logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór routera LTE do pracy biurowej w Niesiołowicach (Kaszuby)

matFFF 07 Kwi 2025 12:14 429 6
REKLAMA
  • #1 21510313
    matFFF
    Poziom 2  
    Witam,

Potrzebuję pomocy w doborze routera LTE.

Router potrzebny tylko do pracy biurowej (jakieś spotkania na Teamsach, połączenie przez Citrix do platform dla planerów, a więc w miarę stabilne połączenie jest potrzebne, aby nie wyrzucało z działającej sesji) oraz ewentualnie oglądanie YouTube, Netflix.

Ma to być tylko rozwiązanie tymczasowe na najbliższy "sezon", bez potrzeby montowania anten zewnętrznych. Zdaję sobie sprawę, że to może dość znacznie ograniczać możliwości wykorzystania sygnału, ale budynek nie należy do mnie i nie chcę ingerować w jego "strukturę". A więc poszukuję jakiegoś rozwiązania, które może nie będzie najlepsze, ale będzie wystarczające. Budżet, jaki bym chciał przeznaczyć, to max 400 PLN.

Lokalizacja to Niesiołowice na Kaszubach.

Mapa z zaznaczonymi lokalizacjami przekaźników LTE i oznaczeniem adresu w Niesiołowicach.

Poniżej kilka zrzutów z speedtestu na CUDY LT-500.

Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu na stronie Speedtest.

Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu z różnymi wartościami pingu, pobierania i przesyłania.

Jak widać, te wartości to jakieś nieporozumienie. Niestety przez najbliższe 4 tygodnie nie będę w stanie zrobić żadnych pomiarów, czy to dostępności sieci, czy prędkości.

Pytanie, czy na podstawie takich okrojonych danych jesteście w stanie coś doradzić?
    AI: Jaki jest Twój obecny dostawca usług LTE? To pomoże w ocenie zasięgu i wydajności sieci w Twojej lokalizacji.
    PLAY
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21510346
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    A na jakim pasmie LTE ten test Play na tym śmieciowym Cudy? W Play z tego BTS-a w Niesiołowicach liczy się tylko LTE1800, jest też LTE800 ale ono ma szerokość tylko 5MHz czyli ma pojemność 4 razy niższą niż LTE1800.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21510353
    matFFF
    Poziom 2  
    >>21510346
    Wydaje mi się, że było na tym LTE800, ale nie sprawdziłem tego. Ignorancja swoje kosztuje, bo widząc BTS-a z okna, stwierdziłem, że przecież będzie działać na czymkolwiek, oj jak bardzo się pomyliłem.

Generalnie to miejsce to jest jakaś czarna dziura, bo dookoła wszystkie BTS-y mają dostępne po 4 pasma, a ten, tak jak piszesz, w zasadzie jedno.
  • Pomocny post
    #4 21510363
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli to LTE800 to nie licz na wiele, po prostu jest zapchane. Sektor 3 na tym BTS-ie na azymut 240 czyli na ciebie, objawem przeciązenia sektora i pasma jest DL<<UL tak jak u ciebie. Do tej lokalizacji wystarczy router z agregacja 2 pasm LTE w QAM256, albo zew. CPE LTE+ router wewnętrzny. Zasilanie zew. CPE przez injector POE kablem Ethernet , a od injectora kabel Ethernet do routera wewnętrznego. W tej lokalizacji PLAY ma BTS najblizej, Orange/T-mobile BTS w Węsiorach z LTE1800+800/900 a Plus ma LTE1800+900 w Gostomiu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21510371
    matFFF
    Poziom 2  
    >>21510363 Przeglądając forum, zanim wrzuciłem temat, widziałem, że w podobnych przypadkach polecasz (popraw mnie, jeśli się mylę):
    - ZTE model: MF297D
    - Huawei B535-232 / 232a

Nie liczę na za dużo, byle dało się popracować. Czasem z tej miejscówki to wszystko, nawet te Netflixy i cała reszta, nie jest istotna, a zdaję sobie też sprawę, że w "sezonie" to dopiero będzie ruch na tym BTS-ie i dopiero może być zapchany, jak teraz już się nie wyrabia.
  • Pomocny post
    #6 21510384
    matek451
    Poziom 43  
    MF297D nie polecam bo to w kwestii LTE to samo co MF286D, obydwa maja ten sam modem z agregacją 3 pasm LTE w QAM256 a róznią się tylko radiem na WiFi, MF297D ma z AX. Dla ciebie wystarczy ten MF286D, ale te routery nie nadają się do ewentualnych anten zew.
    Jak masz korzystać bez nich to OK, uzywany z 2 letnia gwarancją i softem Nordic z wyborem pasm LTE i zaawansowaną diagnostyką to koszt 299 zł na Allegro.
    Jeśli chciałbyś taki sprzet ale zew. CPE LTE+ router wew. to np. https://allegro.pl/oferta/nokia-4g05-b-router...antena-zewnetrzna-agregacja-300mb-13830823421 od tego samego sprzedawcy, ma w ODU antenę kierunkową wiec jak ustawisz np. na parapecie od strony Delowa to są szanse na skorzystanie z tego BTS-a w agregacji LTE2600+2100+1800 bo Play ma tam te pasma i 3 sektor na azymut 285 czyli na Niesiołowice.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21775692
    matFFF
    Poziom 2  
    zakup routera MF286D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru routera LTE do pracy biurowej w lokalizacji Niesiołowice na Kaszubach, gdzie dostęp do pasm LTE jest ograniczony, a sygnał jest słaby i niestabilny. Testy prędkości wykonane na routerze Cudy LT-500 wskazują na korzystanie głównie z pasma LTE800, które jest przeciążone i ma niską szerokość (5 MHz), co skutkuje niską przepustowością i niestabilnością połączenia. Zalecane jest użycie routera z agregacją dwóch pasm LTE w modulacji QAM256, co poprawi stabilność i prędkość transmisji. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zewnętrznego CPE LTE z anteną kierunkową i routera wewnętrznego zasilanego przez PoE, jednak ze względu na brak możliwości montażu anten zewnętrznych, rekomendowane są modele z dobrym modemem LTE i możliwością wyboru pasm bez anten zewnętrznych. Spośród polecanych modeli wymieniono ZTE MF286D (lub MF297D, który różni się jedynie WiFi AX) oraz Huawei B535-232/232a. Model MF286D jest dostępny używany w cenie około 299 zł z oprogramowaniem umożliwiającym zaawansowaną diagnostykę i wybór pasm LTE. W przypadku braku możliwości montażu anten zewnętrznych, MF286D jest wystarczający do pracy biurowej i oglądania multimediów w warunkach ograniczonego sygnału. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup routera MF286D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA