logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MAN TGX 440 Euro 6 - usterka układu oczyszczania spalin

szyniu 25 Sty 2018 18:40 61947 7
REKLAMA
  • #1 16988247
    szyniu
    Poziom 20  
    Ocena: 329
    Witam
    Autko jak w temacie, problem jest z błędami w EDC.
    MAN rok 2014 silnik D2676LF26 440 KM.
    A to błędy jakie występują i są widziane przez urządzenie diagnostyczne jako aktywne:
    4377
    4374
    3830
    4559
    4562
    Dodam, że temperatury które powinny dać się odczytać na katalizatorze (wszystkie cztery) są nie do podglądnięcia a sterownik podstawia sobie 25 stopni, po prostu nie ma odczytu. Po odłączeniu czy to NOx, czy termoelementu poziom Adblue znika, czyli komunikaty przez te dwa elementy przechodzą, ale tak jak by nic z nich nie wychodziło. Czy jest możliwe, żeby akurat obydwa elementy uległy usterce? dość dziwne ale możliwe.
    Wszystkich co mieli okazję popracować z układem e6 MANa proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16989083
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Cześć,
    Jeżeli zdążę przed innym kolegą, jutro podrzucę Ci te błędy. Na czym pracujesz? Masz możliwość skasowania pamięci czujników? Widzisz rozgraniczony system SCR?
    Oprócz błędów wyświetla się jakaś ikonka? Temperatura po prawej?
    Wszystko jest możliwe - i to jest piękne.
  • REKLAMA
  • #3 16989941
    szyniu
    Poziom 20  
    Diagnostykę robiłem Jaltestem i ManCatsem, miałem jeszcze problemy z ciśnieniem powrotnym Adblue, ale był przytkany wtryskiwacz to oczyściłem, ale te błędy były zarejestrowane w module pompy, błędy które wyszczególniłem, są zarejestrowane w EDC. Wiem o rozdzielności układu, ale nie wiem nic na temat zresetowania wartości czujników, mogę prosić o więcej informacji?
    Świeci się kontrolka silnika na żółto i komunikat o usterce układu silnika, auto nie odcina mocy, jest ciągle w trasie a ja mam na naprawę zawsze kilka godzin raz w tygodniu, więc tak robię z doskoku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16990505
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    4377 błąd CAN, 4377 błąd CAN, 3830 komunikat magistrali CAN, czujnik NOx II OBD, 4559 czujnik temp spalin, 4562 komunikat magistrali CAN - informacje czujnika temperatury spalin.
    Napisz nr pompy i czy były aktywne z przytkanym wtryskiem błędy 5038, 5039, 5556? Możliwe, że pompa wymaga wymiany, gdy jest przytkany wtrysk lub powrót z pompy zmieniamy przewód powrotny na większy rozmiar. Przepłukałeś pompę po wyczyszczeniu? Jak wygląda wnętrze katalizatora? Możliwe, że trzeba będzie go wyjąć i wymyć - tylko poczekaj, bo konieczne trzeba wymienić okrągłe duże uszczelki, są przepalone! Napisz, jak wróci. Kasowanie czujników w MAN CATS 3 - silnik i oczyszczanie spalin - przywróć wartości czujnikom.
  • #5 16991926
    szyniu
    Poziom 20  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź jak tylko będę miał samochód napiszę co i jak z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #6 17023306
    szyniu
    Poziom 20  
    Problem z NOx rozwiązany, w obudowie elektroniki czujnika był malutki otworek, przez który dostała się wilgoć do środka, pomimo że wszystko jest w żelu, to elementy wystające ucierpiały. Przylutowałem wszystko korzystając z elementów z płytki z NOx z E5.
    Wszystko zaczęło działać i termoelement również, temperatury się pokazały.
    Jeśli chodzi o ciśnienia w pompie AdBlue, po trasie nadal pojawił się błąd zbyt wysokiego ciśnienia w przewodzie powrotnym.
    Wykasowałem wszystkie błędy i teraz już ostatecznie zaobserwuję czy błędy się powtórzą.
  • #7 17023406
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1595
    Kojarzę, że był jakiś problem z tym ciśnieniem powrotnym w E6. Powodem wadliwa pompa. Rozwiązaniem jest wymiana pompy.
  • #8 17105376
    szyniu
    Poziom 20  
    Teraz już spokojnie mogę napisać, że usterka się nie pojawia, naprawa się powiodła. Po skasowaniu, tak jak pisałem wcześniej, błąd ciśnienia się już nie pojawił. Trudno powiedzieć czy to przypadek, czy chwilowy powrót do działania pompy.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z usterką układu oczyszczania spalin w MAN TGX 440 Euro 6 z 2014 roku, silnik D2676LF26. Użytkownik zgłosił błędy EDC: 4377, 4374, 3830, 4559, 4562, oraz brak odczytu temperatur na katalizatorze. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie błędów CAN, czujnika NOx, oraz ciśnienia w systemie AdBlue. Po oczyszczeniu wtryskiwacza i przylutowaniu uszkodzonych elementów czujnika NOx, problem został częściowo rozwiązany, jednak nadal występowały błędy związane z ciśnieniem w przewodzie powrotnym. Ostatecznie, po skasowaniu błędów, usterka nie pojawiła się ponownie, co sugeruje, że naprawa była skuteczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA