logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie podłoże pod basen stelażowy 2,10x4 m w ogrodzie na trawie bez kostki?

Fiat bravo 2001 15 Kwi 2025 17:50 1137 8
REKLAMA
  • #1 21520206
    Fiat bravo 2001
    Poziom 7  
    Witam serdecznie, mam pytanie: jakie macie pomysły na podłoże pod basen? Kupiłem basen stelażowy 2,10 m × 4 m i teraz zastanawiam się, co najlepiej położyć pod niego, by dzieci miały komfort z kąpieli. Z góry mówię, że kostka lub wylewka odpada. Ma stać w ogrodzie, a na chwilę obecną rośnie tam tylko trawa. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21520480
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    Palety a na nich cienkie płyty OSB np.
  • #3 21531357
    romanliskowski
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Rozwiązanie testowane u mnie przez kilka lat.

Kupujesz:
    1. Deski calówki (standardowa deska budowlana, dostępna wszędzie).
    2. Płyty OSB - standardowe 1,25 × 2,5 m.
    3. Kostka brukowa, standardowa 10 × 20 × 6 cm - najtańsza.

Następnie wybierasz miejsce do rozłożenia - nie musi być jakoś super równo. Ale ważne, aby było mniej więcej jednorodne podłoże, aby mniej więcej jednorodnie osiadało.

Załóżmy, że wymiar podstawy będzie 2,5 × 4,5 m, aby dookoła było trochę zapasu. W tym miejscu rozkładasz (może być po prostu na trawie) kostkę brukową, w takie "nogi", po 4 sztuki, 2 × 2, na krzyż - nie wiem, czy zrozumiale piszę, o co chodzi - mają powstać bloczki 20 × 20 × 12 cm. Te bloczki rozstawiasz w siatkę. Na boku 2,5 m to albo 3 sztuki, albo 4. Na boku 4,5 m to pewnie 6 sztuk. Załóżmy, że będzie siatka 3 × 6.

Następnie na tych nogach rzucasz deski - w jednym kierunku, wzdłuż albo w poprzek, czyli będziesz miał albo 3 deski 4,5 m długie, albo 6 desek 2,5 m długich (ja bym zrobił 3 deski 4,5 m długie - deski muszą być w całości). To jest bardzo dobry moment, aby wszystko wypoziomować. Poziomuje się za pomocą odpowiedniego podkładania np. pociętych desek na nogach z kostki. Umówmy się, to nie jest stół, to nie musi być idealnie. Natomiast trzeba mieć świadomość, że po napełnieniu basenu wodą tafla wody będzie na tyle krzywo, na ile krzywo jest to wypoziomowane. Bardzo ważne jest natomiast, że jak deska wzdłuż leży na 6 nogach, to każda noga powinna dotykać deski, a nie tak, że deska leży na skrajnych nogach, a środkowe są 3 cm niżej.

Ok, jak już jest wypoziomowane, to następnie robisz na tym podłogę prostopadle. Te deski skręcasz wkrętami od góry. Tylko tych wkrętów to nie żałuj - na każdym skrzyżowaniu wkręt. Jak już jest podłoga, to na wierzch płyty OSB. Płyty też skręcasz wkrętami, ale to już tak tylko pro forma, tu i ówdzie. Jeśli chcesz, to na wierzch możesz rzucić coś, aby się dobrze po tym chodziło. Są różnorodne plandeki - warto rzucić. W kwestii przycinania desek taki hint. Ja miałem deski celówki różnych długości. Tak do pół metra różnicy. Dla mnie było łatwiej przykręcać je jak leci, do długości i obciąć na koniec, jak już wszystko było przykręcone.

No i tyle.

Taką konstrukcję bez problemu po sezonie możesz rozkręcić, odłożyć gdzieś w róg działki i w kolejnym roku po prostu rozłożyć.
  • REKLAMA
  • #4 21531364
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    Nie jestem pewien czy do końca legalne ale drewniane podkłady kolejowe robią robotę.
  • #5 21531376
    romanliskowski
    Poziom 4  
    >>21531364 A czy takie podkłady nie są czasem nasączone jakimś syfem i lepiej trzymać się od tego z daleka? Jak z basenu będzie się woda lała, to jeszcze to przeniknie do gleby pod trawnikiem. To chyba bardzo słaba koncepcja.
  • REKLAMA
  • #6 21531380
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    ŁukaszB666 napisał:
    drewniane podkłady kolejowe robią robotę.

No jak komuś nie szkoda dzieci to niech kładzie podkłady nasączone rakotwórczą substancją.
  • REKLAMA
  • #7 21531386
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    >>21531376
    Dobra bo ja myślałem że chodzi o podklad pod trawnik który by to utrzymał.
    W sensie wkopane.
    Zdaję sobie sprawę że podkłady nie były konserwowane ekologicznym olejem roślinnym.
  • #8 21531389
    romanliskowski
    Poziom 4  
    ŁukaszB666 napisał:
    >>21531376
    Dobra, bo ja myślałem, że chodzi o podkład pod trawnik, który by to utrzymał.
    W sensie wkopane.
    Zdaję sobie sprawę, że podkłady nie były konserwowane ekologicznym olejem roślinnym.

Łojem z alg argentyńskich, tłoczonym na stokach Piemontu...
  • #9 21531393
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    >>21531389
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego podłoża pod basen stelażowy o wymiarach 2,10 × 4 m, który ma stać na trawie w ogrodzie, bez użycia kostki brukowej lub wylewki betonowej. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie palet z cienkimi płytami OSB jako podkład, co zapewnia stabilność i komfort użytkowania. Inna, bardziej rozbudowana metoda polega na ułożeniu na trawie bloczków z kostki brukowej (10 × 20 × 6 cm) w formie siatki, na których układa się deski calówki lub płyty OSB, tworząc równomierne i stabilne podłoże. W dyskusji pojawiły się także sugestie użycia drewnianych podkładów kolejowych, jednak zostały one skrytykowane ze względu na potencjalne zagrożenia związane z impregnacją chemiczną, która może być szkodliwa dla zdrowia i środowiska, zwłaszcza przy kontakcie z wodą z basenu. Podsumowując, rekomendowane są naturalne, bezpieczne materiały drewniane i płyty OSB ułożone na stabilnym podłożu, unikając materiałów impregnowanych chemicznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA