logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hulajnoga elektryczna 500W nie włącza się bateria sprawna

oskarsus092 10 Kwi 2025 15:20 693 7
REKLAMA
  • #1 21514326
    oskarsus092
    Poziom 5  
    Mam problem z hulajnogą z ciekawą historią. Otóż hulajnogę kupiłem używaną, gdzie wyskakiwał błąd E3, czyli połączenie między sterownikiem a wyświetlaczem. Hulajnoga działała, jeździłem nią jeden dzień, po czym podczas jazdy nagle się wyłączyła i nie chce się włączyć. Po sprawdzeniu multimetrem bateria sprawna i wszystko sprawne, i nie wiem, czemu nie działa.
    Specyfikacja:
    -bateria 11,6 Ah
    -silnik 500 W
    -amortyzator przód i tył
    Nie wiem, co może być tym powodem.
    Marka i model: RCB R19
    To chyba jakiś hinczyk
  • REKLAMA
  • #2 21519837
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    RCB R19 to fajna podstawa do modyfikacji:). Jaki masz sterownik w niej? Sprawdź czy startuje główna przetwornica.
  • REKLAMA
  • #3 21519946
    oskarsus092
    Poziom 5  
    >>21519837 Nie wiem, jaki sterownik, jak sprawdzić tę przetwornicę.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21519837 Mogę jeszcze dodać, że napięcie dociera do wyświetlacza, lecz po kliknięciu przycisku włączania napięcie na wyświetlaczu spada do 0. Na baterii wtedy jest cały czas takie samo i nie spada.
  • #4 21519972
    VPSA132
    Poziom 26  
    To normalne. Jest to tylko pull-up który włącznikiem zbijasz do masy. Dzięki temu powinna startować przetwornica główna po czym MCU ma za zadanie ją podtrzymać w stanie włączonym.
    To nie jest napięcie zasilania. Rozkręć sprzęt. Dobierz się do sterownika i zrób zdjęcia.
    Uważaj z pomiarami bo jeśli ten pull-up zewrzesz z linią komunikacji to ubijesz główny MCU który może jeszcze jest sprawny.
    W tanich konstrukcjach nie ma zabezpieczeń na RX TX i podanie na nie napięcia wyższego niż logiczne dla MCU ubija go na amen.
  • REKLAMA
  • #5 21519977
    oskarsus092
    Poziom 5  
    >>21519972 Mogę dodać, że koło nie jest zablokowane, zdjęcia podeślę po 17.

Dodano po 3 [godziny] 26 [minuty]:

>>21519972
    Zbliżenie na wnętrze obudowy z przewodami, złączami i sterownikiem elektrycznym owiniętym niebieską taśmą izolacyjną.
    Zbliżenie na sterownik elektryczny z widocznymi kolorowymi przewodami i etykietą producenta.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21519972 a i mogę dodać że jak odłączyłem baterię to ja przewodach od sterownika do baterii jest cały czas napięcie około 41,5 V

Dodano po 33 [minuty]:

>>21519972 a i mogę dodać że jak odłączyłem baterię to ja przewodach od sterownika do baterii jest cały czas napięcie około 41,5 V

Dodano po 4 [minuty]:

>>21519972
    Zbliżenie na płytkę drukowaną sterownika z widocznymi przewodami i komponentami elektronicznymi.
  • #6 21522827
    VPSA132
    Poziom 26  
    oskarsus092 napisał:
    a i mogę dodać że jak odłączyłem baterię to ja przewodach od sterownika do baterii jest cały czas napięcie około 41,5 V

Tak będzie, masz naładowany duży elektrolit.
    Zalewa sterownika twarda ( żywica ) czy miękka ( silikon )?
  • REKLAMA
  • #7 21522839
    oskarsus092
    Poziom 5  
    >>21522827 Dodam, że rozebrałem baterię i była cała rozlana elektrolitem, więc musiałem ją wyrzucić. Teraz chyba podłączę ładowarkę, żeby zobaczyć, czy to była wina tylko baterii.
  • #8 21528819
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Skąd pomysł, że na samej ładowarce uruchomisz hulajnogę? Ładowarka to NIE JEST zasilacz, niektóre hulajnogi maja wręcz blokadę możliwości włączenia przy podłączonej ładowarce.

Zastanawiam się po co rozbierałeś baterię, skoro dawała praktycznie właściwe napięcie?

Czy sprawdziłeś WSZYSTKIE (5) przewodów łączących wyświetlacz że sterownikiem?
    Może sterownik się włącza, tylko brak informacji (TX/RX) co ma wyświetlać?

Zmierz czy na zasilaniu czujników Halla masz napięcie +5V (5 cienkich przewodów do koła, czerwony)

Podsumowanie tematu

✨ Hulajnoga elektryczna RCB R19 z silnikiem 500 W i baterią 11,6 Ah przestała się włączać mimo sprawnej baterii. Początkowo pojawiał się błąd E3 wskazujący na problem z połączeniem między sterownikiem a wyświetlaczem. Po wyłączeniu podczas jazdy napięcie na wyświetlaczu spada do zera po naciśnięciu przycisku włączania, choć bateria utrzymuje stałe napięcie. Sugerowano sprawdzenie działania głównej przetwornicy na sterowniku oraz ostrożność przy pomiarach, aby nie uszkodzić MCU, który w tanich konstrukcjach nie jest zabezpieczony przed przekroczeniem napięć na liniach RX/TX. Autor dostarczył zdjęcia sterownika i potwierdził, że koło nie jest zablokowane, a na przewodach od sterownika do baterii utrzymuje się napięcie około 41,5 V nawet po odłączeniu baterii, co wskazuje na naładowany elektrolit w kondensatorze. Po rozebraniu baterii okazało się, że była rozlana elektrolitem i została wyrzucona. Wskazano, że ładowarka nie jest zasilaczem i nie uruchomi hulajnogi, a rozbieranie baterii było niepotrzebne, gdyż napięcie było prawidłowe. Zalecano sprawdzenie wszystkich przewodów łączących wyświetlacz ze sterownikiem oraz pomiar napięcia +5 V na zasilaniu czujników Halla w kole (5 cienkich przewodów, czerwony przewód).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA