logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ładować akumulatorki AA w latarce Tiross TS-689 bez rozkręcania? (przeróbka latarki)

LoRdGda 01 Kwi 2025 11:59 621 2
  • #1 21503190
    LoRdGda
    Poziom 10  
    Dzień dobry,
    Nie jestem elektronikiem, o elektryce mam niewielkie pojęcie.

Posiadam chińską latarkę led UV (tiross ts-689), którą bardzo lubię. Niestety fabryczny akumulator (duży czarny klocek ze zdjęcia) trzymał jedynie kilka minut, a zależy mi na kilku godzinach. Za grosze kupiłem na temu koszyk na 4 akumulatorki AA połączone szeregowo, wlutowałem w miejsce starego akumulatora i działa fajnie :)

Na 3 zdjęciach ładowarka akumulatorów, na jednym rozłożona latarka.

Potrzebuję prowizorycznego patentu, by nie rozkręcać latarki za każdym razem w celu wyjęcia akumulatorów do ładowania.
    Oryginalnie ładowanie odbywało się poprzez podłączenie latarki kablem do gniazdka domowego. Zorientowałem się, że akumulatorki Ni-MH wymagają specjalnej ładowarki i taką starą znalazłem w domowych szpargałach. Czy mogę ominąć sprytnie tę płytkę z gniazdkiem na kabel, wyprowadzić kable od koszyka z akumulatorkami i podłączyć do ładowarki? Jeżeli tak, to ktoś uprzejmie podpowiedziałby, co z czym połączyć? :D
    Rozłożona ładowarka akumulatorów z widoczną płytą elektroniczną i okablowaniem.
    Ładowarka do akumulatorków z miejscem na cztery baterie.
    Rozłożona chińska latarka LED UV z modyfikowanym systemem zasilania i akumulatorami AA na biurku.
    Ładowarka EMOS KN-8501 z wtyczką sieciową i etykietą specyfikacji.

AI: Czy mógłbyś podać specyfikacje swojej ładowarki Ni-MH, takie jak napięcie wyjściowe i prąd?
    4,8V 500mA
    AI: Jakie masz doświadczenie z podstawowymi połączeniami elektrycznymi? Chcemy upewnić się, że porady będą dla Ciebie zrozumiałe i bezpieczne.
    Niewielkie ;) Umiem coś zasmarkać lutownicą, nie mam multimetru.
  • #2 21503634
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Robiłem takie coś w latarce tej marki. Lepiej pasują 3 akumulatory połączone szeregowo sprzedawane jako bateria do telefonu panasonic. Należy przełożyć jeden by leżał na dwóch pozostałych - zmieści się w miejsce starej baterii. Ładowarka latarki nada się do ładowania tych akumulatorów, jednak ja zrobiłem zabezpieczenie w postaci 2 diod połączonych szeregowo i przyłączonych równolegle do każdego z akumulatorów. Czyli używasz 6 diod. kol. _jta_ publikował taki schematy z 2 diodami i 4 diodami do każdego akumulatora. Dzięki temu akumulatory nie ulegają przeładowaniu. Używam tę przeróbkę 2 rok i działa wyśmienicie.
    Narysuj sobie schemat:
    3 akumulatory połączone szeregowo.
    równolegle do każdego z nich dwie szeregowo połączone diody prostownicze - anoda górnej do plusa akumulatora, katoda dolnej do minusa zabezpieczanego akumulatora.
REKLAMA