logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Partner 2015 1.6 VTi - montaż zdalnego sterowania zamkiem centralnym

czarek1982 14 Kwi 2025 11:50 423 11
REKLAMA
  • #1 21518661
    czarek1982
    Poziom 11  
    Peugeot Partner 2 2015 r. 1.6 VTi

Cześć. Kupiony za granicą, posiada centralny zamek z podziałem na część pasażerską i bagażową. Otwieram kluczem drzwi kierowcy, to otwierają się drzwi przednie. Kiedy kluczem lub od środka otwieram tylne drzwi boczne lub bagażowe, to otwierają się wszystkie z tyłu. W aucie, po przekroczeniu pewnej prędkości, ryglują się drzwi automatycznie, jeśli ma to znaczenie.

Nie posiadam oryginalnego kluczyka ze zdalnym otwieraniem/zamykaniem, więc chciałbym dołożyć do niego dodatkowe sterowanie z pilota.

U szpeca powiedziano mi 500 zł i otrzymam klucz z pilotem w środku, ale to dla mnie za drogo.

Czy jeśli kupię sterowanie na necie i wepnę się w instalację w drzwiach, to nie spalę czegoś? Mam na myśli podawanie z pilota (sterownika) plusa/masy (w zależności od sterowania) do przewodów, które oryginalnie idą do klamki.

Będę wdzięczny, w jaką markę zdalnego sterowania mam celować. Fajnie, jeśli uda się poniżej 100 zł kupić coś. Fajnie, jeśli byłaby możliwość osobnego otwierania (otwarcie samego przodu lub otwarcie całości), zamknięcie tylko całości.
    AI: Jaki dokładnie system zdalnego sterowania zamkiem centralnym planujesz kupić? Czy masz na myśli konkretną markę lub model?
    Będę wdzięczny, w jaką markę zdalnego sterowania mam celować.
    AI: Czy masz doświadczenie w pracy z instalacjami elektrycznymi w samochodach, czy potrzebujesz szczegółowych instrukcji krok po kroku?
    Z grubsza, mam. Jeśli ktoś podpowie, to będzie to dla mnie pomocne.
  • REKLAMA
  • #2 21518941
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    czarek1982 napisał:
    Fajnie, jeśli uda się poniżej 100 zł kupić coś.

W tym budżecie nie kupisz sterownika, który posiada programowaną ilość impulsów na "zamknij" i na "otwórz".
    Zwykłe sterowniki za 50zł z "Chin", pozwalają na wygenerowanie 1 impulsu na "zamknij" i 1 impulsu na "otwórz".
    Takim sterownikiem NIE otworzysz części bagażowej, która wymaga podania 2 impulsów na "otwórz".

czarek1982 napisał:
    powiedziano mi 500 zł i otrzymam klucz z pilotem w środku

Koszt dodatkowego sterownika z dwoma pilotami, który ma możliwość konfiguracji ilości impulsów - to podobna kwota.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21519049
    czarek1982
    Poziom 11  
    CameR napisał:
    Zwykłe sterowniki za 50 zł z "Chin", pozwalają na wygenerowanie 1 impulsu na "zamknij" i 1 impulsu na "otwórz"

miałem taki pomysł - kupić sterownik, gdzie są 3 przyciski - koszt do 50 zł
    - otwórz - wpiąłbym w drzwi kierowcy (otwieranie przedniej części)
    - zamknij - wpiąłbym w drzwi kierowcy (zamykanie tych drzwi z klucza, zamyka całe auto, więc spełniłoby rolę zamykania całości)
    - otwórz klapę - wpiąłbym tylne drzwi

Dlaczego to nie może zadziałać?
  • REKLAMA
  • #4 21519063
    CameR

czarek1982 napisał:
    otwórz klapę - wpiąłbym tylne drzwi

Nie ma takiego przewodu. Otwieranie masz na jednym przewodzie
    czarek1982 napisał:
    Dlaczego to nie może zadziałać?

Ty masz sterowanie na jednym przewodzie.
    Jeden impuls otwiera przód, dwa impulsy otwierają całe auto.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3468951.html#17261189
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21519068
    czarek1982
    Poziom 11  
    >>21519063 dzięki za odpowiedź. Wiem, że moje pytania mogą się wydawać banalne, akurat to robię pierwszy raz.

Okej. Kiedy, obecnie całe auto zostanie zamknięte z zewnątrz, a ja, będąc w środku w przedziale bagażowym, otworzę klamką drzwi, to odryglowują mi się obie pary drzwi bagażowych. Zakładałem, że są tam jakieś przewody, na których mógłbym zasymulować właśnie takie otwarcie od wewnątrz? Wtedy uzyskałbym efekt otwierania osobno przodu i tyłu.
  • #6 21519076
    CameR

czarek1982 napisał:
    Zakładałem że są tam jakieś przewody na których mógłbym zasymulować właśnie takie otwarcie od wewnątrz?

Nie wiem, szukaj.

Ja to w tym modelu robię w taki sposób:
    Schemat elektryczny podłączenia centralnego zamka w pojeździe.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21519081
    czarek1982
    Poziom 11  
    >>21519076
    CameR napisał:
    Ja to w tym modelu robię w taki sposób:

Dziękuję :)

Ktoś może ma pomysł odnośnie tego, co pisałem wyżej, by wpiąć się w tylne drzwi?
  • #8 21522203
    czarek1982
    Poziom 11  
    >>21519081 Ktoś coś? Proszę.
  • #9 21522324
    CameR

czarek1982 napisał:
    ktoś coś?, proszę

Jak widzisz, inaczej się nie da ... .

Tylne drzwi nie mają zabudowanego siłownika typu "Master", który steruje pozostałymi siłownikami.
    Taką funkcję spełnia tylko siłownik drzwi kierowcy (i w niektórych autach jeszcze pasażera z przodu).
    Możesz spróbować, czy przypadkiem "wyzwolenie" impulsu krańcówki (wewnątrz zamka) z tylnych drzwi,
    podczas ich otwierania przy zamkniętym samochodzie, nie uaktywnia funkcji "otwórz" dla całego samochodu (gdyż daje do BSI informację, że drzwi są otwarte).

Nigdy tego nie sprawdzałem a teraz nie mam takiego auta w warsztacie.

Ja na Twoim miejscu dorobiłbym oryginalny, fabryczny klucz z pilotem.
    Rozwiązanie eleganckie, proste, niezawodne i duży atut przy sprzedaży auta.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21522504
    czarek1982
    Poziom 11  
    CameR napisał:
    "Wyzwolenie" impulsu krańcówki (wewnątrz zamka) z tylnych drzwi,
    podczas ich otwierania przy zamkniętym samochodzie, nie uaktywnia funkcji "otwórz" dla całego samochodu (gdyż daje do BSI informację, że drzwi są otwarte).

To starałem się napisać wyżej - otwarcie jednych z tylnych drzwi powoduje odryglowanie całego tyłu. Otwierałem tylne drzwi od wewnątrz, więc nie wiem, co jest tym wyzwalaczem: zamek, lampka oświetlania (a raczej czujnik otwierania drzwi, pojęcia nie mam).
  • #11 21522542
    CameR

czarek1982 napisał:
    Otwierałem tylne drzwi od wewnątrz

Ręcznie otwarłeś !
    Odryglowanie elektryczne pozostałych drzwi, to efekt "wtórny", po tym jak sterownik "zobaczył" otwarte drzwi.

Musisz szukać, co powoduje odryglowanie.
    Nie znam nikogo, kto w ten sposób chciałby sterować centralnym zamkiem.
    Po co sobie utrudniać życie.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21522557
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    CameR napisał:
    czarek1982 napisał:
    Otwierałem tylne drzwi od wewnątrz

Ręcznie otwarłeś !
    Odryglowanie elektryczne pozostałych drzwi, to efekt "wtórny", po tym jak sterownik "zobaczył" otwarte drzwi.

Musisz szukać, co powoduje odryglowanie.
    Nie znam nikogo, kto w ten sposób chciałby sterować centralnym zamkiem.
    Po co sobie utrudniać życie.

I w tym momencie doszliśmy do punktu wyjścia bo działa to dokładnie tak samo jak "otwórz cały pojazd".

Dodano po 5 [minuty]:

czarek1982 napisał:
    Czy jeśli kupię sterowanie na necie i wepnę się w instalację w drzwiach, to nie spalę czegoś? Mam na myśli podawanie z pilota (sterownika) plusa/masy (w zależności od sterowania) do przewodów, które oryginalnie idą do klamki.

Z dużym prawdopodobieństwem pojawi się kilka błędów mogących mieć wpływ na działanie nie tylko zamków.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot Partner 2015 1.6 VTi z centralnym zamkiem podzielonym na część pasażerską i bagażową, otwieranie drzwi działa na zasadzie impulsów: jeden impuls otwiera przednią część, dwa impulsy otwierają całość tylnej części. Próba montażu taniego sterownika zdalnego zamka (do 100 zł) z Chin, który generuje tylko po jednym impulsie na otwarcie i zamknięcie, nie pozwoli na osobne otwieranie tylnej części pojazdu. Nie istnieją oddzielne przewody do sterowania tylnymi drzwiami – sterowanie odbywa się jednym przewodem, a tylne drzwi nie mają własnego siłownika "Master". Otwarcie tylnej klapy lub drzwi bocznych powoduje odryglowanie całej tylnej części, co jest efektem działania sterownika po wykryciu otwarcia drzwi (impuls z krańcówki lub czujnika). Próba podłączenia dodatkowego sterownika do przewodów klamki bez odpowiedniej konfiguracji może spowodować błędy w systemie. Najbardziej rekomendowanym rozwiązaniem jest dorobienie oryginalnego klucza z pilotem, co zapewnia niezawodność i pełną funkcjonalność centralnego zamka.
REKLAMA