Kilka przykładów, specjalnie dla wszelakiej maści przemądrzałych wróżbitów z baniek lamp. Lampy mierzone w typowych punktach charakterystycznych, próżnia i emisja z siatki sterującej bez zarzutu:
6P14P: Ia = 45 mA, Sa = 12,2 mA/V
EL34: Ia = 90 mA, Sa = 10,5 mA/V
EL84: Ia = 53 mA, Sa = 12 mA/V
I na koniec kilka 6S19P, które jak na złość przemądrzałym wróżbitom, nie chcą być kompletnie zużyte, lecz mają niemal katalogowe parametry:
Odpowiadając więc na postawione na początku pytanie:
nie, przebarwienie bańki nie świadczy o zużyciu lampy. To rozstrzyga tylko i wyłącznie rzetelny pomiar.
Dodano po 3 [minuty]:
ecc803 napisał: To ja już nie wiem lutuje teraz specjalnie aby to sprawdzić wzmacniacz odpale na godzinę i dodam film do następnego postu proszę tylko go nie negować bo będzie w pająku zrobiony na szybko bo faktycznie jak ma stracić parametry po czasie to bez sensu moje trudy Lampy dostałem za darmo z czego lamp fabrycznie nowych jest większość ale końcowych audio jest mało i są typu p żarzone szeregowo 300ma a nie chciałem ich stosować ponieważ to komplikuje układ wymagało by dodatkowego transformatora na żarzenie tej lamy powodując dodatkowe zakłucenia które w odbiorniku KF są nie wskazane dla tego że sporo odbieranych sygnałów jest słabo słyszalnych.
W ostateczności zmienię zamysł i dam poprostu w odbiorniku ef80 potem pcc88 zamiast e88cc i pcl82 na wzmacniacz tych lamp mam nowych po minimum 20 sztuk z każdej więc zaczyna mi się to wydawać najlepszą opcją no bo co zrobię nie wydam 100zł na lampy za które płaciłem parę lat temu po 15 do 30zł za sztukę i mniej a były to nówki z epoki.
Dodano po 4 [godziny] 15 [minuty]:
Sprawdzone jedna lampa gra przyzwoicie druga jako tako a najgorzej wyglądająca po chwili słuchania przycicha i pierdzi szkoda filmiku nagrywać więc wniosek nasuwa sie prosty użyję pcl i przebuduje układ na zasilanie szeregowe.
Od samego początku nie wiem, z czym masz problem? Chcesz budować radio KF, więc bez względu na to, jakie użyjesz lampy, i tak musisz zbudować zasilacz anodowy. Jaki więc problem wykonać ten zasilacz i wykorzystać go do pomiaru posiadanych lamp?