logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować niechciane urządzenia Bluetooth na KIVI 55U760QB?

shenres111 02 Kwi 2025 21:03 774 7
REKLAMA
  • #1 21505045
    shenres111
    Poziom 2  
    Cześć, kupiłem telewizor
    Ekran telewizora z prośbą o parowanie Bluetooth z urządzeniem KN319.
    KIVI 55U760QB 55" LED 4K Android TV i wszystko fajnie, ALE… pilot jest na Bluetooth, co można się domyślić - telewizor ma cały czas go włączonego, aby ten pilot mógł działać. No i ostatnio ktoś wyłapał to i trolluje mnie, podłączając się cały czas do mojego telewizora. Próbowałem wyłączyć Bluetooth, ale nie da się, dosłownie się nie da, albo ja nie potrafię... chociaż z drugiej strony, jak go wyłączę, to pilot nie będzie działał. Ktoś wie, jak ten problem rozwiązać?
    Dodam tylko, że urządzenie, które chce się podłączyć, to KN319.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21505712
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam
    Może ktoś nie wie, że próbuje się sparować nie ze swoim urządzeniem.
    A po drugie, to wygląda jakbyś miał włączoną funkcję nonstop dodawania urządzenia lub parowania, lub funkcję widoczność Bluetooth?
    Nie wiem, co ma ten Kivi.
    Włącz funkcję programisty, może tam jest
  • REKLAMA
  • #3 21506351
    shenres111
    Poziom 2  
    >>21505712
    Ktoś specjalnie to robi, raz trwało to godzinę, sparowałem parę razy, potem odłączyłem urządzenie i dalej parowało. Nie da się wyłączyć funkcji Bluetooth, albo nie potrafię właśnie. Tylko jak wyłączę, to jak pilot ma działać?
  • #4 21506452
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    >>21506351
    Bluetooth przy pilocie bardziej służy do używania funkcji głosowych oraz innych specjalnych funkcji takich jak np w lg używanie myszki niż do sterowania telewizorem
  • REKLAMA
  • #5 21512454
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 425
    Ja wybrnąłem z takiej sytuacji ( parowanie słuchawek Bluetooth) podłączając do TV klawiaturę USB (obsługa menu) i wyłączając BLUETOOTH pilota (wyjąć baterie). Można też popróbować z myszą USB. Niestety, nie we wszystkich modelach to działa bo niektóre parowanie pilot - TV, jest jak jako, na twardo. A w niektórych pilot ciężko się potem paruje (trzeba wyłączyć wszystkie bluetooth w promieniu 10-20m....)
  • #6 21514841
    PPK
    Poziom 30  
    Poszukuję pomysłu na parowanie (Bluetooth) dwu urządzeń nie posiadających wyświetlaczy. Mam słuchawki bluetooth i nadajnik/odbiornik bluetooth zasilany z USB telewizora i podłączony od wyjścia słuchawkoego (telewizor nie ma bluetooth). Raz się paruje a raz nie. Wszystkich urządzeń w "okolicy" rozpoznawanych przez łapka, jest ok 9. W tym 3 urządzenia sąsiadów. Oba urządzenia mają micro USB ale wg.instrukcjo, służą one tylko do ładowania baterii... Inny ewenement, to wykrywanie bluetooth w .... Monitorze, monitor wg., instrukcji takiej funkcji NIE POSIADA i w menu też go nie ma, żeby wyłączyć...
  • REKLAMA
  • #7 21516966
    PPK
    Poziom 30  
    Znalazłem przyczynę. Blokuje Bluetooth monitora Philips. Wystarczy go (monitor) wyłączyć (wyłącznikiem) i słuchawki się natychmiast parują z telewizorem. Tylko jak go wyłączyć fizycznie/menu, skoro oficjalnie Bluetooth w nim nie ma ???
  • #8 21527493
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam,
    Bo Bluetootha tam nie ma. Prędzej zakłóca jakaś przetwornica lub harmoniczna jakaś z monitora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor KIVI 55U760QB z pilotem działającym na Bluetooth, który musi być cały czas włączony, aby pilot działał. Problemem jest niechciane łączenie się obcego urządzenia KN319 z telewizorem, co powoduje trolling. Próby wyłączenia Bluetooth w telewizorze nie powiodły się, ponieważ wyłączenie Bluetooth dezaktywuje pilota. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie, czy telewizor nie ma włączonej funkcji ciągłego parowania lub widoczności Bluetooth, możliwej do wyłączenia w opcjach programisty. Inne rozwiązania to podłączenie klawiatury lub myszy USB, co pozwala na wyłączenie pilota Bluetooth (np. wyjęcie baterii), jednak nie we wszystkich modelach jest to możliwe, gdyż parowanie pilota może być na stałe. W rozmowie pojawiły się także uwagi o funkcjach Bluetooth w pilotach (np. obsługa głosowa, myszka w LG) oraz o zakłóceniach Bluetooth pochodzących od innych urządzeń, takich jak monitor Philips, który mimo braku oficjalnego Bluetooth może powodować interferencje. Ostatecznie wyłączanie takich urządzeń fizycznie może pomóc w stabilizacji połączeń Bluetooth z telewizorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA