logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać wejście AUX do radia CD 86120-13060-B0 w Toyota Corolla Verso E13

artursexi 18 Kwi 2025 11:57 531 5
REKLAMA
  • #1 21523010
    artursexi
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Aux w oryginalnym radiu CD Toyota Corolla Verso e13.
    86120-13060-B0
    5880
    Stojąc na parkingu pod sklepem elektronicznym, dodałem aux do radia :) Skrócony przepis na owy sukces.
    Otwieramy radio, odnajdujemy miejsca na rezystory o numerze
    R316 lewy kanał
    R216 prawy kanał
    (u mnie nie było tych rezystorów) lutujemy do pinów po przeciwnej stronie oznaczenia na płycie (patrz zdjęcia), masę do najbliższego punktu GND i to już :)
    Jesteśmy już wpięci stale sygnałem, czy będzie grało radio czy płyta CD, nasz AUX będzie zawsze działał. Teraz trzeba wypalić płytę z ciszą ;) kilku godzinna i wuala. Włączasz płytę CD z ciszą, a przez aux puszczasz muzyczkę :) Podsyłam link do ciszy 1.20 h :)

https://github.com/anars/blank-audio/blob/92f...014de564/1-hour-and-20-minutes-of-silence.mp3

Zbliżenie na płytę główną radia samochodowego Toyota z zaznaczonymi miejscami R301 i R216.

Wnętrze radia samochodowego Toyota Corolla Verso E13 z widoczną płytą główną i taśmami połączeniowymi.
    Oryginalne radio CD Toyota Corolla Verso E13 z wyświetlaczem LCD pokazującym zużycie paliwa, przyciski sterujące i pokrętła.
    Zdjęcie tabliczki znamionowej radia samochodowego Toyota Corolla Verso z oznaczeniami modelu, producenta oraz ostrzeżeniem Class 1 Laser Product.
    Załączniki:
    • 1-hour-and-20-minutes-of-silence.mp3 (4.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21523268
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Transmitery FM to opcja marnej jakości jak chodzi o dźwięk. Jednak podłączenie się w szyne audio to najlepsza możliwość
  • REKLAMA
  • #4 21603605
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Ja od siebie polecę emulator zmieniarki. Ja stworzyłem dla E11, ale jest duża szansa, że zadziała z E13. Wystarczy sprawdzić w menu diagnostycznym adres Head Unit i ustawić go w kodzie. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4129017.html
  • REKLAMA
  • #5 21772972
    jojixzneta
    Poziom 1  
    Spróbowałem tego sposobu w mojej Corolli E12, audio działa, natomiast jest znacznie cichsze niż jakiekolwiek inne źródło, z maksymalną głośnością źródła (telefonu) i maksymalną ustawioną w samym radiu jest trochę za cicho, aby móc słuchać w trakcie jazdy.
  • #6 21773009
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    jojixxijoj1337 napisał:
    Spróbowałem tego sposobu w mojej corolli E12, audio działa, natomiast jest znacznie cichsze niż jakiekolwiek inne źródło, z maksymalną głośnością źródła (telefon) i maksymalną ustawioną w samym radiu jest trochę za cicho aby móc słuchać w trakcie jazdy.

Ja zalecam użyć metody CD-CHANGER, wtedy nie tracisz funkcjonalności oryginalnego radia i masz czysty dźwięk z wejścia liniowego. Jest z tym trochę zabawy, ale ja mogę pomóc ze zmontowaniem takiego emulatora na Arduino Nano. Powinien zadziałać w Corolli E12
REKLAMA