logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór pralki i suszarki: Electrolux vs Samsung w budżecie 5500-5800 PLN

zloty_2000 01 Kwi 2025 08:22 5325 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką pralkę i suszarkę wybrać w budżecie 5500–5800 PLN, przy pralce minimum 9 kg i jak najlepszej efektywności energetycznej?

Najrozsądniejszym wyborem w tym budżecie jest zestaw BSH, czyli Bosch albo Siemens, bo to w praktyce ta sama konstrukcja; jeśli nie potrzebujesz bajerów, celuj w serie 4 lub 6, a za serię 8 płaci się głównie za dodatki [#21503078] [#21503940] [#21504928] Suszarek Electroluxa z pompą ciepła lepiej unikać, bo wskazywano na bardzo awaryjne układy pompy i sprężarki [#21503078] [#21505475] Samsungową suszarkę też odradzano, głównie przez awaryjną elektronikę i drogie części, choć pralka Samsung była oceniana lepiej niż suszarka, m.in. za wymienne łożyska i rozkręcalny bęben [#21503078] [#21505475] [#21510468] W Boschu pompa ciepła jest rozwiązana prosto i bez większych problemów w serwisowanych egzemplarzach, a same suszarki od lat mają raczej dopracowaną, tylko kosmetycznie zmienianą konstrukcję [#21506039] [#21511961] Jeśli chcesz możliwie trwały i serwisowalny zestaw bez zbędnych funkcji, forumowicze wskazywali właśnie Bosch Serie 6 / Siemens iQ500 jako najbardziej rozsądny kierunek [#21503940] [#21504928]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21502985
    zloty_2000
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witajcie.
    Mam pytanie dotyczące wyboru pralki i suszarki.
    Wstępnie założyłem takie dwa zestawy:

Electrolux:
    Pralka EW6F429BP
    Suszarka EW6D297GP

Samsung:
    Pralka WW11DB7B34GWU4
    Suszarka DV90T6240LH

Budżet na cały zestaw to około 5500-5800 PLN i teraz pytanie - czy powyższe zestawy są OK, czy może polecicie coś w tym zakresie cenowym, ale jednak zdecydowanie lepsze?

AI: Czy masz jakieś konkretne wymagania dotyczące pralki i suszarki, takie jak efektywność energetyczna, pojemność czy dodatkowe funkcje?
    Pojemność pralki minimum 9 kg. Efektywność energetyczna jak najlepsza.
    AI: Czy miałeś wcześniej doświadczenia z markami Electrolux lub Samsung, które mogłyby wpłynąć na Twój wybór?
    Tak i obie marki są OK.
  • #2 21502994
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1612
    Tą suszarkę Electrolux chcesz po 2 latach wyrzucić na śmietnik?
  • #3 21503022
    zloty_2000
    Poziom 8  
    >>21502994
    Uwielbiam taką odpowiedź, nie na temat...
  • Pomocny post
    #4 21503078
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    zloty_2000 napisał:
    >>21502994

Właśnie bardzo na temat. Kolega @AsReeX chce Cię przestrzec przed zakupem. Układy pompy ciepła w suszarkach tego producenta są najgorzej wykonane z dostępnych urządzeń na rynku.
    Samsung suszarkę również sobie podaruj, pralkę jeszcze warto brać pod uwagę. Chcesz sprzęt jeszcze w miarę trwały i serwisowalny zobacz ofertę BSH.
  • #5 21503299
    zloty_2000
    Poziom 8  
    Kenworth 18 napisał:
    zloty_2000 napisał:
    >>21502994

Właśnie bardzo na temat. Kolega @AsReeX chce Cię przestrzec przed zakupem. Układy pompy ciepła w suszarkach tego producenta są najgorzej wykonane z dostępnych urządzeń na rynku.
    Samsung suszarkę również sobie podaruj, pralkę jeszcze warto brać pod uwagę. Chcesz sprzęt jeszcze w miarę trwały i serwisowalny, zobacz ofertę BSH.

No właśnie nie do końca, bo Kolega rzucił hasło bez podania informacji i ewentualnych opcji, na co zwracać uwagę.
    Akurat Electroluxa padła mi po 17 latach suszarka (poszedł kompresor, jednak przerobiła ona tyle, że i tak jestem pod wrażeniem, ile wytrzymała). Natomiast z grupy BSH bardziej skupiać się na Bosch czy Siemens i czy jakieś konkretne serie omijać czy brać w ciemno?
  • #6 21503359
    AsReeX
    Poziom 40  
    zloty_2000 napisał:
    No właśnie nie do końca, bo Kolega rzucił hasło bez podania informacji i ewentualnych opcji na co zwracać uwagę.

Ależ ja zadałem pytanie! Kolega nie raczył odpowiedzieć?

zloty_2000 napisał:
    Akurat Electroluxa padła mi po 17 latach suszarka (poszedł kompresor, jednak przerobiła ona tyle, że i tak jestem pod wrażeniem ile wytrzymała).

Dawno i nie prawda!

zloty_2000 napisał:
    Natomiast z grupy BSH bardziej skupiać się na Bosch czy Siemens i czy jakieś konkretne serie omijać czy brać w ciemno?

Co znaczy B/S/H? Wystarczy pomyśleć heh ^^
  • #8 21503818
    zloty_2000
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    zloty_2000 napisał:
    Natomiast z grupy BSH bardziej skupiać się na Bosch czy Siemens i czy jakieś konkretne serie omijać czy brać w ciemno?

Co znaczy B/S/H? Wystarczy pomyśleć, heh ^^

Mam nadzieję, że jeszcze myślę. :) I po przemyśleniach:

Pralka: Bosch Serie 6 WGG242ZRPL 9 kg czy może lepiej Siemens z serii iQ500?

Suszarka: Bosch Serie 6 WQG1417EPL 61,3 cm 9 kg czy może również seria iQ500?

I jak "babie" wytłumaczyć, by nie upierała się na Electroluxa czy Samsunga? (tak, wiem, to pytanie z serii abstrakcyjnych)
  • #9 21503878
    AsReeX
    Poziom 40  
    zloty_2000 napisał:

Suszarka: Bosch Serie 6 WQG1417EPL 61,3 cm 9 kg czy może również seria iQ5

Przecież to to samo!
  • Pomocny post
    #10 21503940
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6959
    zloty_2000 napisał:
    I jak "babie" wytłumaczyć, by nie upierała się na Electroluxa czy Samsunga?

Nie pytaj, zamów, przyjedzie i nie bedzie dyskusji.

Generalnie zestaw Boscha to obecnie najrozsądniejsze co można wybrać.
    Bosch vs Siemens to tylko różnica w zewnetrznym wyglądzie.
  • #11 21504143
    zloty_2000
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    zloty_2000 napisał:

Suszarka: Bosch Serie 6 WQG1417EPL 61,3 cm 9 kg czy może również seria iQ5

Przecież to to samo!

Właśnie dlatego zadaję takie pytania, bo nie mam czasu doktoryzować się w sieci na temat tych sprzętów, a tutaj mam nadzieję, że są osoby znające się na temacie i chcące pomóc. Co do opisów sprzętu na stronach, to podchodzę do nich z pewną rezerwą, bo może być niby to samo, ale w szczegółach okazuje się, że np. w jednym są dwie części lepsze, co zapewnia dłuższą i bezawaryjną pracę.
  • #12 21504371
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Dziś się tnie koszty produkcji i tłucze się konstrukcję bazową i na jej wzorze wyjeżdżają z montowni różne modele a przynajmniej z pewnością tak produkuje BSH. Płacisz za automatyczne dozowanie w pralkach za moduły WIFI i inne zbędne gadżety w suszarkach również i stąd gama modeli i różnice w cenie.
  • Pomocny post
    #13 21504928
    mrice
    Moderator AGD
    zloty_2000 napisał:
    Co do opisów sprzętu na stronach, to podchodzę do nich z pewną rezerwą

Zatem skorzystaj z strony marek Bosch lub Siemens, masz tam ajnie rozpisane obecnie produkowane modele i rozpiskę z tą samą zasadą co któy ma.
    Jeśli bajerów nie potrzebujesz spokojnie możesz popatrzeć po sprzętac z serii 4, ccesz ciut bajerów seria 6, chcez na wypasie bawisz się w serię 8, ale wóczas już sporo płacisz za bajerki.
  • #14 21505426
    zloty_2000
    Poziom 8  
    mrice napisał:
    zloty_2000 napisał:

Zatem skorzystaj z strony marek Bosch lub Siemens, masz tam ładnie rozpisane obecnie produkowane modele i rozpiskę z tą samą zasadą, co który ma.
    Jeśli bajerów nie potrzebujesz, spokojnie możesz popatrzeć po sprzętach z serii 4, chcesz ciut bajerów, seria 6, chcesz na wypasie, bawisz się w serię 8, ale wówczas już sporo płacisz za bajerki.

Dziękuję Ci.
    Bajerów jakoś nie potrzebuję. To ma być sprzęt działający i nie wymagający wzywania serwisów po roku czy dwóch albo zaraz po końcu gwarancji. Porównam sobie jeszcze wersje 4 i 6, czym się różnią, i będę konkretne modele brać.
  • Pomocny post
    #15 21505475
    yogi286
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    W temacie - pralki samsung moim zdaniem. Nawet pod kątem późniejszych napraw (wymienne łożyska, rozkręcalny bęben)

Suszarki - no cóż temat rzeka :)

Jak się da kupił bym na grzałce leżaka magazynowego kernau...

Jak pompa ciepła - samsung (miedziany wymiennik)

Średnio jeden electrolux tygodniowo na pompę ciepła zgłasza się do mnie.
    6 na 10 ma zatarta sprężarkę.

Rozwiązanie pompy ciepła omijał bym w elektrolux.
  • #16 21505488
    AsReeX
    Poziom 40  
    yogi286 napisał:
    W temacie - pralki samsung moim zdaniem. Nawet pod kątem późniejszych napraw (wymienne łożyska, rozkręcalny bęben)

Co z tego, że są wymienne łożyska jak elektronika padnie dwa razy (w tym czasie)!
  • #17 21505691
    zloty_2000
    Poziom 8  
    Nie chcę kolejnego tematu zakładać, a to wyszło przy szukaniu sprzętów, o których rozmawiamy.

Zauważyłem, że jest w sklepach silne ciśnienie (niezależnie od właściciela) na sprzęty Haier. W jednym ze sklepów nawet było tak, że człowiek mnie przekonywał, że to o niebo lepszy sprzęt niż Samsung/Whirlpool czy nawet Bosch i nie docierało do mnie, by wycenił te modele, co mnie interesują, i nadal wpychał Haiera, mówiąc, że to o niebo lepsze zamienniki... Czyżby aż tyle firma zainwestowała, by sprzedaż rozruszać, czy może w sklepach mają targety z tym brandem?

Dodano po 50 [minuty]:

mrice napisał:
    zloty_2000 napisał:

Zatem skorzystaj z strony marek Bosch lub Siemens, masz tam ajnie rozpisane obecnie produkowane modele i rozpiskę z tą samą zasadą co któy ma.
    Jeśli bajerów nie potrzebujesz spokojnie możesz popatrzeć po sprzętac z serii 4, ccesz ciut bajerów seria 6, chcez na wypasie bawisz się w serię 8, ale wóczas już sporo płacisz za bajerki.

@mrice Czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć jedną rzecz? W Bosch serii 6 (nie sprawdzałem jeszcze Siemensa) są opcje parowe. Czy bać się tego rozwiązania czy jest w miarę mało awaryjne? To w sumie wg mnie bajer (nie miałem z tym styku) czy może jednak się mylę i taka opcja robi jakąś dobrą robotę?

Dziękuję.
  • Pomocny post
    #18 21506039
    mrice
    Moderator AGD
    zloty_2000 napisał:
    Czyżby aż tyle firma zainwestowała, by sprzedaż rozruszać, czy może w sklepach mają targety z tym brandem?

Może być tak, ze muszą się wyzbyć tego z magazynów. Z tego co kojarzę, to sklep od dostarczenia sprzętu przez dostawce ma jakiś tam czas X na jego sprzedanie, by producent honorował gwarancję. Jeśli ten czas przekroczą muszą owe obowiązki przejąć na siebie. Bynajmniej to kiedys mi się obiło o uszy, ale głowy pod kosę za te inormacje nie podłożę :)

zloty_2000 napisał:
    W Bosch serii 6 (nie sprawdzałem jeszcze Siemensa) są opcje parowe. Czy bać się tego rozwiązania czy jest w miarę mało awaryjne?

Użytkownic dość rzadko się decydują na suszarki z opcją pary. w stajni BSH jest ten ukłąd dośc prosto rozwiązany, ma dodatkowy zbiornik w który powinno nalewać się wodę zdemineralizowaną, ta spływa do grzałki (znanej z starszych zmywarek) i tam jest podgrzewana aż powstaje para. W sumie rozwiązanie proste jak cep, grzałki tego typu były mało awaryjne. Ja osobiście nigdy nie trafiłęm w stajni BSH na problemy z wytwornicą pary, ale tak jak pisałem, dość rdko występuje to w serwisowanych zmywarkach.
  • #19 21506101
    zloty_2000
    Poziom 8  
    mrice napisał:
    zloty_2000 napisał:
    W Bosch serii 6 (nie sprawdzałem jeszcze Siemensa) są opcje parowe. Czy bać się tego rozwiązania, czy jest w miarę mało awaryjne?

Użytkownicy dość rzadko się decydują na suszarki z opcją pary. W stajni BSH jest ten układ dość prosto rozwiązany, ma dodatkowy zbiornik, w który powinno nalewać się wodę zdemineralizowaną, ta spływa do grzałki (znanej z starszych zmywarek) i tam jest podgrzewana, aż powstaje para. W sumie rozwiązanie proste jak cep, grzałki tego typu były mało awaryjne. Ja osobiście nigdy nie trafiłem w stajni BSH na problemy z wytwornicą pary, ale tak jak pisałem, dość rzadko występuje to w serwisowanych zmywarkach.

Widzisz - na szybko pisałem i łyknąłem, że chodziło mi o pralki z funkcją parową - Program parowy Iron Assist - zauważyłem na stronie Boscha, że tylko seria 2 tego nie ma.

Bo suszarkę to chcę taką, co suszy, para wg mnie nie jest w niej potrzebna.

I jeszcze raz dziękuję za czas poświęcony.
  • #20 21506114
    mrice
    Moderator AGD
    podeślij dokłądny model, zbaczymy czy uda się coś posprawdzać, ale pralki w większości przypadków do pary wykorzystują to co już mają, pobierają po prostu mało wody, tak by nie wyszła ponad linię bębna i po prostu gotują wodę grzałką.
    Czasami bywały osobne ukłądy do pary, ale to głównie w azjatyckic produkcjach.
  • #22 21510395
    Nikita_Bennet
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    tak czytam i widzę że polecacie tutaj z pralek BSH?
    Chodzi o trwałość, obecnie chodzi jeszcze EWF1240 ale potrzebna nowa i zaczynam się rozglądać żeby kupić wstawić i ma działać bezawaryjnie. Coś poza BSH?
  • #24 21510433
    Nikita_Bennet
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    miele odpada - te lepsze drogie są.
    Dość pochlebne opinie słyszałem o LG natomiast jakoś nie wydaje mi się aby robili dobre pralki w sensie trwałe.
    Wiem że electrolux odpada bo podobno spadła jakość (zresztą trochę wpisów na forum z pytaniami jest o electroluxa).
    Zużycie prądu i wody mnie nie martwi za bardzo o ile będzie sprzęt trwały.
  • #26 21510599
    mrice
    Moderator AGD
    Nikita_Bennet napisał:
    Dość pochlebne opinie słyszałem o LG

LG zły nie jest ale do Boscha mu jeszcze kawałek drogi.
    PRalki są całkiem fajne i trwałe, natomiast elektronikę zalewają paskudnym żelem i choć ogólnie naprawia się moduły zalewane, to ja już się z nich wyleczyłem, w przypadku awarii nie podejmuje ich napraw, tylko wymiana.
    W suszarkac natomiast nieco durnie rozwiązali konstrukcję i do wielu napraw trzeba dosć mocno rozbierać sprzęt, nawet nie zrobili po dobroci dojścia do pompy kondensatu, trzeba wystawiać bęben z suszarki.

Nikita_Bennet napisał:
    Wiem że electrolux odpada bo podobno spadła jakość

Suszarki sa bardzo awaryjne, pralki ejszcze uchodzą.

Nikita_Bennet napisał:
    Zużycie prądu i wody mnie nie martwi

I tak dane katalogowe nie pokryją się z rzeczywistością :)
  • #27 21510628
    zloty_2000
    Poziom 8  
    @mrice Jeszcze raz dzięki za dzielenie się wiedzą i doświadczeniem. Ostatecznie chcemy do domu kupić taki zestaw pralka suszarka Bosch:
    Pralka WGG242ZEPL
    Suszarka WQG2410EPL
    Wykluły się jeszcze zakupy ekspresu i wymiana lodówki, więc pójdzie w multirabaty, ale jeśli mogę spytać, trochę nie na temat:
    Lodówka LG GML860PYFE - wiesz coś o niej? Warta grzechu? Co się kobita uparła, to ma być french door, a ja chcę automatyczną kostkarkę i dystrybutor wody - podłączenie do instalacji mam przy lodówce.
  • #28 21510648
    mrice
    Moderator AGD
    Ja się specjalizuje stricte w pralkach zmywarkach i suszarkach.
    Poza to nie będę się więc wypowiadać, bo na bieżąco nie jestem.

Przy ekspresie dość ważny jest smak kawy, tu z tego co wiem wielu użytkowników chwali Jurę.

O chłodnictwie coś więcej powie Ci kolega @AsReeX
  • #29 21510686
    zloty_2000
    Poziom 8  
    @mrice Dzięki. Co do ekspresu to mamy konkretnie ustalone. Pralkę i suszarkę też (co pisałem wyżej) i pozostaje mi dowiedzieć się co nieco o tej lodówce.
    Jeszcze raz dziękuję Ci za czas poświęcony.
  • Pomocny post
    #30 21510694
    AsReeX
    Poziom 40  
    Co tu kolega chce wiedzieć dokładnie?

W zasadzie lodówki (podkreślam tylko lodówki) Samsung'a i LG są całkiem przyzwoite! To autorskie konstrukcje (własne projekty, a nie nadrukowane logo na Chińczyku) i nie sprawiają większych problemów.

Prywatnie mogę powiedzieć, że u mnie lodówka to jedynie wyrób niepochodzący z B/S/H (brak w ofercie ciekawych SideBySide lub 4 drzwiowych modeli) :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru zestawu pralki i suszarki w budżecie 5500-5800 PLN, porównując Electrolux i Samsung oraz rozważając alternatywy z grupy BSH (Bosch, Siemens). Electrolux suszarki są krytykowane za awaryjność układów pompy ciepła, szczególnie sprężarek, co skutkuje częstymi naprawami. Samsung pralki są oceniane pozytywnie pod kątem trwałości i serwisowalności, choć elektronika bywa awaryjna i droższa w naprawach. BSH jest rekomendowane jako najbardziej trwały i serwisowalny wybór, z podziałem na serie 4 (podstawowa), 6 (średnia) i 8 (zaawansowana). Pralki Bosch Serie 6 (np. WGG242ZEPL) i suszarki Bosch Serie 6 (np. WQG2410EPL) są chwalone za cichą pracę, skuteczne suszenie, dobre rozwiązania filtrów i autowyważanie prania. Funkcje parowe w pralkach Bosch (np. Iron Assist) są uznawane za mało awaryjne i raczej dodatki niż konieczność. W temacie lodówek, LG GML860PYFE (french door z kostkarką i dystrybutorem wody) jest oceniana jako dobry wybór w cenie do 6500 PLN, przewyższający niektóre modele Samsunga pod względem funkcjonalności. Dyskusja podkreśla znaczenie trwałości, serwisowalności i unikanie nadmiernych bajerów w sprzęcie AGD, zwłaszcza w pralkach i suszarkach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA