad roku, a jak narazie trafiłem na jeden popsuty moduł!
  • #15 20534613
    zgredziox
    Poziom 3  
    Czyli wyrok wskazuje, ze tylko whirlpool ma jakikolwiek sens. Bosch tez by był, gdyby nie dziura na pranie. Aż jestem zaskoczony, ze tak w sumie sensowny wybór jest niewielki, choć to może tez przez budżet. Moje pytanie jest takie, seria w7 jest od ponad roku i jest okej, serie niższe typu w6/5 rozumiem już nie warte zachodu. Pytam ze względu cenowego głównie, bo są tańsze, ale jeżeli również awaryjne, to nie ma wtedy żadnego sensu.
    Ps, przepraszam, że dopiero dziś, ale święta, praca i nie było kiedy :)
  • #16 20534642
    AsReeX
    Poziom 40  
    Nie... Sens ma zakup Miele -> B/S/H ^^

Wszystko inne jest kompromisem pomiędzy jakością i ceną. Jeśli chcesz kupić pralkę za tysiąc trzysta złotych to bierz Whirlpool - w tym segmencie cenowym nie ma nic lepszego. Możesz go postawić na równi z droższym Samsungiem i LG. Ewentualna naprawa również będzie tańsza. Owszem Electrolux będzie minimalnie lepszy, ale za to jest droższy + zespół piorący również jest zgrzewany (taki śmieszek), a cena elektroniki o połowę wyższa :)

Odnośnie twojego pytania - seria W** oznacza maksymalny wsad, a nie klasę wyżej/niżej. To NOWE identyczne konstrukcje, które różnią się pomiędzy sobą detalami np. wsad 7kg a nie 8kg, iDOS/Direct Inject, światełko w bębnie itd.

Pralka do 2000 PLN: Bosch Seria 4 WAN vs Electrolux MEW6F348XP vs Whirlpool - 8kg, 1400 obr/min

Przechodząc do sedna... za dwa tysiące kupisz ubogiego Boscha ... albo właśnie tego Whirlpoola, który moim zdaniem jest "obecnie" jedną z najlepszych konstrukcji w tej cenie, czyli dwa tysiące.

Ps. Żeby nie było .. u siebie w domu mam Siemensa, ale komplet pralka + suszarka niespełna dwanaście tysięcy. W drugim domu "u mamy" jest zestaw Whirlpoola W7W i W7D (pralka + suszarka) nieco ponad cztery pięćset. Przetestowane, sprawdzone - pierwszego dnia była rozebrana i oglądana w środku, bo w momencie zakupu nie było jeszcze nawet materiałów serwisowych ^^. Jedyne co mogę napisać dla przyszłych czytelników ... nie wlewać do dystrybutora dziadostwa, bo się zapycha i trzeba wyjmować :)
  • #17 20534979
    zgredziox
    Poziom 3  
    Ogólnie chciałbym bardzo podziękować za takie wyjaśnienie co i jak, serio wow.
    Pralka Whirlpool W6 W845WB PL Supreme Silence - 8kg
    https://www.euro.com.pl/pralki/whirlpool-w6-w845wb-pl.bhtml
    Pralka Whirlpool W7 W945WB PL Supreme Silence - 9kg
    https://www.euro.com.pl/pralki/whirlpool-w7-w...QHKKZ5yhQQriCd60WxBoCsqEQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
    Pralka WHIRLPOOL W8W046WRPL Supreme Silence 10kg 1400 obr A Autodozowanie
    https://www.mediaexpert.pl/agd/pralki-i-susza...MCP0kj2FZARY7XtRgtoYa-KG0AK1SVMBoCoywQAvD_BwE
    Faktycznie w(cyfra) to wsad. Czyli taka w6 wsad 8kg, jestem w stanie złapać za 2100, pewnie w promce za 2k - taka cena by mnie baaardzo cieszyła. Chyba, że się okaże, ze wsad za mały, w co wątpię.
    Nie muszę tego brać dziś, mam czas do końca maja/ początek czerwca więc będe szukał okazji.
    Wkleiłem linki w celu sprawdzenia czy nic nie pomylilem z tymi pralkami, bo teza się zgadza - w do wagi oznaczenie.
    Wydaje mi się, ze to wszystko chyba.
    Ewentualnie gdzie mogę oznaczyć Pana pomoc i czy ewentualnie wiadomości priv mogę pisać, jakbym miał jakieś ,,wahania''
  • #18 20546791
    Seezer
    Poziom 7  
    Mam ten sam dylemat i identyczny termin na zakup. Skłaniam się do Whirlpoola Supreme Silence (ponoć lepiej wykonana, napęd bezpośredni i mega cicha), chciałem tylko dopytać jak sprawa przedstawia się z częściami zamiennymi do tego?
  • #19 20546881
    AsReeX
    Poziom 40  
    Części są dostępne ^^ Jakie pytanie taka odpowiedź xD

Chyba że miałeś na myśli ceny?
  • REKLAMA
  • #20 20547041
    Seezer
    Poziom 7  
    Nie, odpowiedź mnie satysfakcjonuje. Miałem na myśli dostępność części dla Whirlpoola seria seria Silence. Z tymi nowymi seriami albo z markami chińskimi to podobno różnie bywa.
    Poziom cenowy również mnie ciekawi, skoro już o tym wspominasz, jednak zapewne za dwa lata może być inny, mogą być zamienniki, więc nie wiem czy mi to coś da w tym momencie. Strzelam w ciemno, że standardowe bebechy typu łożyska amortyzatory kosztują podobnie i więcej kosztuje usługa. Elektronika, sterowniki, inwertery - drogo i jak się nie da ich naprawić to się nie opłaca ich wymieniać?

Dodano po 5 [minuty]:

Gorzej że suszarki te W7D mają filtr wyciągany do boku. Z uwagi na umiejscowienie pomiędzy pionem a ścianą, nic w bok nie wysunę, wszystko musi być na froncie.
    Więc suszarka W7D odpada. Bosch mnie zniechęca trochę tym że kręci tylko w jedną stroną i ponoć potrafi zmielić kołdrę w kokon. Elctrolux? Beko? Co tu kupić?
  • #21 20547058
    AsReeX
    Poziom 40  
    Akurat jeśli chodzi dostępność części, to akurat z tematowymi producentami nie ma problemu. To "ich" produkty, złożone w "ich" fabrykach, według "ich" projektów ... a nie nadrukowane logo na ryżowym wynalazku xD

Ceny? Od dawien dawna wiadomo, że zamienniki są tego, co nie jest drogie i skomplikowane w budowie (pompy, łożyska, blokady, grzałki, czujki). Jeśli chodzi o kwestię elektroniki - kilka set złotych, bliżej tysiąca w przypadku B/S/H :)

Seezer napisał:
    Gorzej że suszarki te W7D mają filtr wyciągany do boku.

Głupoty gadasz - podwójny filtr jest wewnątrz bębna, wyjmuje się go po otwarciu drzwi + wszystkie "W" mają automatycznie spłukiwany kondensator.

Sitko o którym myślisz (z boku) jest wyłącznie dla bezpieczeństwa, gdyby filtry wewnątrz bębna uległy rozdarciu, ponieważ bez demontażu całego urządzenia, nie ma dostępu do kondensatora.
  • #22 20547346
    Seezer
    Poziom 7  
    Czyli do tego sitka w zasadzie nie muszę się dostawać w bieżącej eksploatacji? Nie wiedziałem, że te suszarki mają spłukiwanie kondensatora. Myślałem, że tylko BSH i LG. Brzmi jak niezły wybór ten Whirlpool. Do tego klasa skraplania A (czyli ponad 90% skuteczności).
    Ponieważ posiada go twoja mama, to zapytam czy zadowolona, czy dosusza pełny załadunek poniżej 3h?
  • #23 20547385
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Seezer napisał:
    Nie wiedziałem, że te suszarki mają spłukiwanie kondensatora. Myślałem, że tylko BSH i LG

Kit jakich mało, nic to nie wnosi do kwestii użytkowej.

AsReeX napisał:
    Sitko o którym myślisz (z boku) jest wyłącznie dla bezpieczeństwa, gdyby filtry wewnątrz bębna uległy rozdarciu, ponieważ bez demontażu całego urządzenia, nie ma dostępu do kondensatora.

Prosze Cię, filtry filtrami, a drobny syf i tak się przedostaje i każda suszarka z popą po kilku latach użytkowania wymaga rozebrania i czyszczenia. Czego już producenci nie kombinowali... a i tak guzik to dawało.
    Obecnie Bosch zrobił ciekawy patent z wymiennikiem, ale też czas to zweryfikuje czy poprawi to sytuację z jego zapychaniem czy nie.

Seezer napisał:
    Elektronika, sterowniki, inwertery - drogo i jak się nie da ich naprawić to się nie opłaca ich wymieniać?

Około 95% przypadkó uszkodzeń elektroniki daje się naprawić, oczywiście pod warunkiem, ze moduł trafi w dobre ręce.
  • #24 20547516
    AsReeX
    Poziom 40  
    mrice napisał:
    Około 95% przypadkó uszkodzeń elektroniki daje się naprawić, oczywiście pod warunkiem, ze moduł trafi w dobre ręce.

Bardzo lubię kolegę, ale proszę się nie sugerować jego prywatnymi przemyśleniami xD Obecnie 70% wszystkich usterek to inwerter = moduł do kosza. Czasy wymiany driverów minęły - To se ne vrati ^^

Seezer napisał:
    Czyli do tego sitka w zasadzie nie muszę się dostawać w bieżącej eksploatacji?

Jak raz na rok wysuniesz suszarkę i wyjmiesz i wyczyścisz sitko, nic się złego nie stanie :)

Seezer napisał:
    Ponieważ posiada go twoja mama, to zapytam czy zadowolona, czy dosusza pełny załadunek poniżej 3h?

Suszarka, jak suszarka ... wkładasz mokre, wyciągasz suche. Co Ci mam tutaj pisać? W zależności od tego ile "załadujesz" i jak bardzo "mokre" jest pranie, to suszenie trwa od godziny do dwóch, dwóch i pół. W tej cenie to jedno z lepszych urządzeń (moim zdaniem).
  • REKLAMA
  • #25 20547692
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    AsReeX napisał:
    Obecnie 70% wszystkich usterek to inwerter = moduł do kosza.

Czyli z tego wniosek, że nowe Whirlpoole się nieźle sypią :)
    Nie mniej falowniki też idzie naprawiać.
  • #26 20547790
    AsReeX
    Poziom 40  
    mrice napisał:
    Czyli z tego wniosek, że nowe Whirlpoole się nieźle sypią

Czy ja wiem? Nie ma już usterek, takich jak kiedyś .. są inne :)
  • #27 20547796
    Seezer
    Poziom 7  
    Panowie, co dwie głowy to trzy zdania i to jest ok. Ja i tak na koniec rzucę monetą ;) Żałuję że mam dużo miejsca w głąb bo tak bym musiał kupić Beko i z dyni. A tak rozkmina, a i tak wszystko w sumie na tej samej zasadzie działa tylko szczegółami się różni. No, ale diabeł tkwi w tych szczegółach jednak. Dzięki za opinie.

Gdzieś mi mignęła przypadkiem opinia, że to spłukiwanie w LGkach słabo działa. Że ponoć w Korei były pozwy do producenta. A to Boschowe spłukiwanie ponoć całkiem nieźle.
    Rozumiem, że w Whirlpoolu to nie do końca to samo - po prostu dodatkowy filtr przed skraplaczem który jest spłukiwany. Dobre i to.
  • #28 20547798
    AsReeX
    Poziom 40  
    Seezer napisał:
    Rozumiem, że w Whirlpoolu to nie do końca to samo - po prostu dodatkowy filtr przed skraplaczem który jest spłukiwany.

To samo co w B/S/H i LG ^^

Po porostu nie ma dojścia do kondensatora od "przodu" więc dali dodatkowe sitko ^^ Tańsze modele mają "klapkę" z przodu xD
  • #29 20548098
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Pralka do 2000 PLN to w zasadzie może być dowolna, żadna nie reprezentuje jakości.
    Powyżej 2500 PLN no już można coś polecić. W tak niskim budżecie to każda będzie dobra.
    Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje. Jak ktoś będzie przestrzegał instrukcji obsługi, to i Beko wytrzyma więcej niż 5 lat.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #30 20548217
    Seezer
    Poziom 7  
    Piotr, czym konstrukcyjnie wyróżniają się te pralki powyżej 2000zl? Nie chodzi mi o więcej programów, wifi, czy większy otwór załadunku.
    Czy mają wytrzymalsze łożyska, pompy, amortyzatory silniki i kontrolery? Lepiej wyważone bębny?
    Czy tylko więcej funkcji?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru pralki do 2000 PLN, porównując modele Bosch Seria 4 WAN, Electrolux MEW6F348XP oraz różne pralki Whirlpool o pojemności około 8-9 kg i prędkości wirowania 1200-1400 obr/min. Użytkownicy wskazują na problemy z małym otworem załadunkowym w Bosch Seria 4 WAN oraz wysokie koszty serwisowania i drogie części zamienne w Electroluxie, zwłaszcza elektroniki i zgrzewanych zespołów piorących. Whirlpool jest rekomendowany jako najlepszy wybór w segmencie budżetowym, szczególnie serie W7 i W8, które oferują napęd bezpośredni, wymienne łożyska i cichą pracę. Modele niższe (np. W5, W6) są uważane za mniej trwałe i mniej opłacalne. Dyskusja porusza także kwestie dostępności i kosztów części zamiennych, trwałości inwerterów oraz różnic między tanim a droższym sprzętem, podkreślając, że w budżecie do 2000-2500 zł wybór jest kompromisem między ceną a jakością. W przypadku suszarek zwraca się uwagę na systemy spłukiwania kondensatora i filtrów, gdzie Whirlpool i LG mają klasę skraplania A, co jest korzystne dla wilgotności pomieszczenia. Ogólnie zaleca się zdroworozsądkowe podejście do zakupu i eksploatacji, z uwzględnieniem kosztów serwisu i trwałości podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA