logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 2001 nie odpala, kontrolki gasna, nie kręci.

mordred 04 Kwi 2011 01:12 21435 17
REKLAMA
  • #1 9357827
    mordred
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Renault Laguna 1,6 benzyna 2001.
    Problem jest następujący. Koleżanka Laguna nie chce odpalić, a objawy są dosyć nietypowe (być może i typowe dla Lagunek, nie wiem), to znaczy:
    - czasem odpala normalnie, lecz czasem;
    - po wciśnięciu przycisku odpalania wszystkie kontrolki gasną i nie dzieje się nic dopóki przycisk jest wciśnięty, brak jakiejkolwiek reakcji rozrusznika,
    - gdy go puszczamy kontrolki wracają, uruchamiają się na nowo, tak jakbyśmy włożyli dopiero co "kluczyk"
    - czasem trwa to kilka lub kilkanaście prób po czym auto odpala normalnie.
    Z góry dziękuję za pomoc, na wszystkie dodatkowe pytania chętnie odpowiem!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9357909
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Zajrzyj do rozrusznika
  • Pomocny post
    #3 9357947
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Na początek rzecz najbardziej prozaiczna - sprawdzić klemy na akumulatorze.
  • #4 9358261
    mordred
    Poziom 11  
    Klemy raczej w porzadku, wszystko ok dopóki nie wcisne przycisku odpalania..

Na ten rozrusznik to moge sobie co najwyżej popatrzec, ewentualnie go wymienić JEŚLI to jego wina..
  • Pomocny post
    #5 9358416
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Raczej ok, czy to sprawdziłeś? Prądy rozruchowe są wielokrotnie wyższe niż nominalne i właśnie w momencie rozruchu słabo zaciśnięta klema daje taki efekt jak opisujesz.
  • REKLAMA
  • #6 9358743
    mordred
    Poziom 11  
    Rozumiem, sprawdze klemy po powrocie z pracy czy aby nie luzne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9358786
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6712
    Zdejmij i wyczyść klemy i słupki na akumulatorze z tlenków a potem je dokręć.
  • #8 9373612
    mordred
    Poziom 11  
    Witam ponownie!

Zrobiłem jak radziliście i .. pomogło! Klemy faktycznie były luźne, lekko je przeczyściłem i dokręciłem, od tamtej pory zdarzyło się to tylko raz, wystarczyło przytrzymać przycisk trochę dłużej i śmiga. Możliwe że będę musiał jeszcze je doczyścić.

Dziękuję bardzo za pomoc koledzy, tak oczywiste sie to okazało że aż wstyd było pytać!

Pozdrawiam!
  • #9 9380488
    mordred
    Poziom 11  
    Witam ponownie, niestety panowie nie pomogło.. było ok przez kilka dni, jednak znowu to samo..

Do pasji mnie to doprowadza szczerze powiedziawszy, proszę o pomoc!
  • #10 9380509
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2502
    To jest laguna 2? Wcale nie odpala? Czy po prostu musisz dłużej przycisk trzymać?
  • #11 9381595
    kkknc
    Poziom 43  
    Mozesz mieć też naderwaną celę w akumulatorze ( raz łączy raz nie), albo problemy z kartą ( czytnikiem).
  • REKLAMA
  • #12 9383054
    mordred
    Poziom 11  
    Zgadza sie, Laguna 2.

Raz odpala raz nie, cieżko powiedzieć od czego to zależy. Czasem przytrzymam przycisk i odpali, ale czasem jak sie uprze to nie zagada i już.

Myślisz że to "naderwana cela w akumulatorze"? Co to takiego i jak to sprawdzić, powiem tylko, że akumulator nie ma nawet roku, kupiłem nowy jakiś czas temu..
  • #13 9383160
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1954
    Zmierz napięcie na słupkach akumulatora w trakcie próby rozruchu gdy rozrusznik nie chce kręcić.
  • #14 9387833
    mordred
    Poziom 11  
    To że kontrolki gasną to naturalne, zawsze wszystko gaśnie gdy kręci rozrusznikiem. Problem w tym że nie kręci gdy powinien.

Gdy kupowałem to auto poprzedni właściciel wymienił świeżo akumulator, teraz sie zastanawiam dlaczego miałby go wymieniać skoro auto szło do żyda.. No chyba że był poprostu padnięty, a raczej ciężko sprzedać auto które nie pali.

Zastanawiam się czy nie jest to wina rozrusznika, czy czasem sie nie wiesza po prostu, tak jak to w maluchach kiedyś było i trzeba było wozić ze sobą szczotkę żeby co rusz popukać w rozrusznik bo inaczej nie kręcił.

Co myślicie koledzy?

Dodano po 31 [minuty]:

Jeśli moje opisy nie przemawiają do wyobraźni to dołączę jeszcze filmik, coby wszyscy zrozumieli o co w tym chodzi :D

Filmik miał 54 sekundy a wyszło z tego 27 sekund w tempie x2...no cóż, lepsze to niż nic.

Dodano po 16 [minuty]:

krzysiek7 napisał:
    Zmierz napięcie na słupkach akumulatora w trakcie próby rozruchu gdy rozrusznik nie chce kręcić.

Ok, spróbuje zmierzyć, tylko nie mam miernika więc chyba podjadę gdzieś kto ma takowy i sie zmierzy..
  • Pomocny post
    #15 9388846
    kkknc
    Poziom 43  
    Sprawdź czy napięcie dochodzi do rozrusznika ( spróbuj zakręcić "na krótko"). Jeżeli tak to napraw rozrusznik, jeżeli nie to sprawdź przekaźnik rozrusznika.
  • #16 9392769
    mordred
    Poziom 11  
    Wymieniłem dzisiaj rozrusznik na inny, używany i zobaczymy, powinno pomóc, zawieszał sie po prostu moim zdaniem. jeśli nie pomoże to dam znać..

Dzięki wszystkim za posty i te trafione i nietrafione.
  • #17 9393661
    ekka
    Poziom 17  
    Ocena: 243
    Kolego przerabiałem ostatnio taki sam temat w scenicu 2004 wina i elektroniki BSI UCH I STEROWNIK
  • #18 9405047
    mordred
    Poziom 11  
    Witam!

W tym przypadku to wina rozrusznika, wymiana pomogła.

Wszystkim dziękuję za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Renault Laguna 1.6 benzyna z 2001 roku, który nie odpala. Objawy obejmują gasnące kontrolki po wciśnięciu przycisku rozruchu oraz brak reakcji rozrusznika. Po kilku próbach auto czasami odpala. Użytkownik sprawdził klemy akumulatora, które były luźne, co początkowo pomogło, ale problem powrócił. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie rozrusznika, przekaźnika oraz akumulatora, w tym możliwości uszkodzenia celi. Ostatecznie wymiana rozrusznika rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA