Laguna 2, 1.9 2001 benzyna, manual, kręci, nie odpala. Ostatnio odpaliła na 5 sekund i zgasła, i więcej nie odpaliła. Pompa paliwowa podaje paliwo do silnika, po odczepieniu wężyka i próbie odpalenia paliwo wyciekło. Wszystkie bezpieczniki przy akumulatorze sprawdzone. Próba odpalenia była na krótko od Volvo (dzisiaj ładuje akumulator przy prostowniku). Żadnych świecących się kontrolek na liczniku. Nie jestem pewien, jak brzmi silnik przy braku kompresji, ale wydaje się kręcić ze zbyt dużą łatwością (ma ktoś coś do opisania o tej kompresji?
Po odkręceniu korka do silnika widać, że się tam kręci
Świece jeszcze nie sprawdzone, jutro będę się za tą brał (niestety niechętnie, robota dla zaawansowanych?)
Jakie by były następne kroki do zrobienia?
Czy może mieć coś z tym do czynienia nieszczelna klimatyzacja? Parę razy napełniana, po jakimś czasie zawsze znowu pusta.
Auto około raz w tygodniu jeżdżono tylko na przepalenie.
Na pychę jeszcze nie próbowałem, sprayem do pomocy odpalania silnika nie pomogło.
Jak zaczęłem tam oglądać wszystko, plastik od dopływu powietrza przy samym silniku był luźny (tam jest taka dziwna śruba), ją musiałem dokręcić. Czy mogło to spowodować totalne uszkodzenie silnika? (Nie oszczędzałem jej na przepalaniu przy gorącym silniku)
AI: Czy sprawdzałeś już, czy na świecach pojawia się iskra podczas próby odpalenia? Jeśli tak, to czy iskra jest mocna i na wszystkich cylindrach?
Nie
AI: Czy był robiony test kompresji silnika, albo czy możesz opisać dokładniej, jak silnik kręci (np. czy słychać różnicę w dźwięku w porównaniu do normalnego kręcenia)?
Nie
Po odkręceniu korka do silnika widać, że się tam kręci
Jakie by były następne kroki do zrobienia?
Czy może mieć coś z tym do czynienia nieszczelna klimatyzacja? Parę razy napełniana, po jakimś czasie zawsze znowu pusta.
Auto około raz w tygodniu jeżdżono tylko na przepalenie.
Na pychę jeszcze nie próbowałem, sprayem do pomocy odpalania silnika nie pomogło.
Jak zaczęłem tam oglądać wszystko, plastik od dopływu powietrza przy samym silniku był luźny (tam jest taka dziwna śruba), ją musiałem dokręcić. Czy mogło to spowodować totalne uszkodzenie silnika? (Nie oszczędzałem jej na przepalaniu przy gorącym silniku)
AI: Czy sprawdzałeś już, czy na świecach pojawia się iskra podczas próby odpalenia? Jeśli tak, to czy iskra jest mocna i na wszystkich cylindrach?
Nie
AI: Czy był robiony test kompresji silnika, albo czy możesz opisać dokładniej, jak silnik kręci (np. czy słychać różnicę w dźwięku w porównaniu do normalnego kręcenia)?
Nie