logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus R556LD-jak bezpiecznie zaktualizować sterownik touchpada do Windows 10?

MM2X 01 Kwi 2025 13:45 1284 35
Najlepsze odpowiedzi

Jak zainstalować właściwy sterownik touchpada w Asus R556LD z Windows 10, gdy touchpad nie pojawia się w Menedżerze urządzeń?

Najpierw zainstaluj ponownie pakiet ATK, a dopiero potem sterownik touchpada ze strony Asusa; dla R556LD ASUS podaje, że Smart Gesture/Pointing Device wymaga ATK Package v1.0.0020 lub nowszego, a instalator trzeba uruchomić po normalnym rozpakowaniu pliku, nie z archiwum [#21503539] [#21504534] [#21505184] [#21505201] Jeśli touchpad nadal nie pojawia się w Menedżerze urządzeń ani w instalatorze Windows 10, to instalacja sterowników nic nie da, bo system w ogóle nie wykrywa urządzenia [#21505217] [#21505686] Wtedy trzeba sprawdzić połączenie fizyczne: taśmę, jej osadzenie i ciągłość każdej linii, bo najbardziej prawdopodobna jest uszkodzona albo źle wpięta taśma touchpada [#21507204] [#21507432] Do szybkiego testu można też uruchomić Linux live; działający touchpad zwykle powinien być tam widoczny od razu [#21505227] [#21505232]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21503302
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Asus R556LD, wróciłem do starego tematu, poległem wcześniej-touchpad dalej nie działa. Za pomocą DevManView v1.80 ustaliłem jaki mam zainstalowany sterownik touchpada, niestety nie dało się tego zrobić w menedżerze urządzeń, tam tylko mysz.

Zrzut ekranu z programu DevManView pokazujący szczegóły urządzeń ACPI.

Znalazłem nowszy sterownik ( 2019r.) do niego za pomocą drivepack.io

Zrzut ekranu z właściwości Mysz zgodna z HID w Menedżerze urządzeń. Zrzut ekranu z widokiem folderu z plikami instalacyjnymi sterowników.
    Mam teraz zagwozdkę, zgodnie z wyświetlonym komunikatem przed zainstalowaniem nowego sterownika, muszę odinstalować poprzednią wersję tj. chyba "pakiet systemu sterowników windows-Asus", tak wyczaiłem po dacie która koreluje z tą z programu DevManView.
    Jeżeli tak, to obawiam się, że usuwając ten pakiet sterowników (panel sterowania) wywalę też driver myszy i wtedy nie zainstaluję nowego sterownika touchpada, de facto nic nie zrobię na laptopie.

Komunikat o błędzie instalatora Windows.

W ogóle to pies pogrzebany jest w tym, że na stronie Asusa jest sterownik touchpada z 2015r. (ten zainstalowany obecnie) i była to dedykacja do W8.1. Sam już nie wiem, czy wyszukany instalator na stronie drivepack.io ogarnie tego touchpada ale chyba innego sposobu znalezienia/zainstalowania sterownika do W10 nie ma. Czy czaję bazę w tej materii? ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21503539
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Te ze strony asusa powinny dzialac pod W10, zainstalowales atk i dopiero touchpad?
  • #3 21503583
    MM2X
    Poziom 26  
    Kolobos napisał:
    Te ze strony asusa powinny dzialac pod W10, zainstalowales atk i dopiero touchpad?

Minęło już parę miesięcy, niestety nie pamiętam. Czy da się to jakoś sprawdzić albo może teraz mogę to zrobić niejako nakładkowo?
  • Pomocny post
    #4 21504534
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Instaluj ponownie atk i touchpad ze strony asusa.
  • #5 21505148
    MM2X
    Poziom 26  
    Kolobos napisał:
    Instaluj ponownie atk i touchpad ze strony asusa.

ATK zrobione. Niestety ze sterownikiem touchpada jest problem, nie rozumiem tego komunikatu:

Komunikat błędu przy instalacji ASUS Smart Gesture informujący o braku pliku źródłowego.

"Nie znaleziono pliku źródłowego (...), sprawdź, czy istnieje i czy masz do niego dostęp", -coś w tym stylu. Jest w tej wskazanej lokalizacji, więc o co chodzi?
    Zrzut ekranu folderu w systemie Windows z listą katalogów i plików.
  • Pomocny post
    #6 21505184
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Rozpakuj normalnie plik, a nie uruchamiasz cos ze spakowanego!
  • Pomocny post
    #7 21505201
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    MM2X napisał:
    i była to dedykacja do W8.1.

Na stronie Asusa piszą że jest to sterownik dedykowany dla Win10 i tak jak napisał wcześniej @Kolobos musi być zainstalowane najpierw ATK:
    Pointing Device:
    Wersja V4.0.9, 50.33 MB, 2015/09/18
    ASUS Smart Gesture (Touchpad Driver) [Please update ATK Package V1.0.0020 or later in advance]
    https://www.asus.com/pl/supportonly/r556ld/helpdesk_download/
    P.S. Jeśli jest poprawnie zainstalowany i nie działa, to być może jest wyłączony przyciskiem funkcyjnym Fn+F9.
  • Pomocny post
    #8 21505209
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Przypomnę Ci jeszcze o -> DriverStore Explorer
    Tylko pochopnie tam nic dodatkowo nie usuwaj!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4109915.html#21467964
  • #9 21505213
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    i tak jak napisał wcześniej @Kolobos musi być zainstalowane najpierw ATK:

I tak zrobiłem. Odinstalowuję zatem i jeszcze raz od początku...

Dodano po 1 [minuty]:

ArturJK napisał:
    P.S. Jeśli jest poprawnie zainstalowany i nie działa, to być może jest wyłączony przyciskiem funkcyjnym Fn+F9.

Gdyby był zainstalowany to powinien się pojawić w menedżerze urządzeń...

Dodano po 1 [minuty]:

pidar napisał:
    rzypomnę Ci jeszcze o -> DriverStore Explorer

Faktycznie, zapomniałem niestety :(
  • Pomocny post
    #10 21505217
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Gdyby był zainstalowany to powinien się pojawić w menedżerze urządzeń...

Ile masz teraz urządzeń w zakładce "mysz i urządzenia sterujące"? Jeśli masz podłączoną mysz, to powinny być dwa.
    Jeśli touchpad w ogóle nie pojawia się w menadżerze urządzeń, to instalacja czegokolwiek nie ma sensu, bo i tak się nie powiedzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21505218
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Przejrzyj:

Ekran aplikacji Driver Store Explorer z listą sterowników urządzeń wskazujących.
    Załączniki:
    • DriverStore Explorer v0.12.64.zip (1004.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 21505219
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    eśli touchpad w ogóle nie pojawia się w menadżerze urządzeń, to instalacja czegokolwiek nie ma sensu, bo i tak się nie powiedzie.

No właśnie ja mam tylko mysz, nie ma touchpada.

Zrzut ekranu z menedżera urządzeń pokazujący sterowniki ASUS dla myszy i urządzeń wskazujących.
  • #13 21505221
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    No właśnie ja mam tylko mysz, nie ma touchpada.

No i od tego trzeba zacząć. Jest nie podłączony fizycznie, lub uszkodzony. Nic się nie zainstaluje jeśli nie ma urządzenia. Sprawdź na początek poprawność podłączenia i tasiemkę łączącą z płytą główną.
  • Pomocny post
    #15 21505232
    ArturJK
    Poziom 39  
    pidar napisał:
    Linux live użyj do sprawdzenia najpierw!

Tak, można od tego zacząć. Może jednak okazać się że to systemówka, aczkolwiek rzadko się zdarza że urządzenie w ogóle nie jest wykrywane, jeśli jest poprawnie podłączone i sprawne.
  • #16 21505247
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Linux live użyj do sprawdzenia najpierw!

Nie działa :( . Wczoraj go otwierałem i pro forma wyczyściłem taśmy, hm....
    Touchpad powinien działać od startu na Linux-ie, czy trzeba coś ustawiać?, mysz oki. Nie ma jakiś programów narzędziowych/ diagnostycznych, które potwierdziły by, że taśmy są podłączone? albo diagnozowały bezpośrednio touchpada?
  • #17 21505686
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Touchpad powinien działać od startu na Linux-ie, czy trzeba coś ustawiać?,

W zasadzie tak, no chyba że Linux jest jakiś bardzo stary. W Windowsie 10 również powinien działać na standardowym sterowniku. Uruchom instalatora Win10, jeśli na tym etapie nie będzie działający/widoczny touchpad, to ewidentnie z nim lub z jego podłączeniem jest problem.
    Jakakolwiek instalacja sterowników i oprogramowania nie ma sensu dla urządzenia, które jest nie widoczne w systemie.
  • #18 21506257
    MM2X
    Poziom 26  
    Jestem na wyjeździe i wrócę jutro wieczorem, dam znać co dalej zdziałałem z tym Asusem ...
    ArturJK napisał:
    W zasadzie tak, no chyba że Linux jest jakiś bardzo stary

Raczej stary, Puppy Linux czy jakoś tak, taki miałem na CD pod ręką.
    ArturJK napisał:
    Uruchom instalatora Win10, jeśli na tym etapie nie będzie działający/widoczny touchpad,

Ok., jak nie zadziała otworzę go ponownie, może przedobrzyłem z czyszczeniem tej taśmy tj.2-ch. i wkładając z powrotem nie do końca weszły do gniazda. Chociaż takich błędów już nie robię, wcześniej różnie bywało ;) .
  • #19 21507204
    MM2X
    Poziom 26  
    Zdaje się, że pies będzie pogrzebany w taśmie touchpada i dlatego nie widać go z menedżerze urządzeń, na instalatorze W10 też go nie ma. Poszukam zatem taśmę: CNJS E308724 AWM 20798 80C 60V v_w-1TH.

Zbliżenie na taśmę oznaczoną CNJS E308724 AWM 20798 80C 60V v_w-1TH.
  • REKLAMA
  • #20 21507226
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zawsze mozesz obciac kawalek na koncu o ile dlugosc wystarczy (i zeskrobac w razie potrzeby), ale znajac Twoje zdolnosci to pewnie odpada.
  • #22 21507251
    MM2X
    Poziom 26  
    Kolobos napisał:
    Zawsze mozesz obciac kawalek na koncu o ile dlugosc wystarczy (i zeskrobac w razie potrzeby)

Ok., dzięki.
    Kolobos napisał:
    ale znajac Twoje zdolnosci to pewnie odpada.

To tak z nieukrywaną skromnością ;) pochwalę się, że w trakcie wieloletniej praktyki ZURiT-owskiej robiło się nie takie myki, procesor 64 n. wylutowany igłą, płytki drukowane wycinane (nie trawione) i takie tam klocki. Wiedzy zapewne brakuje to fakt ale charyzmy nie. Siedziało się nad R714 i cały tydzień, aby znaleźć walnięty 2,2uF/ 60gr., hehehe.
  • #24 21507259
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:

Ja je właśnie teraz oglądałem na Allegro, na Ali są po 1,7zł. Jakbym znał ten myk, który podał @Kolobos to może już by był podłączony. Poskładałem go i zawiozłem kumpeli, to ta laska co go zrzuciła jak fiknęła ze schodów (pisałem wcześniej-wymiana matrycy). Kupię tą taśmę ale i tak spróbuję obciąć ten brakujący kawałek, z czystej ciekawości :), tylko za jednym razem, aby dwa razy go nie otwierać.

Dodano po 1 [minuty]:

pidar napisał:
    20 "zeta' z Allegro MiniPrzesyłka, kup w razie czego!

Nie korzystałem jeszcze z tej opcji, dzięki fest :) .

Dodano po 6 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Zawsze mozesz obciac kawalek na koncu o ile dlugosc wystarczy (i zeskrobac w razie potrzeby),

Tak przy okazji, może masz jeszcze jakiś knif na uszkodzony zatrzask taśmy nie touchpada ale klawiatury 24 pin, poza tym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3738724.html
  • #25 21507264
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Klej na goraco? Jest dosc trwaly i elastyczny, do tego latwo go pozniej usunac.
  • #26 21507276
    MM2X
    Poziom 26  
    Kolobos napisał:
    Klej na goraco?

Jeżeli masz na myśli silikonowy to tak właśnie zrobiłem, tzn. włożyłem taśmę potem ten urwany czarny docisk i na to klej szpatułką dentystyczną, w necie radzą też taśmą kaptonową ale nie miałem.
  • #27 21507432
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Zdaje się, że pies będzie pogrzebany w taśmie touchpada i dlatego nie widać go z menedżerze urządzeń, na instalatorze W10 też go nie ma. Poszukam zatem taśmę

No więc masz odpowiedź i od tego trzeba zacząć, żadne instalowanie nic nie da beż detekcji urządzenia, o czym pisałem wyżej.
    Sprawdź miernikiem czy taśma ma ciągłość na każdej linii z obu stron złącz, widać że jest fizycznie trochę sfatygowana. Natomiast jeśli przywrócisz ciągłość połączenia, będziesz miał odpowiedź czy jest to wina taśmy czy jednak samego touchpada. Wygląda to na taśmę, co byłoby najtańszym rozwiązaniem dla Ciebie. Jeśli będzie ok, możesz użyć tej "naprawionej", lub po prostu kupić nową.
    MM2X napisał:
    Tak przy okazji, może masz jeszcze jakiś knif na uszkodzony zatrzask taśmy nie touchpada ale klawiatury 24 pin

Niezłej dewastacji ktoś dokonał w tym sprzęcie, o ile piszesz o tym samym notebooku.
    MM2X napisał:
    włożyłem taśmę potem ten urwany czarny docisk i na to klej szpatułką dentystyczną, w necie radzą też taśmą kaptonową ale nie miałem.

W zależności jak bardzo brakuje docisku. Jeśli na małej powierzchni to klejenie może rozwiązać problem, jeśli po całości to trzeba zorganizować drugą sprawną zapinkę, lub włożyć coś pomiędzy gniazdo a taśmę, co będzie dociskało ją do pinów po całej długości.
  • #28 21508202
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    No więc masz odpowiedź i od tego trzeba zacząć, żadne instalowanie nic nie da beż detekcji urządzenia, o czym pisałem wyżej.

Święta racja, mądry ja po szkodzie, na swoje usprawiedliwienie podam tylko, że trochę wynika to z faktu, że osobiście prawie wcale nie używam laptopa (tylko jak problem ze stacjonarnym) i nie utrwaliło mi się to, że w menedżerze urządzeń powinien być touchpad.
    ArturJK napisał:
    Sprawdź miernikiem czy taśma ma ciągłość na każdej linii z obu stron złącz

Jak to mądrzy powiadają, najprostsze rozwiązania najskuteczniejsze, nie wpadłem na to ...
    ArturJK napisał:
    Wygląda to na taśmę, co byłoby najtańszym rozwiązaniem dla Ciebie.

Oby tak, dla mnie to teraz sprawa honorowa ;)
    ArturJK napisał:
    Niezłej dewastacji ktoś dokonał w tym sprzęcie, o ile piszesz o tym samym notebooku.

Koleżanka fiknęła z nim ze schodów, w firmie na cito próbowali go uruchomić/rozkręcić bo matryca jeszcze coś pokazywała a mieli bilans czy coś takiego a ona z^^^^^^^^sta księgowa jest. Potem wezwali pogotowie komputerowe (cokolwiek nie znaczy), facet rozebrał przekładał, mieszał itd. ale nie dało się księgować. Ja wymieniłem matrycę, także trochę przeszedł, każdy łącznie ze mną przyczynił się do uszkodzenia docisku :( i zapewne tej taśmy.
    ArturJK napisał:
    jeśli po całości to trzeba zorganizować drugą sprawną zapinkę,

Samą da się wymienić? myślałem, że tylko w całości z gniazdem.
    ArturJK napisał:
    lub włożyć coś pomiędzy gniazdo a taśmę, co będzie dociskało ją do pinów

Wyżej opisałem, na razie hula :) .

Dziwna sprawa z tym laptopem, czy raczej z kumpelą, po tych tarapatach kupiła nowego Acera, co prawda jest z nim problem foniczny (pisałem na forum), bo jest dedykowany do W11 a sprzedawca/dealer poinformował, że może być W10. Na stronie nie ma do W10 sterowników ... ale nie to chodzi. Ona woli tego Asusa, bo szybko zapieprza na nim bezzwrokowo, lepiej leży w łapie i dobrze kroi się na nim podatki ;) (czyt. księg.kreatywana) mysz do tego jest lepsza od touchpada.
  • #29 21508263
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Samą da się wymienić? myślałem, że tylko w całości z gniazdem.

Tak, jest ona demontowalna w większości przypadków. Chyba że zaczepy w gnieździe do zamontowania zapinki są uszkodzone, wtedy trzeba je wymienić aby poprawnie zamontować oryginalne zapięcie do niego.
    MM2X napisał:
    po tych tarapatach kupiła nowego Acera, co prawda jest z nim problem foniczny (pisałem na forum), bo jest dedykowany do W11 a sprzedawca/dealer poinformował, że może być W10. Na stronie nie ma do W10 sterowników ...

Tak znam ten temat, pisałem w nim :)
    MM2X napisał:
    mysz do tego jest lepsza od touchpada.

Bezapelacyjnie, ale działający tochpad to zawsze wartość dodana :)
  • #30 21508327
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    Tak, jest ona demontowalna w większości przypadków.

Zatem można by poćwiczyć ;)
    ArturJK napisał:
    Tak znam ten temat, pisałem w nim

Aha sorry, muszę więcej miłorzębu jap. na sklerozę brać.
    ArturJK napisał:
    działający tochpad to zawsze wartość dodana

Jeść pić nie woła a jak jest niech śmiga, hehehe
    Tak właściwie to jeszcze parę miechów i będzie po W10, zatem procedura go wykończy szybciej, aniżeli moje rączki ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy aktualizacji sterownika touchpada w laptopie Asus R556LD pod system Windows 10. Użytkownik napotkał trudności z wykryciem touchpada w menedżerze urządzeń, gdzie widoczna jest tylko mysz. Próby instalacji nowszego sterownika touchpada ze strony Asusa wymagały wcześniejszej instalacji pakietu ATK, jednak pojawił się błąd dotyczący braku pliku źródłowego, który wynikał z próby instalacji ze spakowanego archiwum zamiast rozpakowanego folderu. Po poprawnej instalacji ATK i sterownika touchpada problem z wykryciem urządzenia pozostał.

Analiza wykazała, że touchpad nie jest wykrywany przez system, co sugeruje problem sprzętowy, najprawdopodobniej uszkodzoną lub źle podłączoną taśmę łączącą touchpad z płytą główną. Testy na systemie Linux potwierdziły brak wykrycia touchpada, co wyklucza problem systemowy. Użytkownik czyścił i sprawdzał taśmę, ale podejrzewa jej uszkodzenie mechaniczne. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zakupu nowej taśmy (model CNJS E308724 AWM 20798 80C 60V v_w-1TH) oraz możliwości naprawy uszkodzonego zatrzasku taśmy za pomocą kleju na gorąco lub taśmy kaptonowej.

Wskazano, że wymiana taśmy jest możliwa bez konieczności wymiany całego gniazda, o ile zaczepy nie są uszkodzone. Podkreślono, że bez fizycznego wykrycia touchpada przez system instalacja sterowników jest bezcelowa. Dodatkowo omówiono kwestie wsparcia systemu Windows 10 na starszym sprzęcie Asus R556LD oraz przypisania klucza systemowego do konta Microsoft.

Podsumowując, problem z touchpadem Asus R556LD pod Windows 10 wynika z braku detekcji urządzenia, co jest spowodowane najprawdopodobniej uszkodzeniem lub nieprawidłowym podłączeniem taśmy łączącej touchpad z płytą główną. Rozwiązaniem jest sprawdzenie ciągłości taśmy, jej ewentualna naprawa lub wymiana na nową, a następnie poprawna instalacja sterowników ATK i touchpada ze strony producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA