logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa chińskiej kamery WiFi: identyfikacja i wymiana regulatora napięcia

pawel1470 14 Kwi 2025 23:34 357 2
REKLAMA
  • #1 21519469
    pawel1470
    Poziom 3  
    Chciałbym naprawić chińską kamerę WiFi do monitoringu. Zaczęło się od tego, że nie chciała się obracać w jedną stronę. Po rozebraniu prawdopodobnie zrobiło się zwarcie na wzmacniaczu, bo jeden z kabelków silnika krokowego był urwany przy silniku. Zgaduję, że dotknął sąsiedniego i tranzystory spaliły jakiś regulator napięcia, jak miały zwarcie. Wydaje mi się, że widzę GbGAF, ale wyszukiwarka nie znajduje niczego podobnego. Obecnie element bardzo się grzeje i zabiera cały prąd z zasilacza. Może coś jeszcze się uszkodziło, ale bez tego nie ma sensu zaczynać szukania. Myślę, że to może być jakiś regulator napięcia. Może jakiś główny zamieniający 12 V na napięcie dla silników.
    Zbliżenie na płytę PCB z chińskiej kamery do monitoringu, z zaznaczonym uszkodzonym elementem.
  • REKLAMA
  • #2 21521261
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Wygląda na synchr. step-down od Silergy
    Gbxyz -> SY8876DFC || SY20246DFC https://www.silergy.com/productsview/SY20246DFC
    ale inna obudowa...

Skoro się gotuje to go wylutuj i pomierz napięcia na jego padach, narysuj schemat z elementami wokół.
  • #3 21525843
    pawel1470
    Poziom 3  
    >>21521261 raczej coś innego, ale step-down się zgadza. Napięcie wejściowe to 12 V. Wyjściowe idzie na ULM 2803A, czyli pewnie 5 V. Może napięć jest kilka.
    Nie mam dawcy. Obu elementów nie mogę znaleźć nawet u Chińczyków. Kamerę zapakowałem do pudełka i będzie jako dawca. Mógłbym kombinować z tworzeniem napięć, ale element jest pod obudową soczewki. Nie ma miejsca na kombinacje. Może po świętach będzie mi się nudziło i sprawdzę coś więcej.
REKLAMA