logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMV50E30EU17 - świecąca kontrolka kranika po wymianie pompy myjącej

bajdi 12 Kwi 2025 18:59 405 6
REKLAMA
  • #1 21516869
    bajdi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam szanownych forumowiczów,

Zwracam się z prośbą o pomoc w diagnozie problemu z moją zmywarką Bosch SMV50E30EU/17. W urządzeniu doszło do awarii grzałki w pompie myjącej, co skłoniło mnie do jej wymiany.

Przeprowadziłem następujące czynności:
    * Rozmontowałem zmywarkę, wyczyściłem jej elementy wewnętrzne i ponownie złożyłem.
    * Zamontowałem używaną pompę myjącą, zakupioną na Allegro.

Niestety, po ponownym uruchomieniu zmywarki występuje następujący problem:
    * Zmywarka uruchamia pompę odpływową.
    * Następnie włącza się pompa myjąca.
    * Po około 30 sekundach czekania, zamiast rozpocząć napuszczanie wody, zmywarka sygnalizuje błąd poprzez świecącą się kontrolkę kranika i uruchamia pompę do wypompowywania. Mój model nie posiada wyświetlacza, uniemożliwiając odczytanie konkretnego kodu błędu.
    * Zawór doprowadzający wodę jest na pewno otwarty.
    Przed wymianą pompy myjącej zmywarka pracowała poprawnie, z wyjątkiem braku podgrzewania wody. Pompę odpływową sprawdziłem – po wlaniu wody do komory, jest ona skutecznie wypompowywana.

Miałem podejrzenia co do nowo zakupionej pompy myjącej, jednak:
    * Podłączyłem starą pompę myjącą do kabli zmywarki "na sucho" i zmywarka reaguje identycznym błędem (świecąca kontrolka kranika).
    * Starałem się podłączyć wszystkie elementy zgodnie z pierwotnym stanem, jednak nie wykluczam pomyłki.

Płytka drukowana ze zmywarki Bosch z widocznymi elementami elektronicznymi.

Biorąc pod uwagę opisane objawy, co może być przyczyną takiego zachowania zmywarki i jakie kroki diagnostyczne powinienem podjąć? Czy możliwe jest, że uszkodziłem jakiś komponent podczas czyszczenia zmywarki? Dodam, że sterownik nie został zalany podczas demontażu.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
    Pozdrawiam,
    Spód płytki drukowanej ze zmywarki Bosch.
    AI: Czy masz pewność, że zakupiona używana pompa myjąca jest w pełni kompatybilna z modelem Twojej zmywarki i była w dobrym stanie technicznym przed montażem?
    Pewności nie mam, ale wtyczki pasują i tak jak napisałem, przy starej pompie pojawia się ten sam błąd, więc problem musi leżeć nie w nowo zakupionej pompie.
    AI: Czy próbowałeś przeprowadzić dodatkowe kroki diagnostyczne lub uzyskać jakiekolwiek kody błędów, które mogłyby pomóc w identyfikacji problemu?
    Nie wiem, jak odczytać kod błędu - ten model nie ma wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21517269
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    bajdi napisał:
    Starałem się podłączyć wszystkie elementy zgodnie z pierwotnym stanem, jednak nie wykluczam pomyłki.
    Świecąca kontrolka kranika oczywiście to problem z wodą ale czy podczas demontażu lub montażu nie zablokowałeś /uszkodziłeś / ten czujnik na samym dole zmywarki [ mały mikro wyłącznik z okrągłym pływakiem ze styropianu ].
  • #4 21517821
    bajdi
    Poziom 11  
    >>21517266 Tak została dobrana poprawna pompa. Tak jak wspomniałem, po podłączeniu starej błąd nadal występuje.

Dodano po 2 [minuty]:

ALIBABA I napisał:
    Świecąca kontrolka kranika oczywiście to problem z wodą, ale czy podczas demontażu lub montażu nie zablokowałeś/uszkodziłeś ten czujnik na samym dole zmywarki [mały mikro wyłącznik z okrągłym pływakiem ze styropianu].

Tak, wiem o który czujnik chodzi. Jak sprawdzić, czy poprawnie działa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21517923
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    bajdi napisał:
    Tak, wiem o który czujnik chodzi. Jak sprawdzić, czy poprawnie działa?
    Zdejmujesz dolną płytę zmywarki wypinasz go z zatrzasków i po odpięciu kostki masz dostęp do styków podpinasz miernik i naciskając ten styropian to on będzie zmieniał wartości na 0 / 1 a przy okazji powinieneś słyszeć delikatne kliknięcia masz kolego do niej instrukcję a z tego co pamiętam to wyłączasz ją guziczkiem włącz wyłącz uchylasz drzwi naciskasz i trzymasz przycisk zmiany programów następnie wciskasz start po około 15-20 sek zaczną ci migać wszystkie diody gdy przestaną to pozostaną świecące jedna lub kilka i teraz zależy która / które świecą to masz właśnie kod błędu a napisałeś że uniemożliwia .
  • Pomocny post
    #6 21519195
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    To może być błąd:
    - E14, Brak impulsów z czujnika przepływu wody, jednakże pompa cyrkulacyjna wykrywa obecność wody
    - E18, Oczekiwanie na dopływ wody, przerwanie programu z wypompowaniem wody; sprawdzić układ pobierania wody

Jak również E24 lub E25, a tym samym, awaria jednej z pomp - odpływowa, myjąca.

Tak czy siak:
    bajdi napisał:
    Zamontowałem używaną pompę myjącą, zakupioną na Allegro.

Do takiej zmywarki typu gniotsa-niełamiotsa, kupił bym nową pompę.
    Każda używana będzie miała wiek zbliżony do Twojej i nieznany przebieg.
    A tu nowa:
    https://www.bosch-home.pl/pl/product/00654575
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #7 21525361
    bajdi
    Poziom 11  
    Zmywarka uruchomiona i działa bez zarzutów. Okazało się, że sterownik uległ uszkodzeniu. Elektrozawór dopuszczania wody nie dostawał sygnału. Więc to był błąd:
    Piotr2608 napisał:
    - E18, Oczekiwanie na dopływ wody, przerwanie programu z wypompowaniem wody; sprawdzić układ pobierania wody

Sterownik zregenerowany - kolega wymienił dwa rezystory i triaka.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SMV50E30EU/17 miała uszkodzoną grzałkę w pompie myjącej, którą wymieniono na używaną. Po montażu pojawił się problem z kontrolką kranika sygnalizującą błąd dopływu wody oraz uruchamianiem pompy odpływowej. Sprawdzono poprawność doboru pompy oraz działanie czujnika poziomu wody (mikro wyłącznik z pływakiem styropianowym), który może być uszkodzony lub zablokowany. Diagnostyka obejmowała testy styków czujnika miernikiem oraz próby odczytu kodów błędów poprzez migające diody, jednak model nie posiada wyświetlacza. Możliwe kody błędów to E14 (brak impulsów z czujnika przepływu wody), E18 (brak dopływu wody) oraz E24/E25 (awaria pomp). Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony sterownik, który nie wysyłał sygnału do elektrozaworu doprowadzającego wodę. Po regeneracji sterownika (wymiana rezystorów i triaka) zmywarka działa poprawnie. Zalecane jest stosowanie nowych pomp myjących dedykowanych do modelu, aby uniknąć podobnych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA