logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rozwiązywanie problemów z całkowitym wyłączeniem systemu SCR MAN TGX D2676 LF46

bagolykiralyxd 13 Kwi 2025 10:30 1578 7
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21517426
    bagolykiralyxd
    Poziom 2  
    Laptop z ekranem pokazującym listę błędów diagnostycznych systemu pojazdu.
    Ekran laptopa z oprogramowaniem diagnostycznym pokazującym listę błędów.
    Laptop z otwartym programem diagnostycznym TEXA wyświetlającym kody błędów związane z systemem AdBlue.
    Witam wszystkich napotkałem następujące błędy w silniku MAN TGX kod D2676 LF46.
    Co może być przyczyną tych licznych problemów?
    Lista kodów błędów:
    3055
    3056
    4559
    4562
    3041
    3830
    4058
    3053
    4059
    4060
    4377
    4374
    3830
    4058
    3053
    Ponadto skrzynia biegów również działa, ma naprawdę trudny czas zmiany biegów. czy mogą być powiązane?
  • #3 21520097
    SamuelYork
    Poziom 1  
    Jakieś aktualizacje dotyczące naprawy?
  • #4 21520265
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    A co sprawdziłeś to napisz. Co po twojej pracy zniknęło z błędów co się pokazało? Czy dokonałeś pomiaru kostki przewodów elektrycznych? Bezpieczników w skrzynce oraz na silniku ? Sprawdziłeś połączenia elektryczne na górze silnika? Pompa wodna elektryczna i nad nią wiązka?
    Jak to zrobisz daj znać update/feedback.
  • #5 21520714
    bagolykiralyxd
    Poziom 2  
    >>21520265
    Sprawdziłem po prawej stronie podwozia pod pompą adblue okablowanie było pełne wody i jeden przewód był przerwany naprawiłem go nadal wyskakują te same kody błędów. Sprawdziłem przewód między miską olejową a intercoolerem był suchy i wszystko było w porządku. Zmierzyłem po naprawie wszystko i problem wydaje się pochodzić z połączonych czujników adblue w zbiorniku.
  • #6 21520834
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Możesz podmienić wypinając tylko kostkę nad zbiornikiem. Przewód elektryczny między tłumikiem spalin (od kostki) może być uszkodzony can - do zbiornika właśnie. Wątpię że czujniki w zbiorniku generują tyle błędów
  • #7 21539469
    bagolykiralyxd
    Poziom 2  
    Problemem w ciężarówce był wadliwy zawór Egr.
  • #8 21539470
    bagolykiralyxd
    Poziom 2  
    Problemem w ciężarówce był wadliwy zawór EGR. Ponieważ powodował zwarcie i komunikacja nie przechodziła do innych komponentów

Podsumowanie tematu

✨ W silniku MAN TGX D2676 LF46 pojawiły się liczne kody błędów związane z systemem SCR oraz problemy z trudną zmianą biegów w skrzyni. Wstępne diagnozy wskazywały na uszkodzone okablowanie pod pompą AdBlue, gdzie znaleziono przewód przerwany i obecność wody. Po naprawie przewodu błędy nadal występowały, a pomiary sugerowały problem z połączonymi czujnikami AdBlue w zbiorniku. Zalecano sprawdzenie kostek elektrycznych, bezpieczników oraz przewodów CAN między tłumikiem spalin a zbiornikiem AdBlue. Ostatecznie przyczyną problemów okazał się wadliwy zawór EGR, który powodował zwarcie i zakłócał komunikację między komponentami systemu, co skutkowało całkowitym wyłączeniem systemu SCR i problemami z elektroniką silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA