logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak dbać o transformator w firmie? Przepisy i podstawowe zasady konserwacji

TEAMTECH 13 Kwi 2025 17:34 777 15
REKLAMA
  • #1 21517856
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    Witam.
    Zakupiłem firmę z transformatorem i nie bardzo wiem jak o niego zadbać. Nie mam wiedzy o elektryce zaawansowanej i potrzebuję informacji gdzie i jakich przepisów szukać. Mam firmę co będzie robić przegląd ale mogą mi wcisnąć różne rzeczy, a wiedza jak dbać i co robić z takim urządzeniem się przyda. 😎
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21517869
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    To pewnie powinieneś też mieć instrukcję współpracy ruchowej (IWR), którą corocznie aktualizuje się u operatora sieci. Od tej lektury powinieneś zacząć.
    Co do transformatora to zasadnicza różnica w konserwacji jest między suchym a olejowym, i pewnie producent transformatora też taką instrukcję udostępnia o ile jeszcze działa na rynku.
  • REKLAMA
  • #3 21517877
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    Sprawdzę papiery bo cos tam jest i dam znać.
  • #4 21517901
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1110
    Dużo zależy od mocy i napięcia transformatora.
    Jak olejowy warto sprawdzić jaki- mają marżę od materiału to zwykle idzie najdroższy (niekoniecznie najwyższej jakości)
  • #5 21519865
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    No i nic nie ma. Są tylko projekty budowy stacji trafo. No i Tauron chce IWR.
    Załączniki:
    • Jak dbać o transformator w firmie? Przepisy i podstawowe zasady konserwacji IMG_3531.jpeg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dbać o transformator w firmie? Przepisy i podstawowe zasady konserwacji IMG_3533.jpeg (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21519890
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Mają okazję zaktualizować papióry to wymagają...
    Tak to wygląda
    https://www.tauron-dystrybucja.pl/-/media/offer-documents/webinarium-w-zakresie-obowiazku-posiadania-iwr_221103.ashx
    Możesz sobie szablon pobrać, nawet Ci wrzucę w załączniku
    V.
    Załączniki:
    • IWR_INSTRUKCJA-WSPÓŁPRACY-RUCHOWEJ_2024-05.docx (84.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21522095
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    Pytanie odnośnie oleju w trafo. Czy się go wymienia?
    Jestem też w trakcie podpisywania umowy z dostawcą energii. Jak w prosty sposób policzyć potrzebną moc?
    Stary właściciel miał 75 kW. Na tę chwilę poniżej 40 niby się nie opłaca, ale przy 41 oszczędzam 600 zł miesięcznie.
    Zużycie około 1 MWh na miesiąc. Plany są na rozwój firmy i na pewno za jakiś czas będzie potrzebna większa moc. Ale to potrwa.
  • Pomocny post
    #8 21522217
    vorlog
    Poziom 40  
    Olej powinien być badany (stan/poziom i jakość) co jakiś czas lub choćby potwierdzone protokołem badanie, przede wszystkim dla ubezpieczyciela (u mnie w firmie mamy podpisaną umowę na konserwację z zewnętrzną ekipą)
    Twój transformator jest chyba z 1983 roku, wręcz pasuje się mu przyjrzeć, żeby niespodzianki nie było. I nie chodzi o wymiecenie pajęczyn :P
    Wielkość mocy zapotrzebowanej można zmieniać dość dowolnie, w miarę potrzeb, choć może to też zależeć od dostawcy- nie opłaca się zamawiać zbyt wielkiej a niewykorzystywanej ilości, również należy kontrolować zużycie w tzw. szczytach (ranny, południowy...) bo kary lecą, i- bardzo ważne- współczynnik tgφ, bo może zaboleć...
    V.
  • #9 21522611
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    A co to za współczynnik?
    Co do mocy, to można raz na rok bez problemu zmienić. Myślę o stałej taryfie bez szczytów, tak jak w domu. Przy zmniejszeniu plus 10% do ceny. Taka kara lub kaprys.
    Serwis będzie w lipcu podczas urlopu i malowanie ścian. Trafo wyłączone na jeden dzień.
  • Pomocny post
    #10 21522630
    vorlog
    Poziom 40  
    TEAMTECH napisał:
    A co to ten współczynnik

Po krótce- współczynnik poboru mocy biernej, bardzo uciążliwej dla przesyłu mocy, przekroczenie jego poziomu ponadumownego (najczęściej 0,4 ale masz to określone w umowie z OSD) skutkuje naliczaniem opłaty karnej która rośnie lawinowo w marę wzrostu przekroczenia :)
    Kwestia odpowiedniej kompensacji mocy biernej, ale to z kolei zależy od charakteru zasilanych urządzeń/maszyn/oświetlenia.
    U mnie w firmie pewna pani z ochrony wyłączyła baterię kompensującą, "bo się na niej lampki w nocy świeciły", a nikt tego przez jakiś czas nie zauważył- za dziesięć dni (bo mamy rozliczanie dekadowe) kosztowało nas to prawie 8kzł...
    V.
  • #11 21523374
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    W moc bierną jeszcze się nie zagłębiałem.
    Dzięki za rady
  • #13 21523633
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    Super, dzięki.
    Jak monitorujecie trafo?
    Nie mam kasy na programy ani zaawansowaną technologię. Myślę o jakiejś prostej metodzie.
  • #14 21523699
    vorlog
    Poziom 40  
    TEAMTECH napisał:
    Jak monitorujecie trafo?

Nie pakowaliśmy się w żadne zaawansowane systemy monitorujące.
    Cały nadzór na stacjami transformatorowymi leży w zakresie obowiązków służby utrzymania ruchu (elektrycy oczywiście posiadają świadectwa kwalifikacyjne w grupie E i D bez ograniczenia napięcia) która ma wytyczne odnośnie terminów przeglądów stacji, jej wyposażenia (gaśnice, środki ochrony osobistej itp). Sam przegląd/pomiary transformatorów robi firma zewnętrzna. Również firma zewnętrzna jest zapraszana na zrobienie pomiarów i dopasowanie/rozbudowa baterii kompensacji mocy biernej, ale to po jakichś większych zmianach w wyposażeniu hal (nowe maszyny o większych mocach itp.)
    Polecam zapoznać się z wymogami odnośnie wyposażenia stacji Sn/Nn w różne zabawki typu rękawice, kalosze elektroizolacyjne, drążki izolacyjne, kleszcze do wyjmowania wkładek topikowych, uziemiacze, dywaniki izolacyjne- większość tego wymaga okresowych badań kontrolnych. Oprócz tego gaśnica odpowiedniej klasy i pojemności, instrukcja stacji, instrukcja współpracy z OSD, lista kontrolna przeglądów...
    Oczywiście podstawowe zagadnienie- kto ma się opiekować stacją transformatorową- masz swoją ekipę elektryków? Pytanie z zakresu kto ma w razie czego wleźć do stacji by np. wyłączyć zasilanie hali, czy w razie bidy wymienić padnięte bezpieczniki?
    V.
  • #15 21538098
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    Witam,
    Firma, która zrobi przegląd stacji, będzie też wzywana na przeglądy.
    Mam już dużo informacji i zamykam temat.
    Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #16 21538103
    TEAMTECH
    Poziom 5  
    Informacje, jakie zebrałem oraz doszukałem sobie, były bardzo pomocne i naprowadzające.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono zasady konserwacji transformatora w firmie, ze szczególnym uwzględnieniem różnic między transformatorami suchymi a olejowymi. Podkreślono konieczność posiadania i aktualizacji Instrukcji Współpracy Ruchowej (IWR) zgodnie z wymaganiami operatora sieci, np. Tauron. W przypadku transformatorów olejowych ważne jest regularne badanie stanu i jakości oleju, co jest istotne także dla ubezpieczyciela. Poruszono temat mocy umownej i jej optymalizacji, zwracając uwagę na koszty związane z przekroczeniem mocy biernej oraz współczynnik tgφ, który wpływa na naliczanie opłat karnych. Zalecane jest stosowanie baterii kompensacyjnych do redukcji mocy biernej. Monitoring transformatora może być prowadzony przez służbę utrzymania ruchu z kwalifikacjami elektrycznymi, a przeglądy i pomiary wykonuje firma zewnętrzna. Wskazano na konieczność wyposażenia stacji transformatorowej w odpowiednie środki ochrony osobistej i sprzęt, podlegające okresowym badaniom. Wskazano również na możliwość zmiany mocy umownej raz w roku oraz na znaczenie kontroli zużycia energii w szczytach. Podsumowano, że regularne przeglądy i znajomość podstawowych przepisów oraz zasad eksploatacji są kluczowe dla bezpiecznego i ekonomicznego użytkowania transformatora w firmie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA