logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zgłaszać instalację fotowoltaiczną 0,4 kW z falownikiem 500W do sieci?

amajkowski69 08 Kwi 2025 16:37 2136 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy muszę zgłaszać małą instalację fotowoltaiczną 0,4 kW z falownikiem 500 W przed uruchomieniem w sieci?

Jeśli ta instalacja ma pracować on-grid i oddawać energię do sieci, trzeba ją zgłosić do operatora — sam licznik dwukierunkowy nie wystarczy, a bez zgłoszenia oddana energia może zostać potraktowana jak pobrana [#21513014][#21512545] Do zgłoszenia zwykle potrzebne są formularz przyłączenia mikroinstalacji, wniosek o warunki przyłączenia i dokumentacja mikroinstalacji, a dla falownika i modułów mogą być wymagane certyfikaty zgodności; jeśli urządzenia nie ma na liście certyfikowanych, trzeba dopytać sprzedawcę o dokumentację [#21512741][#21513992] W wątku padła też informacja, że bez umowy prosumenckiej oddawanie do sieci nie będzie rozliczane jako eksport, tylko nadal może być liczone jako pobór [#21511865][#21512545] Jeśli nie chcesz albo nie możesz tego zgłaszać, najbezpieczniej używać tego jako instalacji off-grid z magazynem, czyli bez połączenia z siecią operatora [#21515454]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21518761
    compiotr1410
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dzień dobry zainteresowanym.
    Mam podobny problem.
    Mam instalację off-grid, myślę nad wpięciem on-grid do sieci, na razie 800 W bez zgłoszenia, ponieważ praktycznie z ENEA SA nawet nie można się dogadać, rozliczenia raz na rok, nie wiadomo za co, nie wiadomo jakie warunki podłączenia, niektórzy płacą nieziemskie rachunki.
    Mam nowy licznik dwukierunkowy, ale liczy dla mnie tylko w jednym kierunku.
    Wymyśliłem, że można podłączyć 2 panele 400 W, mikroinwerter 800 W, na fazie zamontować przekaźnik priorytetowy, ustawić go na pobór prądu np. na 2,5 A, i jak ta wartość zostanie przekroczona, to przekaźnik włączy mikroinwerter do sieci między wyjście pomiarowe przekaźnika priorytetowego a odbiornikiem np. grzałki, grzejnik, indukcja, zmywarka.
    Na razie, aby tego spróbować, nie musiałbym dużo robić, odepnę 2 panele z szeregu (mam 9 w jednym stringu off-grid i pojadę na 7), kupię mikroinwerter, założę przekaźnik i zobaczę, co będzie, mój licznik chyba pokazuje energię wysyłaną. Koszt niewielki - mikroinwerter i kable, panele i konstrukcję do prób mam.

Co o tym sądzicie?
  • #32 21518778
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    To że twój licznik pokazuje (rozdzielna i wskazuje przepływ w obu kierunkach) nie znaczy że inkasent odczytuje i że nie będziesz płacił za energie oddawaną jako pobraną.
    Jeżeli nie masz licznika zdalnego to nic nie udowodnisz w przypadku np wymiany.

z ciekawości napisz jaki masz model licznika
  • #33 21518816
    compiotr1410
    Poziom 4  
    Licznik pokazuje energię oddaną - 2.8.1 (lub 2.8.T) 0000003, zakładam, że są to jakieś dziwne 3 kWh, do tej pory tego nie obserwowałem, nie wiem, od kiedy to jest, licznik z 2023 r. Licznik - ISKRA AM55
    raczej sam wysyła dane do ENEA z odczytami.
    Jeśli podłączą te 2 panele i kupię jakiś homologowany mikroinwerter, to będę obserwował.
    Na razie myślę też, jak zrobić, aby nie oddawać energii (latem) do sieci, ale tak naprawdę nie mam dobrego pomysłu. Tyle że zimą to zjem wszystko do ogrzewania.

Zakłada że za pobraną też pewnie zapłacę - ale to wszystko to wielka niewiadoma - ponieważ nie można niczego się dowiedzieć w ENEA sa .
    Kupienie mikroinwertera i wpięcie tego do sieci jest rozwiązaniem najtańszym i najprostszym ,

budowanie kolejnego of-gridu to dużo paneli , inwerter hybrydowy najlepiej koło min. 5kW , panele na 3 strony świata , budynek lub jakaś szopa , dużo kabli itp.

Pozdrawiam
  • #34 21518896
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    A nie jest przypadkiem tak, że do 800 Wp nie trzeba zgłaszać a ZE chętnie sobie weźmie to co będzie oddane do sieci?
    Przecież dla nich to nie problem oszacować ile taka instalacja może oddać do sieci lub czy nie przekroczyła jednostkowo mocy.
    Nie policzą do pobranej ale i nie odliczą oddanej.
  • #35 21518910
    compiotr1410
    Poziom 4  
    Co zrobią, nie wiadomo, chętnie wezmą, a mnie obciążą dodatkowymi kWh.
    Dlatego myślę, jak to zrobić, aby nic nie oddawać.
    Możliwe, że da się wpiąć mikroinwerter za inwerterem hybrydowym off-grid, nie wiem tylko, czy to będzie działało, ale jest to jedyny skuteczny sposób, nie wiem, czy mikroinwerter się uruchomi tak podpięty.
  • #36 21519312
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    compiotr1410 napisał:
    Dzień dobry zainteresowanym. Mam podobny problem. Mam instalację off-grid...
    Przyzwoitość nakazywałaby założyć własny temat, a nie wklejać problem do cudzego. Szczególnie, że to zupełnie inna sytuacja.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obowiązku zgłaszania mikroinstalacji fotowoltaicznej o mocy około 0,4 kW z chińskim falownikiem 500 W podłączanym do sieci przez gniazdko oraz posiadaniem licznika dwukierunkowego Apator Otus 3. Instalacje poniżej 0,8 kW formalnie nie wymagają zgłoszenia, jednak aby licznik dwukierunkowy prawidłowo rozliczał energię oddaną do sieci, konieczne jest podpisanie umowy prosumenckiej i dostarczenie dokumentacji potwierdzającej zgodność urządzeń z normami, w tym certyfikatów akredytowanych jednostek. Chińskie falowniki często nie posiadają wymaganych certyfikatów, co może skutkować odmową przyłączenia przez zakład energetyczny (ZE) lub naliczaniem energii oddanej jako pobranej. Samodzielny montaż bez zaświadczenia instalatora z uprawnieniami komplikuje proces zgłoszenia. Zalecane jest kontaktowanie się bezpośrednio z lokalnym operatorem (np. PGE) w celu ustalenia wymagań i ewentualnego złożenia wniosku o określenie warunków przyłączenia mikroinstalacji. Alternatywnie, dla uniknięcia problemów prawnych i rozliczeniowych, sugerowane jest wykorzystanie instalacji jako off-grid (niepodłączonej do sieci) z magazynem energii, co pozwala na samodzielne wykorzystanie wyprodukowanej energii bez konieczności zgłoszenia. W przypadku braku certyfikatów i dokumentacji, operator może naliczać energię oddaną jako pobraną, a także przeprowadzić kontrolę i nałożyć sankcje. W dyskusji pojawiły się także uwagi o konieczności wymiany licznika na zdalny dwukierunkowy oraz o różnicach w podejściu operatorów do mikroinstalacji plug and play. Użytkownik rozważa zwrot chińskiego falownika i zakup krajowego systemu z pełnym sinusem i magazynem energii, co jest rekomendowane jako bezpieczniejsze i bardziej zgodne z przepisami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA