logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zgłaszać instalację fotowoltaiczną 0,4 kW z falownikiem 500W do sieci?

amajkowski69 08 Kwi 2025 16:37 2130 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy muszę zgłaszać małą instalację fotowoltaiczną 0,4 kW z falownikiem 500 W przed uruchomieniem w sieci?

Jeśli ta instalacja ma pracować on-grid i oddawać energię do sieci, trzeba ją zgłosić do operatora — sam licznik dwukierunkowy nie wystarczy, a bez zgłoszenia oddana energia może zostać potraktowana jak pobrana [#21513014][#21512545] Do zgłoszenia zwykle potrzebne są formularz przyłączenia mikroinstalacji, wniosek o warunki przyłączenia i dokumentacja mikroinstalacji, a dla falownika i modułów mogą być wymagane certyfikaty zgodności; jeśli urządzenia nie ma na liście certyfikowanych, trzeba dopytać sprzedawcę o dokumentację [#21512741][#21513992] W wątku padła też informacja, że bez umowy prosumenckiej oddawanie do sieci nie będzie rozliczane jako eksport, tylko nadal może być liczone jako pobór [#21511865][#21512545] Jeśli nie chcesz albo nie możesz tego zgłaszać, najbezpieczniej używać tego jako instalacji off-grid z magazynem, czyli bez połączenia z siecią operatora [#21515454]
  • #1 21511821
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Dzień dobry, zakupiłem ostatnio 4 panele fotowoltaiczne o mocy 100 W oraz do tego chiński falownik 500 W podłączany do gniazdka sieciowego, który oddaje do niego prąd. Moc instalacji będzie około 0,4 kW. Mam zamontowany licznik dwukierunkowy.
    Moje pytanie: czy muszę to gdzieś zgłaszać przed włączeniem, czy licznik sam będzie naliczał oddany prąd?

Falownik 500 W podłączony do instalacji elektrycznej z wyświetlaczem cyfrowym.
  • #2 21511865
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    amajkowski69 napisał:
    Mam zamontowany licznik dwukierunkowy.
    Moje pytanie: czy muszę to gdzieś zgłaszać przed włączeniem, czy licznik sam będzie naliczał oddany prąd?

Obowiązku zgłaszania takich instalacji nie ma (<0,8kW)
    Ale mimo posiadania licznika dwukierunkowego by oddany prąd był naliczany musi być podpisana umowa prosumencka.
    Chyba musi też ZE go przeprogramować (chyba)
  • #3 21511949
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    amajkowski69 napisał:
    czy muszę to gdzieś zgłaszać przed włączeniem, czy licznik sam będzie naliczał oddany prąd?
    Powinieneś zgłosić u lokalnego dystrybutora energii. Jeśli nie, to w skrajnych przypadkach zapłacisz za wyprodukowaną i oddawaną do sieci energię.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21512012
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    @amajkowski69 @michalPV @Mobali Tylko czy ZE przyjmie zgłoszenie z chińczykiem, który pewnie nie ma wymaganych certyfikatów?
  • #5 21512179
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Licznik dwukierunkowy o niczym nie świadczy, i tak będzie naliczał jednokierunkowo jak nie zgłosisz. A bez certyfikatów raczej nie przejdzie. Z tym, że tak mała produkcja to jest do ogarnięcia, produkcji będzie z tego może 300W, poobserwuj licznik, jak jesteś w domu to zwykle zużywasz więcej niż te 300W więc jest szansa, że żadnej nadwyżki nie będzie, a jakby miała być to wyciągasz wtyczkę z gniazdka i spokój.
  • #6 21512180
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 849
    @Mobali Nie ma obowiązku zgłaszać do 800 W paneli jak energię wykorzysta na swoje potrzeby to nic nie zapłaci za wyprodukowaną energię.
  • #7 21512183
    michalPV
    Poziom 31  
    adse napisał:
    Z tym, że tak mała produkcja to jest do ogarnięcia, produkcji będzie z tego może 300W, poobserwuj licznik, jak jesteś w domu to zwykle zużywasz więcej niż te 300W więc jest szansa, że żadnej nadwyżki nie będzie

Zależy co ma w domu. U mnie w ciągu dnia pobór nie przekracza 200W/h
  • #8 21512216
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    W takim razie amajkowski podłączy tylko 3 panele do inwertera:) A nawet jak podłączy wszystkie 4, to zamiast naliczać 200W licznik policzy tylko 100W nadwyżki w drugą stronę. Jak by nie liczyć, co najmniej połowa prądu zaoszczędzona;)
  • #9 21512236
    michalPV
    Poziom 31  
    @adse , też racja 👍👍
  • #10 21512488
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Dziękuję za wszystkie rady. Właśnie problem może być z certyfikatami, a także zmontowałem to sam, więc zaświadczenie od kogoś, kto ma uprawnienia do montowania takiego czegoś, byłoby potrzebne. Na liczniku są kody, wyświetlane są różne informacje, np. energia pobrana i teoretycznie energia oddana oraz maksymalna moc. Oddania testowałem przez kilka godzin, nie jestem pewny, czy dobrze to odczytałem, ale licznik pokazywał prąd oddany 0,2, za jakiś czas było 0,5 kW, a moc maksymalna 0,4. To by się zgadzało, bo w pełnym słońcu łapie 400 W na liczniku po stronie DC. Pomyślałem, że zrobię sobie z tego jakiegoś off grida czy coś, żeby w jakiś sposób wykorzystać te panele, no bo może licznik policzy oddaną energię, ale oni i tak bez zgłoszenia policzą to jako energię pobraną.
  • #11 21512545
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Jakieś trzy miesiące temu rozmawiałem z monterem liczników PGE ,twierdził że przy braku umowy prosumenckiej brane jest pod uwage tylko liczydło energii pobranej. Więc może warto się dopytać u dystrybutora energii elektrycznej.
  • #12 21512741
    Mobali
    Poziom 43  
    prose napisał:
    Nie ma obowiązku zgłaszać do 800 W paneli jak energię wykorzysta na swoje potrzeby to nic nie zapłaci za wyprodukowaną energię.
    Problem dotyczy zupełnie czegoś innego. Czyli energii, której jednak nie wykorzysta, a wprowadzi do sieci. A to zupełnie realne, na przykład wczesnym popołudniem przy sporym nasłonecznieniu, jak wszyscy są w pracy.
    amajkowski69 napisał:
    Właśnie problem może być z certyfikatami, a także zmontowałem to sam, więc zaświadczenie od kogoś, kto ma uprawnienia do montowania takiego czegoś, byłoby potrzebne.
    Byłoby prościej, gdybyś przy zakładaniu tematu wskazał pełne dane elementów tej instalacji. Nie chodzi o wykonawcę (montaż), tylko o dokumentację użytego inwertera. Zwykle, do takiego zgłoszenia wymagane są trzy dokumenty:
    - zgłoszenie przyłączenia mikroinstalacji (na formularzu lokalnego dystrybutora),
    - wniosek o określenie warunków przyłączenia mikroinstalacji do sieci,
    - dokumentacja mikroinstalacji.
    Podstawą prawną są obowiązujące od 1 maja 2022 r. wymagania dokumentu "Warunki i procedury wykorzystania certyfikatów w procesie przyłączania modułów wytwarzania energii do sieci elektroenergetycznych", Zgodnie z tymi zapisami, konieczne jest okazanie certyfikatu zgodności wystawionego przez akredytowaną jednostkę certyfikującą, który potwierdza zgodność modułu wytwarzania energii z wymaganiami poniższych dokumentów:
    - Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG).
    - Wymogi ogólnego stosowania wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG).

Obowiązek dostarczenia certyfikatu zgodności dotyczy tylko tych modułów wytwarzania energii, które nie znajdują się w obowiązującym wykazie certyfikowanych urządzeń. Aktualną listę urządzeń certyfikowanych (dla których nie są wymagane certyfikaty zgodności) masz w poniższym dokumencie:

2025-04-01...en_1.3.pdf (106.27 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21512779
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Zamieszczam link na AliExpress
    Tutaj do falownika
    https://a.aliexpress.com/_EGDoV40
    A tutaj do paneli
    https://a.aliexpress.com/_EHuSSU8
    Gdzie wszystko zakupiłem, co do dokumentacji właśnie jest tylko co na stronie przy falowniku nie było żadnej instrukcji, na panelach jest naklejona specyfikacja tylko z tyłu, powiedzcie, czy da się coś z tych stron wyciągnąć, czy dla nich to by wystarczyło
    Naklejka specyfikacyjna panelu fotowoltaicznego JingyangPV.
  • #14 21512788
    Mobali
    Poziom 43  
    Sprawdź więc, czy to urządzenie figuruje na załączonej liście. Jeśli nie, wystąp do sprzedawcy o dokumentację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21512910
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    Jaki licznik? jaki ZE? w skrajnych przypadkach albo będziesz płacił za to co wprowadzisz (jako pobrane) albo będziesz miał oddawanie 1:1

C52 też jest dwukierunkowy :)
    Jeżeli jest dwukierunkowy zdalny to od razu to wyłapią i kontrola.
  • #16 21512997
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Licznik mam Apator Otus 3 zdalny, zmieniali go pół roku temu
  • #17 21513008
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    Tauron? PGE? Energa ENEA?

Jeżeli otus w tauron to wyłapią oddawanie i będą niuchać.
  • #18 21513014
    Mobali
    Poziom 43  
    Posiadany licznik ma niewiele wspólnego z tematem. Podłączenie takiej instalacji należy zgłosić, bo w przeciwnym razie istnieje ryzyko doliczenia produkcji do rachunku. W skrajnych przypadkach, operator może także zrobić spore problemy, jeśli tylko uzna, że niezgłoszona i samowolnie włączona instalacja powoduje problemy w sieci. Jeśli nie chcesz lub nie możesz tego zgłaszać (brak dokumentacji), to posiadaną instalację należy doposażyć w magazyn i używać jako "off-gridową wyspę", czyli niewielką autonomiczną instalację niepołączoną z siecią operatora. Te trzy panele i akumulator będą w sam raz do zasilania stanowiska z komputerem i monitorem, do sprzętu audio, telewizora, itp... Przez trzy czwarte roku prawdopodobnie nie będzie nawet konieczności używania i dokupywania "prądu z gniazdka". Wydaje się że to niewiele, ale będą naprawdę spore oszczędności w skali roku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21513018
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Operator PGE, właśnie też myślę, żeby to wykorzystać na jakiś off-grid mikroinwerter. Mogę jeszcze zwrócić, a za to kupić właśnie coś do off-grid.
  • #20 21513505
    Mobali
    Poziom 43  
    Skoro możesz zwrócić, to po prostu zwróć. Trochę dołożysz i kupisz sobie w kraju gotowy system z pełnym sinusem, wejściem dla PV oraz akumulatora. W ten sposób bez zgłaszania i jakichkolwiek problemów prawnych, postawisz sobie prostą, w pełni niezależną oraz niezawodną instalację wyspową i przez większość roku zasilanie wielu urządzeń będzie w pełni darmowe. Ponadto będziesz miał skuteczną ochronę przeciwprzepięciową i własne zasilanie awaryjne w razie braku zasilania (magazyn!). Polecam, bo to lepszy kierunek niż "polka z energetyką", żeby podłączyć chiński falownik bez papierów. Szczególnie, że przy tej skali produkcji, zysk chyba nie jest tego wart?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21513531
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Tak też zrobię, dziękuję panowie za wszystkie cenne rady i informacje. Pozdrawiam serdecznie.

Dodano po 10 [godziny] 26 [minuty]:

Panowie pisałem do sprzedawcy inwertera wczoraj o certyfikaty wysłał mi takie coś czy w ZE
    Uznali by takie coś ?
    Certyfikat zgodności dla mikroinwertera pokazujący szczegóły dotyczące producenta i standardów testowych.
    Instrukcja obsługi mikroinwertera GMI z diagramami technicznymi.

Dodano po 8 [minuty]:

Panowie pisałem do sprzedawcy inwertera wczoraj o certyfikaty wysłał mi takie coś czy w ZE
    Uznali by takie coś ?
    Certyfikat zgodności dla mikroinwertera pokazujący szczegóły dotyczące producenta i standardów testowych.
    Instrukcja obsługi mikroinwertera GMI z diagramami technicznymi.
  • #22 21513992
    Mobali
    Poziom 43  
    amajkowski69 napisał:
    ...czy w ZE Uznali by takie coś ?
    Chyba najprościej skontaktować się z BOK Twojego operatora i dopytać u źródła. Być może okaże się, że ta dokumentacja będzie dla nich wystarczająca. Przedstaw sprawę wprost, że zamierzasz uruchomić mikroinstalację PV (tzw. "balkonową" o mocy poniżej 0,8kWp) i dowiedz się co musisz dostarczyć do ZE. Jeśli to konieczne, złóż wniosek o określenie warunków przyłączenia mikroinstalacji do sieci (pisałem o tym w #12). Niestety, ale operatorzy mają różne podejście do tematu, także poszczególne oddziały mogą nieco inaczej potraktować urządzenia spoza listy. Ale dobra wiadomość jest taka, że jeśli tylko moc instalacji oraz falownik spełnią formalne wymagania, to ZE po prostu nie może odmówić jego przyłączenia - takie jest obowiązujące prawo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21514435
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Okej, dzięki bardzo, czekam jeszcze na certyfikat paneli i skontaktuję się z działem PGE. Dopytam, co i jak.
  • #24 21514713
    Mobali
    Poziom 43  
    Przypuszczam, że z "kwitami" nie będziesz miał żadnych problemów ze zgłoszeniem takiej instalacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21514964
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    =Grzegorz= napisał:
    Tauron? PGE? Energa ENEA?

Jeżeli otus w tauron to wyłapią oddawanie i będą niuchać.

Czy jak licznik jest jednofazowy- zdalny a trójfazowy starego typu to taką małą instalację pod 1 fazę też wyłapią?
  • #27 21515345
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Dosłali mi jeszcze jeden certyfikat i jeszcze sporo innych papierków na temat tego mikroinwertera, łącznie z kilkudziesięcioma stronami w pliku PDF. Skontaktuję się z działem obsługi, ewentualnie złożę wniosek i dam znać, czy rozpatrzyli pozytywnie.
  • #28 21515454
    Mobali
    Poziom 43  
    stasiekb100 napisał:
    Na początku tego tematu nie trzeba było zgłaszać do wielkości 0,8 kW.
    No pewnie, że nie trzeba. Tyko jak bez takiego zgłoszenia rozwiązać kwestie opłat za oddaną do sieci produkcję z takiej instalacji? I co zrobić w przypadku, jeśli ZE jednak naśle kontrolę i stwierdzi, że podłączone urządzenie powoduje zakłócenia w sieci lub narusza warunki umowy? Uważałbym z tego typu poradami, bo w niektórych przypadkach mogą się one okazać bardzo kosztowne. Szczególnie dla tych, którzy w takie zapewnienia uwierzą na słowo. Faktycznie bez jakiegokolwiek zgłaszania można uruchomić tego typu instalację wyłącznie we własnym domu, pod warunkiem że będzie ona off-grid (poza siecią operatora, z produkcją wykorzystywaną na bieżąco lub magazynowaną). Wszelkie mikroinstalacje on-grid albo plug and play (mikroinstalacja "do gniazdka") muszą spełniać ściśle określone normy i należy je zgłosić do ZE. W większości przypadków konieczna jest także wymiana licznika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21518248
    amajkowski69
    Poziom 3  
    Panowie, jeszcze jedno pytanko. Chodzi tu o zaświadczenie od instalatora. Na stronie pisze, że tego wymagają, musi niby to założyć ktoś, kto ma uprawnienia, a ja zmontowałem to sam. Bez tego zaświadczenia wydaje mi się, że nie przejdzie. Można sobie załatwić taki papierek, czy z tym ciężko?
  • #30 21518297
    Mobali
    Poziom 43  
    Wytłumacz, że kupiłeś gotową instalację plug and play (wkładasz do gniazdka i działa).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obowiązku zgłaszania mikroinstalacji fotowoltaicznej o mocy około 0,4 kW z chińskim falownikiem 500 W podłączanym do sieci przez gniazdko oraz posiadaniem licznika dwukierunkowego Apator Otus 3. Instalacje poniżej 0,8 kW formalnie nie wymagają zgłoszenia, jednak aby licznik dwukierunkowy prawidłowo rozliczał energię oddaną do sieci, konieczne jest podpisanie umowy prosumenckiej i dostarczenie dokumentacji potwierdzającej zgodność urządzeń z normami, w tym certyfikatów akredytowanych jednostek. Chińskie falowniki często nie posiadają wymaganych certyfikatów, co może skutkować odmową przyłączenia przez zakład energetyczny (ZE) lub naliczaniem energii oddanej jako pobranej. Samodzielny montaż bez zaświadczenia instalatora z uprawnieniami komplikuje proces zgłoszenia. Zalecane jest kontaktowanie się bezpośrednio z lokalnym operatorem (np. PGE) w celu ustalenia wymagań i ewentualnego złożenia wniosku o określenie warunków przyłączenia mikroinstalacji. Alternatywnie, dla uniknięcia problemów prawnych i rozliczeniowych, sugerowane jest wykorzystanie instalacji jako off-grid (niepodłączonej do sieci) z magazynem energii, co pozwala na samodzielne wykorzystanie wyprodukowanej energii bez konieczności zgłoszenia. W przypadku braku certyfikatów i dokumentacji, operator może naliczać energię oddaną jako pobraną, a także przeprowadzić kontrolę i nałożyć sankcje. W dyskusji pojawiły się także uwagi o konieczności wymiany licznika na zdalny dwukierunkowy oraz o różnicach w podejściu operatorów do mikroinstalacji plug and play. Użytkownik rozważa zwrot chińskiego falownika i zakup krajowego systemu z pełnym sinusem i magazynem energii, co jest rekomendowane jako bezpieczniejsze i bardziej zgodne z przepisami.
REKLAMA