logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tauron – faktura na 15013 kWh vs. wskazania licznika 7328 kWh, jak reklamować?

Agnlea 16 Kwi 2025 17:09 2409 34
Najlepsze odpowiedzi

How should I reklamaować fakturę Taurona, skoro kwota za pobór energii nie zgadza się z odczytem licznika i danymi z e-licznika?

Powinnaś złożyć oficjalną reklamację na piśmie do Tauron Sprzedaż, wskazując, że odczyt fizycznego licznika jest podstawą rozliczenia i że dane na fakturze są niespójne z licznikiem oraz e-licznikiem [#21521655][#21521949] Według wyliczeń z wątku 04.04.2024 licznik pokazywał 8601 kWh, a 31.03.2025 16698 kWh, więc zużycie z licznika to ok. 8122 kWh, a nie 15013 kWh; przy 31.03.2025 i dacie przepisania 27.03.2024 nie da się uzasadnić tak wysokiego poboru [#21521692] W reklamacji warto napisać, że dane pomiarowe u sprzedawcy są przekłamane i wyglądają na podwojone, bo w systemie pojawiły się dwa podobne zużycia 3845 i 3842 kWh z 30.06.2024 i 01.07.2024, co daje około 7690 kWh nadwyżki [#21522035] Jeśli kontakt ze sprzedawcą nie pomoże, można zapowiedzieć przekazanie sprawy do UOKiK [#21521447] W tym konkretnym przypadku reklamacja została potem uwzględniona i rachunek spadł z 1473 zł do 62,22 zł, a magazyn energii nie został wyzerowany [#21547281]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #31 21522052
    Agnlea
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    @janekpge
    BARDZO DZIEKUJE !!!
  • #32 21547281
    Agnlea
    Poziom 4  
    Cześć wszystkim,

tak jak obiecałam - po trzech tygodniach oczekiwania na odpowiedź na moją reklamację przyszła odpowiedź drogą mailową, która uwzględniła moją reklamację. I oto się okazało, że do zapłaty mam 62,22 zł, a nie 1473 zł (!) i co jeszcze ważniejsze - mój magazyn energii nie spada do 0, jak to było w pierwotnej fakturze od Tauron, ale zostaje na poziomie 6110 kWh :-)

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi, dyskusje, znalezienie czasu i podzielenie się swoją opinią i wartościowymi radami.

Za kilka dni wejdę i zamknę temat, bo sprawa rozwiązana.

Chciałam tylko od siebie dodać, że to przykre, że człowiek jest narażony na takie stresy, musi poświęcać swój czas na dochodzenie racji i udowadniać, że nie jest wielbłądem, bo na infolinii nie chce się komuś zgłębić tematu lub sprawdzić, co takiego się dzieje, że te dane z liczników vs rachunek się nie zgrywają. I jeszcze bardziej przykre, że pewnie gdyby to trafiło na przykład na moją mamę, to jak cztery razy na infolinii usłyszałaby, że wszystko jest dobrze policzone, to zapłaciłaby ten rachunek i zgodziła na zabranie jej ponad 6 tys. kWh.

Trzymajcie się ciepło i oby takich spraw mniej było (najlepiej wcale) <3
  • Pomocny post
    #33 21547301
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1462
    No to gratulacje że Ci sie udało wywalczyć zmianę rachunku bo to wcale takie oczywiste nie jest, oni sie bronią rękami i nogami przed tym. Czasami trzeba ich postraszyć sądem żeby się wzięli do roboty i wyprostowali swoje błędy, szczególnie jak czytam to inne firmy w tym celują, akurat Tauron dość rzadko występuje stąd byłem trochę zaskoczony że masz z nimi takie przeboje. Ale udało sie i to najważniejsze.
  • Pomocny post
    #34 21547926
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 717
    Fajnie, że napisałaś jak to się skończyło no i co ważne, że skończyło się prawidłowo :)
    Mało kto podaje takie informacje a one są przecież bardzo ważne
  • #35 21562379
    Agnlea
    Poziom 4  
    Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas i energię, aby mnie wesprzeć. Dziękuję!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka zgłosiła problem z fakturą od Tauron, na której wykazano zużycie energii na poziomie 15 013 kWh, podczas gdy wskazania fizycznego licznika i e-licznika wskazywały znacznie niższe wartości (około 7 328 kWh zbilansowanej energii pobranej oraz 16 698 kWh wskazania licznika). Po analizie danych z poprzednich faktur i stanów liczników ustalono, że faktyczne zużycie powinno być znacznie niższe, a różnice wynikają prawdopodobnie z błędów w systemie rozliczeniowym Tauron, w tym podwójnego naliczenia zużycia energii w czerwcu i lipcu 2024. Użytkowniczka została poinformowana, że faktura zawiera prognozy na przyszły rok, które są rozliczane dopiero po roku na podstawie rzeczywistych danych, jednak na fakturze widniało również rozliczenie rzeczywiste, które było nieprawidłowe. Zalecano złożenie oficjalnej reklamacji pisemnej do Tauron oraz ewentualne zgłoszenie sprawy do UOKiK. Po trzech tygodniach oczekiwania Tauron uwzględnił reklamację, korygując kwotę do zapłaty do 62,22 zł i poprawiając bilans magazynu energii, co potwierdziło błędy w pierwotnym rozliczeniu. W dyskusji podkreślono, że podstawą rozliczeń jest fizyczny licznik energii, a dane z e-licznika mają charakter poglądowy. Rekomendowano unikanie kontaktów telefonicznych na infolinię Tauron, gdyż tam pracownicy często nie potrafią rozwiązać problemu, a skuteczniejsza jest reklamacja pisemna. Sprawa zakończyła się pozytywnie, jednak podkreślono, że klienci muszą często samodzielnie dochodzić swoich praw w sytuacjach rozbieżności danych pomiarowych i faktur.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA