logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alienware 15 - Touchpad nie działa po wymianie i instalacji sterowników

maciazww 14 Kwi 2025 11:28 714 17
REKLAMA
  • #1 21518634
    maciazww
    Poziom 2  
    Pacjent to Alienware 15. Touchpad nagle przestał działać. Wymieniony został na nowy wraz z taśmą. Sterownik do touchpada zainstalowany. Dalej nie widać go w systemie.
    Po wejściu w mysz wyskakuje komunikat o błędzie i o odinstalowaniu urządzenia. Windows 10. Ratunku.
    Edit: to już 2 zakupiony touchpad.
    AI: Czy touchpad jest widoczny w Menedżerze urządzeń? Jeśli tak, czy są tam jakieś ostrzeżenia lub błędy?
    Nie.
    AI: Jaki dokładnie komunikat o błędzie pojawia się po wejściu w ustawienia myszy?
    Prośba o reinstalację sterownika.
  • REKLAMA
  • #2 21518675
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8235
    Witaj.
    Podajesz sprzeczne informacje.
    Czy w kategorii mysz menedżera istnieje urządzenie, czy nie?
    Jeśli istnieje, to podaj z jego właściwości dokładny kod błędu. Wszelkie błędy, które występują podawaj dokładnie słowo w słowo, łatwiej będzie szukać rozwiązań.
  • REKLAMA
  • #4 21518905
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    maciazww napisał:
    Dalej nie widać go w systemie.

Brak detekcji, czy:
    maciazww napisał:
    Po wejściu w mysz wyskakuje komunikat o błędzie i o odinstalowaniu urządzenia.

Ten komunikat dotyczy tego touchpada, czy masz jeszcze podłączone jakieś inne urządzenia wskazujące?
    maciazww napisał:
    Sterownik do touchpada zainstalowany

Jest to poprzednia instalacja sterownika, czy instalowany był od nowa?
    Jeśli urządzenie jest nie wykrywane, to podczas instalacji sterownika zazwyczaj jest komunikat o braku detekcji zgodnego sprzętu, a często instalacja zostaje anulowana.
  • #5 21518936
    maciazww
    Poziom 2  
    Okno instalacji sterownika urządzenia wskazującego Synaptics z informacją o błędzie instalacji.

Brak detekcji w menadżerze urządzeń. Sterownik raz się instaluje, raz wywala błąd bez skutku. Podłączona jest mysz z dodatkowych urządzeń. Sterownik był instalowany od nowa.

Dodano po 2 [minuty]:

W ustawieniach włączone zostało podświetlenie touchpada i działa, z poprzednim touchpadem też działało, więc myślę, że to nie jest wina taśmy i sprzętu. Bordzik od włącznika, gdzie łączy się taśma, też został wymieniony na nowy.

Dodano po 8 [minutach]:

[img-2]
    Podświetlona klawiatura i touchpad w laptopie z zielonym światłem.
    [img-0]

Po ponownej próbie instalacji sterownika udało się zainstalować. W dalszym ciągu brak reakcji, w menadżerze też pusto. Klawisz fn - T-PAD nie reaguje.
    Command Center zainstalowane.

Dodano po 2 [minutach]:

Ekran instalacji sterownika Synaptics z informacją o zakończonej instalacji.

Dodano po 1 [minucie]:

Po wejściu w ustawienia myszy i naciśnięciu dodatkowe opcje myszy wyskakuje komunikat, dodam zdjęcie.

Dodano po 1 [minucie]:

Komunikat błędu sterownika Synaptics na ekranie komputera.

Dodano po 1 [minucie]:

Dodam, że sterownik ze strony Della dedykowany do modelu.
  • REKLAMA
  • #6 21530897
    maciazww
    Poziom 2  
    Temat dalej aktualny. Czy jest w stanie ktoś mi podpowiedzieć, o co chodzi? Czy robić reinstalację systemu, czy to wina sterownika bądź też sprzętu?
  • #7 21531060
    madmarmot
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    >>21530897

Żeby wykluczyć / potwierdzić sprawność sprzętu, możesz uruchomić jeszcze jakąś dystrybucję Linuksa, Xubuntu, Fedora Xfce. Pendrive przygotuj wg zaleceń na stronie wydawcy lub z użyciem np. programu Ventoy.

Jeśli gładzik nie będzie działał po uruchomieniu środowiska graficznego – sprzęt i błędy można zdiagnozować komendami (oprócz pierwszego):

dmesg -xl 3,4

journalctl -q -b -p 4 --no-pager
  • REKLAMA
  • #8 21534361
    mundek223
    Poziom 29  
    Ocena: 102
    >>21518936 Wywal ten sterownik najlepiej caly pakiet synaptics u mnie wyłączał tach pada win10 64bit. wywaliłem i działa.
  • #9 21534423
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    mundek223 napisał:
    Wywal ten sterownik najlepiej caly pakiet synaptics u mnie wyłączał tach pada win10 64bit. wywaliłem i działa.

Pisałem:
    pidar napisał:
    Jakie sterowniki masz zainstalowane? Patrz w programie DriverStore Explorer.
    Załączniki:
    • DriverStore Explorer v0.12.88.zip (1006.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21536166
    maciazww
    Poziom 2  
    >>21531060 Fedora / Ubuntu brak reakcji

Dodano po 4 [minuty]:

Zdjęcie ekranu laptopa z otwartym programem Driver Store Explorer na systemie Windows, pokazującym listę zainstalowanych sterowników.
    Wywaliłem z dysku C sterownik Synaptics
  • #11 21541275
    maciazww
    Poziom 2  
    Zrobiłem czystą instalację systemu Windows 10. Wszystkie stery od nowa instalowane. Problem dalej nie został rozwiązany. Wydaje mi się, że to wina sterownika, którego nie mogę wyszukać.
  • #12 21541280
    ArturJK
    Poziom 39  
    maciazww napisał:
    Zrobiłem czystą instalacje systemu Windows 10. Wszystkie stery od nowa instalowane. Problem dalej nie został rozwiązany. Wydaje mi się że to wina sterownika którego nie mogę wyszukać

Wracamy więc do początku, czy w instalatorze był wskaźnik i działający touchpad? Czy po instalacji urządzenie jest widoczne w menadżerze?
    Jeśli nie, to instalacja nawet prawidłowych sterowników jeśli nawet się uda, nic nie da. Urządzenie którego nie ma, raczej nie będzie działać.
  • #13 21542472
    maciazww
    Poziom 2  
    Obecnie po instalacji sterownika touchpad nie jest widoczny w menedżerze. Wspomnę, że to już 3. sprawdzany touchpad.

Dodano po 6 [minuty]:

Taśma oraz płytka włącznika i płytka z podpięciem LED wymienione zostały na nowe. Szczerze, kończą mi się pomysły, jak to rozwiązać.

Dodano po 22 [minuty]:

Przestał działać klawisz funkcyjny plus touchpad i Fn alien fx
  • #14 21542597
    ArturJK
    Poziom 39  
    maciazww napisał:
    Obecnie po instalacji sterownika touchpad nie jest widoczny w menedżerze.

A podczas instalacja Windows i przed instalacją sterownika?
    Pytałem o to wyżej:
    ArturJK napisał:
    Wracamy więc do początku, czy w instalatorze był wskaźnik i działający touchpad? Czy po instalacji urządzenie jest widoczne w menadżerze?

maciazww napisał:
    Taśma oraz płytka włącznika i płytka z podpięciem LED wymienione zostały na nowe. Szczerze, kończą mi się pomysły, jak to rozwiązać.

Może problem jest z KBC, on zarządza touchpadem.
    maciazww napisał:
    Przestał działać klawisz funkcyjny plus touchpad i Fn alien fx

Tu też może być winowajcą KBC, jeśli to nie problem softwarowy i samej klawiatury.
  • #15 21542941
    maciazww
    Poziom 2  
    Możliwe, że tak jest. Wczoraj wróciłem do starego BIOS-u. Sterownik instaluje się normalnie, bez błędów. Dzisiaj jeszcze spróbuję podziałać z Alienem. Może na coś wpadnę.

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

Zrzut ekranu menedżera urządzeń systemu Windows z zaznaczonym touchpadem jako ukrytym urządzeniem.
    Okno właściwości urządzenia Touchpad firmy Synaptics pokazujące błąd sterownika (Kod 24) w menadżerze urządzeń systemu Windows.

Touchpad wyświetla się w menadżerze urządzeń poprzez kliknięcie pokaż ukryte urządzenia
  • #16 21543146
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    maciazww napisał:
    Touchpad wyświetla się w menadżerze urządzeń poprzez kliknięcie pokaż ukryte urządzenia

To teraz -> W programie DevManView wybierz szybkie wyszukiwanie (Ctrl+Q) i wpisz touchpad, mouse, keyboard, synaptics. Pokaż nam do analizy screeny z wynikami wyszukania. :idea:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4042042.html#21011763
    Pousuwaj ("Odinstaluj wybrane urządzenie") to, co znajdzie (poodłączaj dodatkowe myszy, klawiatury). I daj nam wreszcie odpowiedź:
    ArturJK napisał:
    Wracamy więc do początku, czy w instalatorze był wskaźnik i działający touchpad?
  • #17 21543169
    maciazww
    Poziom 2  
    Okno programu DevManView na ekranie laptopa, wyświetlające informacje o touchpadzie Synaptics.
    Okno właściwości urządzenia Touchpad firmy Synaptics na laptopie Alienware.

Dodano po 1 [minucie]:

Okno programu DevManView pokazujące listę urządzeń myszy i touchpada na komputerze.
    Okno właściwości urządzenia Touchpad firmy Synaptics na ekranie laptopa Alienware.
    Okno właściwości urządzenia HID-compliant mouse na tle pulpitu laptopa Alienware.
    Okno właściwości pokazujące szczegóły urządzenia HID-compliant mouse na laptopie Alienware.

Dodano po 2 [minutach]:

Okno programu DevManView z wyświetlonym szczegółami klawiatury PS/2 na tle pulpitu.
    Okno właściwości urządzenia klawiatury PS/2 z informacjami o sterowniku na ekranie laptopa Alienware.

Dodano po 3 [minutach]:

Ekran laptopa z otwartym programem DevManView pokazującym sterowniki Synaptics Touchpad i Synaptics SMBus Driver.
    Okno właściwości sterownika Synaptics SMBus Driver na ekranie laptopa Alienware.
    Okno właściwości urządzenia Touchpad marki Synaptics z informacjami o sterowniku i konfiguracji na ekranie laptopa Alienware.

Podsumowanie tematu

✨ Alienware 15 ma problem z niedziałającym touchpadem po jego wymianie i instalacji sterowników na Windows 10. Touchpad nie jest wykrywany w Menedżerze urządzeń, mimo że sterownik jest instalowany, czasem z błędami, a czasem poprawnie. Próbowano wymienić już trzy touchpady oraz taśmy i płytki łączące, a także klawisz funkcyjny Fn i moduł AlienFX. Sterownik Synaptics został usunięty, gdyż mógł powodować konflikt. Testy na dystrybucjach Linux (Fedora, Ubuntu) również nie wykazały działania touchpada, co sugeruje problem sprzętowy lub z kontrolerem KBC (Keyboard Controller). Po powrocie do starszej wersji BIOS touchpad pojawia się jako ukryte urządzenie w Menedżerze urządzeń, lecz nadal nie działa. Zalecane jest sprawdzenie napięć na taśmie touchpada oraz dalsza diagnostyka kontrolera KBC. Problem może leżeć w uszkodzeniu płyty głównej lub niewłaściwej komunikacji sprzętowej, gdyż sterowniki i system były reinstalowane wielokrotnie bez skutku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA