logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się usunąć pierścień magnetyczny ABS w VW Polo 9N?

bednarus3 01 Kwi 2025 13:06 927 12
REKLAMA
  • #1 21503268
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Jak zamontowany jest pierścień magnetyczny ABS do piasty tylnego koła w Polo 9N? Czy da się go usunąć, chociażby mechanicznie?
  • REKLAMA
  • #2 21503309
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Czarny, płaski pierścień uszczelniający na białym tle
    pierścień jest na wcisk
  • REKLAMA
  • #4 21503319
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Zawsze jest zgnite. Nie opłaca sie samego pierścienia kupować i zakładać, tylko nowa piasta.
  • #5 21503503
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1140
    Jest razem z łożyskiem i piastą do kupienia to po co się babrać.
  • REKLAMA
  • #6 21503554
    bednarus3
    Poziom 17  
    Chcę się pozbyć fabrycznego pierścienia i założyć koronkę taką, jaka była w Golfie trzeciej generacji. Ostatecznie chcę do Golfa 3 założyć czop od Polo 6N GTI, tę piastę z wymienionym pierścieniem ABS, by umożliwić zmianę tylnych hamulców na większe.
  • REKLAMA
  • #7 21503584
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21503554
    A masz pewność że sterownik ABS popiera taką podmianę?
    Bo czujniki chyba są inne.
  • #8 21503587
    bednarus3
    Poziom 17  
    Dlatego chcę się pozbyć fabrycznego pierścienia i założyć koronkę ABS.

Pierścień ABS z widocznymi zębami.

O ile się nie mylę, to czujniki w Polo 3 i w Golfie 3 są takie same.
  • #9 21503601
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21503587
    Właśnie o to mi chodziło.
    Założysz koronkę i do niej czujnik abs który jest inny niż oryginał.
    I tu sterownik abs w pompie może walić błąd.
  • #10 21503617
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3354
    Bez sensu 9n ma lekki tył, tam hamulce tarczowe wystarczają. Co innego przód.
  • #11 21503664
    bednarus3
    Poziom 17  
    Widzę, że temat odbiega od pytania, to wyjaśnię o co chodzi. Posiadam Golfa GTI trzeciej generacji. Fabrycznie wyposażono go w hamulce 288 mm z przodu i 226 mm z tyłu. Zamierzam zmienić hamulce na większe. Z przodu nie ma problemu. Wymienia się tarczę na 312 mm z Golfa 4 i jarzmo. Zacisk zostaje co jest. Skoro przód będzie większy, to wypadałoby zwiększyć tył. Ale tyłu nie jest już tak łatwo. Zmienić trzeba prawie wszystko. Teraz kombinuję jakie części z różnych modeli da się z sobą połączyć, żeby osiągnąć zamierzony cel. Niemniej chcę to zrobić na częściach z grupy VAG, bez żadnych adapterów i większych przeróbek.

shegipl napisał:
    Założysz koronkę i do niej czujnik abs który jest inny niż oryginał.
    I tu sterownik abs w pompie może walić błąd.

Jeszcze raz. Chcę zamontować piastę z Polo 4 do Golfa 3. Najpierw zostanie usunięty z niej pierścień ABS. Potem nałożona będzie koronka z Golfa 3. Czujnik też zostanie z Golfa 3. Ja tu żadnego konfliktu elektrycznego ze sterownikiem nie widzę. Jedynym problemem może być brak dopasowania do siebie poszczególnych części, przez co koronka będzie w niewłaściwym miejscu w odniesieniu do czujnika.
  • #12 21503753
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 581
    Może wtrącę. Jeśli planujesz jeździć ekstremalnie, to możesz się z tyłem pobawić, jeśli jednak chodzi o siłę hamowania przy normalnym eksploatowaniu, to sobie daruj. Nawet najmniejsze seryjne heble są w stanie zablokować koła. Montowanie większych nie ma na celu zwiększenia siły, ale zwiększenia pojemności cieplnej, żeby tę siłę zachować, jak będziesz mordował.
    Masz rację, zostawiając czujniki i koronki z tą samą ilością sektorów, konfliktu żadnego nie będzie. Nie wypowiem się w tym konkretnym przypadku, bo nie znam VAG-a, jednak z doświadczenia w innych modach wiem, że powiększanie tyłu nie zawsze jest niezbędne. To jest potrzebne, jak hamujesz z większych prędkości, albo wielokrotnie nie dając im ostygnąć.
  • #13 21504050
    bednarus3
    Poziom 17  
    Jestem świadomy, że jest to sztuka dla sztuki. Auto jeździ tylko w weekendy, o ile nie pada deszcz. O ekstremalnej jeździe nie ma mowy, bo na tor się tym samochodem nie wybieram, a poza torem nie powinno się jeździć ekstremalnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pierścień magnetyczny ABS w VW Polo 9N jest montowany na wcisk do piasty tylnego koła i zazwyczaj jest skorodowany, co utrudnia jego mechaniczne usunięcie bez uszkodzenia. Wymiana samego pierścienia nie jest opłacalna, ponieważ jest on integralną częścią piasty i łożyska, które najlepiej wymienić w całości. Dyskusja dotyczyła również możliwości zamontowania piasty z Polo 9N (lub Polo 6N GTI) do Golfa 3 generacji, z usunięciem fabrycznego pierścienia ABS i założeniem koronki ABS z Golfa 3, aby umożliwić montaż większych tylnych hamulców. Wymiana ta wymaga kompatybilności czujników ABS i sterownika, które mogą się różnić między modelami, co może powodować błędy. Użytkownicy zwracali uwagę, że zwiększanie tylnych hamulców w Polo 9N jest często zbędne ze względu na lekkość tyłu, a większe hamulce tylnie mają sens głównie przy ekstremalnej jeździe lub dużych prędkościach. Ostatecznie planowana modyfikacja ma na celu użycie części z grupy VAG bez adapterów i większych przeróbek, z zachowaniem zgodności czujników i koronki ABS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA